A DSLR-ek képminőségére pályázik a Sony

A japánok szerint 2024-re meglehet a cserélhető objektíves fényképezőgépek színvonala.

Nincs telefon a piacon, amelyik labdába rúgna ma egy komoly cserélhető objektíves fényképezőgép fotós minőségével és szerteágazó lehetőségeivel, aminek leginkább fizikai okai vannak, elvégre a mobiloptikák és szenzorok jóval apróbbak, olcsóbbak és rögzített a fókusztávolság is. Ami előnyoldalon van a mobiloknál, az az akár élő videoközvetítés a zsebből előrántva, illetve az adott pillanat gyors lekapása anélkül, hogy egy méretes fényképezőgépet elő kellene bányázni táskájából és beüzemelni.


(forrás: Android Authority) [+]

Kétségtelenül sokat fejlődtek a mobilszenzorok és képfeldolgozó ISP egységek, illetve a mesterséges intelligenciára építő algoritmusok, a Sony ugyanakkor ígéri: van még tartalékban minden oldalon, és 2024-re átlépheti a műfaj a DSLR-ek fotós minőségét. Terushi Shimizu, a Sony félvezető üzletágának vezére konkrét tervvel vetítette előre a mobilfotós jövőt, és bár az Xperiák nem mindig hozzák az élvonalat, a legtöbb kamerabajnok okostelefon Sony szenzorokat használ, az Xperia Pro-I pedig kifejezetten hatalmas, 1"-est vet be 20 megapixelen. Mondjuk abból aztán 12 megapixelre vág. Shimizu szerint mindhárom fronton lesz fejlődés: az AI algoritmusok tovább csiszolják a többelemes feldolgozást, amiből a jóval több nyersadatot kiolvasó ISP chipek is kiveszik a részüket, és persze a szenzorok is készek a generációváltásra.

A Sony Xperia Pro-I 1" főszenzort használ
A Sony Xperia Pro-I 1" főszenzort használ (forrás: Android Authority) [+]

A Sony például olyan kétrétegű CMOS szenzorral készül, amely különválasztja a fotodióda és a tranzisztorréteg legyártását, ekképp mindkét fronton precízebb eredmények születhetnek, végeredményben pedig kétszer annyi fény juthat a szenzorpixelekre. A többelemes HDR és az algoritmusos szenzorzoom is tartogat még meglepetéseket, ahogy a mesterséges intelligencia a videós minőségen is reszelhet. Vannak további trükkök is: az Xperia 1 IV zoomkamerája például 85 és 125 mm között képes változtatni a fókusztávolságot, és vele a nagyítás mértékét 3,5x és 5,2-es állás között a főkamera viszonylatában.


(forrás: Android Authority) [+]

Ha pedig egy telefonon megannyi minőségi optika van és szenzor van fejlett képfeldolgozással, nemcsak a táskában, hanem otthon is maradhat a nehéz fényképezőgép – már a legtöbbek esetében. Azért profi feladatokra, nagy kihívást jelentő esti témákra, igazi makróra remekül elmosott háttérrel, nagy telés felvételekre stb. vélhetőleg évek múlva is egy DSLR lesz a legalkalmasabb, és az apró mobilszenzorok és optikák fizikai korlátjait sem lehet csak úgy átugrani. Ám a legjobb fényképezőgép továbbra is az, amelyik bármely pillanatban épp karnyújtásnyira van, és ez manapság kétségtelenül az okostelefon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés