Jóárasított csúcstelefonokba szánják a Snapdragon 8s Gen 3-at

A Qualcomm bejelentette a Snapdragon 8 Gen 2 és 8 Gen 3 újabb, de valamivel gyengébb alternatíváját, illetve azon márkák neveit, akikkel már megkötötték az együttműködést a "flagship killer" SoC használatára.

Már ebben a hónapban érkezhetnek olyan készülékek, melyekben a Qualcomm ma bejelentett Snapdragon 8s Gen 3-as rendszerchipje dolgozik. A Qualcomm közleménye szerint a Honor, iQOO, Realme, Redmi és Xiaomi márkák biztosan készülnek olyan 500 és 800 amerikai dollár közé eső árú okostelefonnal, melyek a friss szettet használják, viszont terméknevek vagy dátumok egyelőre nem hangzottak el, és valószínűsíthetjük azt is, hogy a bemutatók és megjelenések egyelőre Kínára szorítkoznak majd, Európába pedig csak később jutnak el ezek a készülékek.


(forrás: Notebook Check) [+]

A Snapdragon 8s Gen 3 az elmúlt évek gyakorlatával ellenében nem egy felskálázott órajelű változata a kategóriájában aktuális csúcslapkának (azok a plusz jelzésű modellek, pl. Snapdragon 8+ Gen 1, Snapdragon 7+ Gen 2), hanem egy visszafogottabb modell. A cég tavaly ilyenkor a Snapdragon 7+ Gen 2 megjelenésekor kezdte el az új nevezéktant és termékfelosztást, ami kissé kaotikusnak tűnik még mindig a kimaradó darabokkal, de nagyjából így működik: a plusz jelzést kapó variánsok képviselik adott kategóriában a legerősebb szettet és a felső szintet, a csak számmal jelölt modellek a kvázi középmezőny a kategóriában, az S utótagot kapó chipek pedig az alsó. Ezek a szintek egyaránt megjelennek a prémium SoC-k között a 8 Gen szériában, és az alacsonyabb teljesítményű lapkák között is, jelenleg a középkategóriás Snapdragon 7 Gen tudja prezentálni egészében.

Így szinteződnek a Snapdragon chipek egy kategórián belül
Így szinteződnek a Snapdragon chipek egy kategórián belül (forrás: Notebook Check) [+]

SM8635 típusszám alatt a Snapdragon 8s Gen 3 ugyanazon a 4 nanométeres TSMC node-on készül, mint a 8 Gen 3. A CPU viszont 1+5+2-es klaszterezés helyett 1+4+3-at használ 1 Cortex-X4-es erőmaggal 3 GHz-re skálázva, 4 egységesen 2,8 GHz-es Cortex-A720 maggal és 3 Cortex-A520-as maggal 2 GHz-en. Maradt az UFS 4.0-s tárhelyek támogatása, illetve az akár 24 GB-nyi LPDDR5x memóriáé is, viszont csak 4200 MHz-es sebességűeké a Snapdragon 8 Gen 3 által támogatott 4800 MHz helyett. Egységes az USB 3.1 Gen 2-es csatlakozók támogatása és a 18-bites ISP is, de a Snapdragon 8s Gen 3 nem támogat 8K-s videofelvételt, a felső határ 4K 60 képkockás sebességgel. Az ISP és az NPU képes együtt dolgozni, így olyan funkciókra is képes, mint a generatív képkiterjesztés, folyamatos érzékelés a gyorsabb arcazonosításhoz, kereséshez vagy QR-kód leolvasáshoz. Az NPU a 8s Gen 3-ban képes a legnépszerűbb AI modellek (Llama 2, Baichuan-7B, Gemini Nano) natív futtatására, modellenként 10 milliárd paraméter a felső határ. A 8 Gen 2-vel ellentétben ez a lapka már képes az eszközön futó AI feladatok elvégzésére.


(forrás: GSMArena) [+]

A támogatott felbontás 200 megapixelnél áll meg kameraszenzorok terén, és állítólag 108 MP-es felbontásig 30 fps sebességgel késésmentesen kezel szenzorokat az ISP, alacsonyabb felbontásúból akár hármat is egyszerre. Adott a 10-bites HEIC és HEVC támogatás, de nincs 8K felskálázás. Az Adreno 735-ös GPU nem támogatja a hardverszintű sugárkövetést, de van H.265 és AV1 videó dekódolás 4K 60 fps-ig, HDR10+, Dolby Vision és HLG támogatás. Kijelzőt QHD+ felbontásig képes 144 Hz-en is kezelni a lapka, csatlakoztatni pedig akár 8K-s panelt is lehet, de ott lesz egy 30 Hz-es korlát. 1 és 240 Hz közötti dinamikus frissítés támogatott, 4K panelt 60 Hz-ig, 1080p-s panelt pedig 240 Hz-ig képes kezelni a chip. Az Adreno 735 állítólag a Frame Motion Engine 2.0 motorral képes anélkül megduplázni a képkockaszámot, hogy megnövekedne a fogyasztása.

Modemként a 8 Gen 2-ben használt X70 5G-t építették a 8s Gen 3-ba, ez az aktuális csúcsmodellnél lassabb letöltési sebességet képes elérni (5 Gbps), viszont a 8 Gen 2-nél frissebb a hálózati támogatása (3GPP 17), illetve vannak olyan 5G-s energiacsökkentő funkciói, melyek a 8 Gen 2-ben még nincsenek meg. Fel van készítve a chip a Wi-Fi 7-es szabványra, támogatott az Auracast és az akár 15-bites 44,1 kHz-es vezeték nélküli átvitel is. Az ezzel az SoC-vel szerelt első telefonok pedig az elhangzottak alapján még idén tavasszal befutnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés