Idén érkezik a Sailfish OS egyes Sony mobilokra

Hirdetés

A Jolla és a Sony együttműködésének eredményeképpen a Sony Xperia X lesz az első készülék, amely igény szerint a finnek operációs rendszerével futhat. A kooperáció célja, hogy a Sailfish OS megfelelő hardveres alapokon, megfelelő minőségű készülékeken is elérhető legyen. A nyílt forráskódú rendszer elterjedését és az alkalmazáskínálat bővítését nagy mértékben segítheti a Sailfish OS szélesebb termékpalettával való kompatibilitása.

Az alternatív rendszer 2017 második negyedévében válhat elérhetővé a Sony Open Devices program keretében először a Snapdragon 650-es lapkára épített, 3 GB rendszermemóriával szerelt Xperia X-re. Ilyen erős hardver még nem szolgálta ki a lényegesen más feladatkezelési logikára épülő, intuitív, gesztusvezérlésre alapozott kezelőfelülettel ellátott rendszert, ami önmagában nem is lett volna létszükséglet.


[+]

Viszont a Google szolgáltatásainak és alkalmazásainak futtatásához szükséges Alien Dalvik keretrendszer aktiválása rendre megfektette a natívan egyébként megfelelő memóriakezelést és az általában siralmas(nak tűnő) hardvert. Az erősebb Sony készülékekre való portolás két szempontból is kedvező lehet.  Az egyik, hogy a hardverigényes Android Support folyamatai nem terhelik meg annyira a rendszert, másrészt minél több készüléken hozzáférhető a Sailfish OS, annál hatékonyabb lehet az alkalmazáskínálat, valamint a felhasználói kör bővítése, ami végeredményben a kiegészítő keretrendszer szükségességét is érvénytelenítheti. Bár, ez nyilván egy hosszabb folyamat lesz.

Azóta történt

Előzmények

  • Renderképen a Sony Xperia X (2017)

    A korábban látott kémfotóknak megfelelő renderkép került elő az Xperia X 2017-es variánsáról.

  • Intex Aqua Fish - HALlatlanul érdekes

    Ebben a naptári évben az Intex által gyártott készülék önmagában elkeserítő konstrukció lenne, viszont a gyenge hardverre egészen friss, a Jolla kifejezetten egyedi Sailfish rendszerének legújabb verziója került.

  • Sony Xperia X - igazi aktakukac

    A japán gyártó új terméksorozatának első tagja nem vall szégyent, jól néz ki, nagyon gyors, könnyen kezelhető, viszont a kamera még mindig nem az igazi, és az árazás sem az.

  • Piacon a Sailfish-alapú Jolla

    Finnországban négyszáz eurós áron debütált a MeeGo és Nokia N9 örökségéből építkező Jolla.

Hirdetés