Szeptember 27-től vásárolható meg a Sailfish OS a Sony Xperia X-re

A Jolla és a Sony az MWC-n jelentette be az együttműködést, ami szorosan kapcsolódik a Sony Open Devices programjához, amely kísérleti rendszerek legális, vagyis hivatalosan támogatott használatát teszi lehetővé egyes Xperia készülékeken. Az Xperia X lesz, illetve már most az az első készülék, amelyre elérhető a Jolla hivatalosan portolt Sailfish rendszere.


[+]

A kezdeményezés célja, hogy az egyébként igen szerethető, mellesleg esztétikus, de teljesen eltérő logikára épülő felhasználói felület megfelelő hardveres alapokon, nagy példányszámban gyártott és forgalomban lévő eszközön is elérhető legyen. A Sailfish OS 2.1.2-t július óta tesztelik a 3 GB rendszermemóriával és Snapdragon 650-nel szerelt készüléken, a végleges szoftververzió pedig szeptember 27-én kerül forgalomba Sailfish X néven.

A tesztidőszak sikeres lezárultának ellenére a rendszer néhány funkciója továbbra is hiányos, vagy illetve stabilitás szempontjából még mindig béta szinten van. Ilyen néhány szenzor, mint a barométer és a lépésszámláló, ami nálkül még éppen lehet élni, de a Bluetooth, az FM-rádió és a biometrikus azonosítás sem száz százalékos, ami kissé aggasztóan hangzik.


[+]

A rendszer hivatalosan az egy SIM kártyás, szolgáltatófüggetlen készülékekre lesz megvásárolható az Európai Unióban, Norvégiában és Svájcban 49 euróért, ami nagyjából 15 ezer forint. A csomag tartalma nyilván maga a Sailfish OS-t tartalmazó képfájl, a hozzáférés a szükséges szoftveres eszközökhöz, a vevőszolgálat és természetesen a részletes telepítési útmutató, mert az installálás sem olyan egyszerű. A Jolla szerint alapszintű PC-s Linux ismeretek és meghatározott parancssorok ismeretében nem lehet gond, bár feltételezzük, nem is az fog ennek nekiállni, aki a még életében nem látott Linux terminált.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés