2018. június 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Phablet rovat

Idén érkezik a Sailfish OS egyes Sony mobilokra

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Jolla

A Jolla operációs rendszere a japán gyártó Open Devices programjának köszönhetően számos Sony készüléken elérhető lesz.

Hirdetés

A Jolla és a Sony együttműködésének eredményeképpen a Sony Xperia X lesz az első készülék, amely igény szerint a finnek operációs rendszerével futhat. A kooperáció célja, hogy a Sailfish OS megfelelő hardveres alapokon, megfelelő minőségű készülékeken is elérhető legyen. A nyílt forráskódú rendszer elterjedését és az alkalmazáskínálat bővítését nagy mértékben segítheti a Sailfish OS szélesebb termékpalettával való kompatibilitása.

Az alternatív rendszer 2017 második negyedévében válhat elérhetővé a Sony Open Devices program keretében először a Snapdragon 650-es lapkára épített, 3 GB rendszermemóriával szerelt Xperia X-re. Ilyen erős hardver még nem szolgálta ki a lényegesen más feladatkezelési logikára épülő, intuitív, gesztusvezérlésre alapozott kezelőfelülettel ellátott rendszert, ami önmagában nem is lett volna létszükséglet.


[+]

Viszont a Google szolgáltatásainak és alkalmazásainak futtatásához szükséges Alien Dalvik keretrendszer aktiválása rendre megfektette a natívan egyébként megfelelő memóriakezelést és az általában siralmas(nak tűnő) hardvert. Az erősebb Sony készülékekre való portolás két szempontból is kedvező lehet.  Az egyik, hogy a hardverigényes Android Support folyamatai nem terhelik meg annyira a rendszert, másrészt minél több készüléken hozzáférhető a Sailfish OS, annál hatékonyabb lehet az alkalmazáskínálat, valamint a felhasználói kör bővítése, ami végeredményben a kiegészítő keretrendszer szükségességét is érvénytelenítheti. Bár, ez nyilván egy hosszabb folyamat lesz.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.