Hirdetés

iPhone szerviz blog: iPhone 5/5s szerelési hibák

Legyen az otthoni javítás vagy egy szervizben végzett szervizelés, sok olyan ügyfél fordul hozzánk, akiknek a készüléke valamilyen szerelési hiba miatt ment tönkre. Ebben a cikkben az iPhone 5/5s leggyakrabban előforduló szerelési hibáit és azok megoldásait gyűjtöttük össze.

Rossz helyen lévő csavarok

Amikor a készülék kijelzőjét felnyitjuk az LCD, az érintőpanel, valamint az előlapi kamera flex kábelét és a bekapcsoló szalagkábel csatlakozóit egy fém pajzs (shield) védi, amit az 5-nél három, míg az 5S-nél négy csavar fog.

Magyarázat a csavarokhoz
  • piros: 1,7 mm PH000
  • naracs: 1,2 mm PH000
  • citrom: 1,3 mm PH000, nem mágneses

Mindkét készüléknél van egy csavar, ami nem mágnesezett. Ezeknek a csavaroknak fontos a sorrendje, illetve fontos, hogy melyiket honnan szedtük ki, mert sok gondot tud okozni, ha nem a megfelelő helyre rakjuk vissza őket. A csavaroknak más a menethossza, valamelyik rövidebb, valamelyik hosszabb; ha valaki a hosszabb menetű csavart beletekeri a rövidebb helyére, akkor az egy idő után eléri az alaplapi panel felső rétegét, amit károsítani fog. Ha valaki tényleg tövig behajtja a hosszabb csavart, a panel második rétegében futó vezetősávokat is elmetszi. A nem mágnesezett csavar pedig azért kell, hogy a helyére kerüljön, mert ez van közvetlen az iránytű mellett; ha a helyére egy mágneses kerül, az iPhone iránytűje hibásan fog működni.

A csavarok sorrendje.
A csavarok sorrendje.

Hibajelenség: A panel második rétegében futó vezetősávok a kijelzéshez futnak, így ha azt elmetszik, akkor vagy nem lesz kijelzés, vagy kék képernyővel kifagy az iPhone 5/5S, de az is elképzelhető, hogy egyáltalán be se kapcsol.

Javítás: El kell távolítani mind a csavaraljzatot, mind a panel legfelső vezető rétegét. A második vezetetőrétegben a vezető szálakat át kell kötni, amivel annyi gond van, hogy kb. 1 milliméteren van négy vezető sáv egymás mellett, így ezt tényleg csak profiknak ajánljuk elvégezni.

Megoldás: Ahhoz, hogy minden csavar megfelelő helyre kerüljön az iPhone 5/5s shieldjében, tartsuk mindig észben, hogy mit honnan vettünk ki. Erre megfelelő lehet egy csavartartó doboz, vagy akár egy általunk készített szétszedési rajz, amin a megfelelő csavarokat tároljuk.

Alkatrész letörése a shield fel- és lecsavarásánál

Az iPhone 5 és 5S-nél egy másik, az akkumulátorcsatlakozót és a dock csatlakozót védő shield is szokott problémát okozni. Ennek a ki- és becsavarozásával gyakran előfordul, hogy lecsúszik a csavarhúzó a csavarfejről, és pont az alaplapi panelon landol, ahonnan letol egy kondenzátort, ellenállást; a nem megfelelő szerszám használata és a rutintalanság egyaránt vezethet ide. Ilyesmi egyébként nem csak ennél a folyamatnál, hanem az iPhone szerelése során bármikor megeshet, csak itt a shield elhelyezkedése miatt különösen jellemző.

Az aljzaton látszik, hogy a felső réteget elmetszette a csavar.
Az aljzaton látszik, hogy a felső réteget elmetszette a csavar.

Hibajelenség: A készülék vagy be sem kapcsol, vagy rendszertelenül újraindulgat.

A felső réteg letakarítva, jól látszik, hogy a vezetősávok el vannak metszve.
A felső réteg letakarítva, jól látszik, hogy a vezetősávok el vannak metszve.

Normál esetben így kellene kinézniük a vezetősávoknak.
Normál esetben így kellene kinézniük a vezetősávoknak.

Javítás: Meg kell keresni, hogy melyik a kondit vagy ellenállást verte le a nem szakavatott kéz, majd pótolni kell azt.

Megoldás: Mindig használjunk megfelelő szerszámokat és ügyeljünk arra, hogy a csavarhúzóink feje ne legyen kopott!

Alkatrész letörése akkumulátor kivételénél

Az iPhone 5 esetében az akkumulátor kiszedésénél gyakori hiba, hogy a beragasztott akkut úgy akarják kiszedni, hogy az alaplap és az akkumulátor közé nyúlnak csavarhúzóval, a panel közepénél, a SIM olvasó magasságában (az 5S-nél már más az akksi ragasztója, ott nem kell „feszegetni”). A feszegetés hatására letörnek a panel szélén lévő apró IC-k, amik ahhoz szükségesek, hogy az iPhone 5 érzékelje a SIM-kártyát.

Hibajelenség: A készülék nem látja a SIM-et, vagy nem talál hálózatot.

Javítás: A letört IC-k lokalizációja és kicserélése.

Megoldás: Egyszerű kiküszöbölni ezt a hibát, mert nem a panel és az akkumulátor közé kell belenyúlni hanem a ház és az akku közé, illetve óvatosan át kell melegíteni a ragasztott résznél, így könnyebben kijön az akku és nem törjük le az IC-ket.

Iránytű IC letörése

Mindkét készüléknél sűrűn előforduló szerelési hiba az iránytű IC letörése. Panelcserekor a nem mágneses, panelt fogó tőcsavar kiszedésénél lecsúszik a csavarhúzó és általában pont az üvegházas és nagyon sérülékeny iránytű IC-t töri le.

Hibajelenség: Mivel a giroszenzor IC és az iránytű IC összeköttetésben van, ezért sem az iránytű, sem a giroszenzor nem működik rendeltetésszerűen.

Javítás: IC csere.

Megoldás: Precízen, óvatosan, megfelelő eszközökkel kell a panelhez nyúlni.

Az iPhoneSzervizBuda csapata

Azóta történt

Előzmények