Hirdetés

iPhone szerviz blog: iPhone 6 és 6 Plus típushibák

Szervizünk javítási statisztikái alapján összegyűjtöttük az iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékek gyakori meghibásodásait, ezeket mutatjuk be ebben a blogbejegyzésben.

Garanciális meghibásodások

Vándorló fólia

Az első és a felhasználók többsége szerint legidegesítőbb hiba az amúgy remek minőségű képek és videók készítésére alkalmas kamerával kapcsolatos. A probléma tulajdonképpen az előlapi kamerát, illetve annak beépítését érinti; a gond az ezt körülvevő, az érintőüveg alatt található vékony, fóliaszerű matricával van. Ennek a ragasztása a kelleténél gyengébbre sikerült, hő hatására elenged, aminek következtében a fólia elcsúszik a helyéről. Az elmozdulás akár még szemmel is láthatóvá válhat, de ha a kimozdult alkatrész már nagyobb távot is megtett, akkor az objektív elé csúszva a fotókon és videókon is észlelhető lesz. A javítás csak a fólia visszaragasztásával lehetséges. A garanciális készülékeket azonban az Apple minden esetben cseréli, így csak a garancia lejárta után érdemes ezzel a problémával garancián túli szervizhez fordulni.


[+]

Hibás közelségérzékelő

A második talán leggyakoribb panasz a közelségérzékelő szenzor meghibásodása. Ennek következményeként a készülék nem zárja le a kijelzőt telefonálás közben, így a felhasználó füle könnyen hozzáérhet és bekapcsolhat valamilyen funkciót, mondjuk a kihangosítást vagy némítást. A hiba oka egy gyárilag gyenge forrasztás, amit kialakítása miatt elég nehézkes újraforrasztani. Az esetek jelentős részében tehát a javítás a készülék előlapi kamerájához tartozó szalagkábel cseréjével történik, de a garanciális készüléket ebben az esetben is cseréli az Apple.

Térerővel kapcsolatos gondok

Sok hozzánk betérő iPhone 6 és iPhone 6 Plus tulajdonos panaszkodott a térerő ingadozására is. A probléma vagy a gyenge jel, vagy az, hogy többször el is dobja a hálózatot a telefon. Erről a hibajelenségről még nem tudunk eleget, mivel a hozzánk beérkezett készülékek mind egyedi, garanciájukat elvesztett esetek voltak, viszont annyi bizonyos, hogy a gond a panellal van, nem az antennákkal. Éppen ezért a legrosszabb esetben csak egy teljes panelcsere oldhatja meg ezt a problémát. Érdemes különösen odafigyelni erre a hibajelenségre is, hiszen a garanciaidőn belül az Apple ebben az esetben ugyancsak cseréli a készüléket.

Garancián túli meghibásodások, sérülések

Csúszósabb felület

Mivel az új iPhone-ok nagyobbak és vékonyabbak, mint elődeik, ráadásul borításuk eloxált alumíniumból készült, ezért könnyebben ki is csúszhatnak a használójuk kezéből. Ezt megelőzendő érdemes lehet egy masszív csúszásgátló felülettel ellátott iPhone 6 tokot beszerezni, ami nyilván akkor is nagy segítség, ha mégis kicsúszik a kezünkből, hiszen védi a készüléket.

Deformálódó készülékház

Két szó: bendgate botrány. Nyilván sok olvasó számára ismerősen cseng a dolog, 5,5 hüvelykes iPhone 6 Plus könnyű hajlékonyságáról van szó. Sokak szerint nagyobb volt a dolog füstje, mint a lángja, de az tény, hogy az erős mechanikai behatás következtében a legújabb iPhone-ok deformálódhatnak, a nagy alumínium hátlapok általában a hangerőgombok kivágásai mellett hajlanak el.

Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz a konstrukció, hanem azt, hogy az új, karcsúbb méret és kialakítás együttese miatt a várhatónál nagyobb terhelés mellett előfordulhat a váz deformálódása. A megoldás egyszerű: jobban kell rá figyelni. Természetesen az elhajlásoknak is vannak fokozatai; az enyhe, ami még nem tette tönkre a kijelzőt, még garanciálisan cserélhető is. a kijelző sérülésével járó deformáció viszont minden esetben a jótállás elvesztésével jár, ami az iPhone 6, vagy az iPhone 6 Plus garancián túli kijelzőcseréjét vonja maga után.


[+]

Az első és legfontosabb tanács, hogy senki se próbálja meg visszahajlítani az eldeformálódott készüléket! Az esetek döntő többségében ugyanis pont ilyenkor sérül meg a kijelző: a feszegetés hatására berepedhet vagy eltörhet. Inkább szakemberre kell bízni a dolgot, aki a javítást az esetlegesen okozott kár töredékéért biztosan elvégzi. A kisebb deformáció egyszerűen orvosolható, viszont a nagyobb már csak az iPhone 6 Plus vagy iPhone 6 hátlapcseréjével oldható meg. Ez nem egy kifejezetten bonyolult szervizelési eljárás, viszont annál időigényesebb, ugyanis ilyenkor minden alkatrészt egyesével vissza kell építeni az új hátlapba.

Összefoglalás

Hibáitól függetlenül mind az iPhone 6, mint az iPhone 6 Plus egy remek konstrukció, amely szerviznehézségi szempontból sem egy nehéz eset. A fenti hibajelenségekre viszont érdemes odafigyelni, így jó eséllyel elkerülhetők a sérülések.

Az iPhoneSzervizBuda.hu csapata

Azóta történt

Előzmények