Kompromisszummentességet ígér a két új Sony Xperia

A csúcskategóriában az Xperia 1 Mk. IV, középkategóriában pedig az Xperia 10 Mk. IV kínál olyanokat, amit a többi gyártó már elfelejtett. És van, amiben többet is.

Sony Xperia 1 Mark IV

Kreatív életet élő, csúcskategóriás készüléket keresőknek szánja az Xperia 1 legújabb generációját a Sony. A 165 x 71 x 8,2 milliméteres, alumínium kerettel és elül-hátul Gorilla Glass Victus üveggel szerelt telefon 185 grammot nyom, a ház pedig IP65/68-as védettséget élvez. A dizájn nem igazán változott az elődhöz, a harmadik generációs Xperia 1-hez képest, de a telefonokat bemutató online beszélgetésen a cég képviselője azzal hárította el az erre vonatkozó kérdést, hogy a keret némileg vékonyabb lett, vásárlóik pedig szeretik a “notchless” élményt, vagyis azt, ha semmi nem lóg be a kijelzőbe. Apropó kijelző: a 6,5 hüvelyk átlójú 21:9 arányú panel 50%-kal fényesebb, mint elődje, és valósidejű HDR-támogatásra is képes. A felbontás maximuma továbbra is 4K (1644 x 3840 p), a képfrissítést pedig 120 Hz-ig lehet feltornázni, az érintési mintavételezés 240 Hz-en zajlik. A telefonon elsőként elérhető a Sony televíziókból ismerhető Bravia Core szolgáltatás, amivel 12 hónapnyi ingyen filmnézést ad a cég a vásárlóinak, illetve 5 beváltható pontot, amiket az újonnan megjelent mozifilmekre cserélhetnek az alkalmazásban.

Xperia 1 Mk. IV fekete színben.
Xperia 1 Mk. IV fekete színben. (forrás: Sony) [+]

Az OLED kijelzőt alul és felül közrefogó panel arra is szolgál, hogy sztereó hangszórókat rejtsen. A Sony idén továbbfejlesztett meghajtókat és burkolatot használ, amivel sikerült elérniük, hogy az alacsony frekvenciájú hangok is nagyobb erővel szólaljanak meg, számokban ez 100-300 Hz-es hangoknál 20-50%-os javulást jelent az Xperia 1 Mk. III-hoz hasonlítva. De nem csak a készülék beépített hangszóróit lehet használni, továbbra is jelen van a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó (Hi-Res), a Bluetooth 5.2-n keresztül pedig LDAC-n keresztül is mehet ki a hang, vezetékes és vezeték nélküli átvitel esetén is DSEE támogatással, illetve térhatású 360 Audioval. Újítás hang terén, hogy a készülék összes mikrofonjával képes rögzíteni hangot, ehhez a Music Pro alkalmazást kell használni. A Sony havi előfizetéses rendszert is kínál, amin keresztül a Music Próban az otthon, vagy akárhol felvett zenét feltöltheti a felhasználó egy szerverre, ahonnan úgy kapja vissza, mintha azt egy stúdióban átkeverték volna. Nem tudom, hogy ez mennyire fogja a YouTube-ra feldolgozásokat készítő srácokat arra ösztönözni, hogy megtanulják a hangkeverő szoftverek használatát, a Sony szerint igen, mindenesetre az első hónap Music Pro használat ingyenes.

Xperia 1 Mk. IV
Xperia 1 Mk. IV (forrás: Sony) [+]

Az Xperia 1 IV-et a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 hajtja, a Sony mellé 12 GB rendszermemóriát és 256 GB tárhelyet kínál az európai modellekben, a tárhely pedig microSD kártyával bővíthető. Maradt az oldalra, a bekapcsoló gombba szerelt ujjlenyomat-leolvasó szenzor is, alatta pedig továbbra is megtalálható a dedikált elsütőbillentyű a kamerákhoz. Kezdjük az előlapi kamerával, ennek nőtt a felbontása: 12 megapixeles 1/2,9”-es Exmor RS szenzor, a Sony szerint fényesebb és jobb minőségű képekkel szolgál mint elődje, akár 4K HDR tartalmat is képes rögzíteni. A matt üveg hátlapon helyet kapó kameratrión már nagyobb változások mentek végbe egy év alatt, de a szenzorok felbontása maradt 12 megapixelen. Fentről lefelé haladva az alábbi képalkotók találhatók a készüléken:

  • 12 MP, 16 mm, f/2,2 ultraszéles, 1/2,5”-es szenzorral, 120 képkockás másodpercenkénti rögzítési sebességgel, autofókusszal.
  • 12 MP, 24 mm, f/1,7, széles, 1/1,7”-es szenzorral, 120 képkockás másodpercenkénti rögzítési sebességgel, optikai képstabilizálással, autofókusszal.
  • 3D iTOF szenzor
  • 12 MP, 85 és 125 mm között változtatható gyújtótávolságú, f/2,3 - 2,8 fényértékű zoom lencse, 1/3,5”-es szenzorral, 120 képkockás másodpercenkénti rögzítési sebességgel, optikai képstabilizálással, autofókusszal.

Az Xperia 1 Mk. IV hátlapi kamerarendszere.
Az Xperia 1 Mk. IV hátlapi kamerarendszere. (forrás: Sony) [+]

A lencséket a Zeiss T* tükröződésmentes bevonattal látták el, az esti képalkotást segíti egy LED villanó is. Az összes látószög képes valós idejű, szemkövető autofókuszra, amely a lencsék közötti váltás során is elérhető marad. Minden kamera támogatja a 4K-s videók rögzítését 120 képkockás másodpercenkénti sebességig, illetve az objektumkövetést és a HDR-tartalmak rögzítését. A hátlapi kamerarendszer használható élő adások közvetítésére és a Video Pro vagy Photo Pro alkalmazásokban profi munkára is. Az Xperia 1 Mk. IV kompatibilis az Xperia Pro-I készülékhez bemutatott kiegészítőkkel is.


A csatlakoztatható videó monitor és állvány is használható az Xperia 1-gyel is. A képen az Xperia Pro-I látható! [+]

A legnagyobb újítás a változtatható gyújtótávolságú optikai nagyítást biztosító periszkópos kamera, melyben fizikailag mozognak a lencsék. 85 és 125 mm közötti fókusztávon bárhol megállítható, ez 3,5-szörös és 5,2-szeres közti nagyítást tesz lehetővé a 24 mm-es főkamera képéhez viszonyítva. A Sony állítja, azért választotta a cég ezeket az értékeket, mert a portrékhoz ezek biztosítják a legjobb eredményt, illetve így az autofókusz és a lencsék közti zökkenőmentes váltás is biztosított.

Az Xperia 1 Mk. IV színei.
Az Xperia 1 Mk. IV színei. (forrás: Sony) [+]

A telefont egy 5000 milliamperórás akkumulátor látja el energiával, erre a Sony három évnyi használati időt ígér a szoftveres akkumulátorkímélőkkel. A töltés maximum 30 watton mehet, bármilyen PD-szabványú gyorstöltővel, a dobozban viszont kár lesz fali adaptert vagy kábelt is keresni, a japán cég ugyanis mindkettőt kiszedte a telefon mellől, hogy telefonjai dobozát is plasztikmentessé tegye. A vezeték nélküli töltés legalább megmaradt a hátlap alatt. A most bemutatott készülék fekete, fehér és lila színekben lesz elérhető, a magyar piacra június közepén érkezik majd meg. Hivatalos hazai árat egyelőre nem közölt kérdésünkre a gyártó, azt viszont tudjuk, hogy tőlünk nyugatabbra 1400 euró vagy 1330 font lesz az Android 12-t futtató készülék ajánlott fogyasztói ára.

Frissítés: Az ajánlott magyarországi fogyasztói ár 539 999 forint, az előrendelők kedvezményesen Sony WH-1000XM4 fejhallgatót kaphatnak a telefon mellé.

Az Xperia 1 Mark IV oldalai.Az Xperia 1 Mark IV oldalai.Az Xperia 1 Mark IV oldalai. Az Xperia 1 Mark IV oldalai. (forrás: Sony) [+]

Xperia 10 Mark IV

Kevésbé izgalmas a hardverrel, ám továbbra is egyedi külsővel bír a középkategóriába szánt Xperia 10 Mk. IV. A fekete, fehér, zöld és lila színekben elérhető mobil előlapján a kijelzőt Gorilla Glass Victus üveg védi, a keret és a hátlap azonban műanyag. Az IP65/68-as védelem így is adott, ahogy a 3,5 milliméteres fülhallgató jack is elfért a mobilban. A ház mérete 153 x 67 x 8,3 milliméter, tehát kompaktabb elődjénél, ráadásul könnyebb is, 161 grammal a Sony szerint ez az 5G-s pehelysúlyú bajnok.

Az Xperia 10 Mk. IV fekete színben.
Az Xperia 10 Mk. IV fekete színben. (forrás: Sony) [+]

Az idei Xperia 10-et a Qualcomm Snapdragon 695 5G köré építették, így itt is adott a legfrissebb generációs mobilhálózatok támogatása. Rendszermemóriából 6 GB van, míg tárhelyből 128 GB-ot ad a gyártó, ami microSD-vel bővíthető. Az akkumulátor itt is 5000 milliamperórás, a töltőt és a kábelt pedig itt is a vásárlónak kell beszereznie, amivel maximum 30 wattal tudja majd táplálni a telefont.

Az Xperia 10 Mk. IV elérhető színei.
Az Xperia 10 Mk. IV elérhető színei. (forrás: Sony) [+]

Kamerás fronton nem változott a tavalyi modellekhez képest sok hardverszinten, a 12 megapixeles főkamera kapott optikai képstabilizálást. A 8 megapixeles ultraszéles és a 2X nagyításra képes, szintén 8 megapixeles zoom lencse maradtak, a szoftveres oldal viszont bővült kicsit. Ezentúl van HDR, éjszakai mód és kiterjesztett HDR minden látószögre, illetve AI alapján élesebbek és részletesebbek a Sony szerint az arcok a képeken. Az előlapi kamera 8 megapixeles, ez viszont csak az utóbbi arcélesítő szoftveres trükköt kapta meg. A 4K videófelvétel mint opció pedig kimaradt a telefonból.

A hátlapi kamerarendszer főkamerája optikai stabilizálást kapott.
A hátlapi kamerarendszer főkamerája optikai stabilizálást kapott. (forrás: Sony) [+]

A 6 hüvelyk átlójú 21:9 képarányú OLED panel 60 Hz-en frissül, a gyártó szerint 50%-kal fényesebb elődjénél, alatta és felette a keretbe pedig sztereó hangszórókat épített a gyártó. A vezetékes és vezeték nélküli hangátvitel támogatja az LDAC kodeket, a 360 Audiót és a sztereóból térhangzássá alakítást a 360 Reality Audio Upmix segítségével. Akárcsak az Xperia 1 Mk. IV, az Xperia 10 IV is Android 12-es rendszert futtat, valamikor június közepén érkezik Magyarországra. Árát forintban nem tudjuk egyelőre, euróból 499-et kér el érte a Sony.

Frissítés: Az Xperia 10 Mk. IV magyarországi ajánlott fogyasztói ára 189 990 forint. Az előrendelők kedvezményes ajánlatot kapnak egy Sony WF-C500 fülhallgatóra.

Mindkét telefonhoz külön megvásárolható lesz egy tok, ami antibakteriális anyagból készül, hátlapján pedig egy kinyitható kitámasztó van. Szoftverszavatosság szempontjából a Sony mindkét készülékre három év Android biztonsági frissítést garantál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés