Ismét nőttek a Huawei Google-licenc esélyei

A kínai-amerikai kereskedelmi szappanoperában megint enyhülés jele látszik, és elképzelhető, hogy néhány amerikai vállalat kereskedhet a Huawei-jel.

Nem sokat lehetett hallani mostanság a Mate 30 család és a jövőbeni Huawei, Honor telefonok nyugati sorsáról, amit megpecsételhet, ha nem lehet rájuk a Google Mobilszolgáltatásokat (GMS), így a népszerű alkalmazásokat telepíteni (Térkép, Drive, Gmail, Kereső, YouTube), hiába Huawei-féle HMS. Múlt pénteken az elhúzódó és egyre több büntetővámmal tarkított kínai-amerikai kereskedelmi háború legalább ideiglenes megegyezés reményével vett fordulatot, ami nem újdonság, de megvan az esély a kölcsönösen előnyös békülésre. Mindezzel egy időben a The New York Times kormányközeli forrásoktól úgy hallotta: több amerikai vállalat (amelyek el vannak tiltva a Huawei-jel való kereskedéstől), speciális licencet kaphat a sencseniekkel való üzletelésre, és közöttük lehet a Google.

A Mate 30 Pro és a Mate 30, Google szolgáltatások nélkül
A Mate 30 Pro és a Mate 30 (jobbra), Google szolgáltatások nélkül [+]

A Huawei szerint elég csak zöld utat kapni, és egy szimpla frissítéssel felkerülhet a Play Áruház azokra a telefonokra, amelyeken a fenti okokból nincs jelen. Bár ez azért nem feltétlenül ilyen egyszerű, mindenképpen jó hír lehet a gyártónak és a piacnak egyaránt. Donald Trump korábban egyébként úgy nyilatkozott: olyan amerikai hardverek és szoftverek kereskedelmét, amelyek felhasználásával a Huawei nem jelent az USA-ra biztonsági kockázatot, kész engedélyezni, és az Egyesült Államoknak inkább van gondja a gyártó hálózatkiépítési részlegével (és 5G mobilkommunikációs előnyével), semmint mobiljaival. Igaz: amikor közel volt a Huawei csúcstelefonok nagyszabású amerikai premierje, azt is elkaszálták.


EMUI 10 a P30 Prón, Google szolgáltatásokkal [+]

Az viszont a Google szempontjából is előny, ha több százmillió jövőben piacra kerülő Huawei és Honor telefon esetében éppen saját felügyelete garantálja, hogy kéretlen programok ne kerülhessenek fel. A Google Mobilszolgáltatások licenceléséhez ugyanis szigorú előírásoknak kell megfelelni hardveres, szoftveres és biztonsági szinten, és ezt a feketelistázás előtt a Huawei és Honor mobilok maradéktalanul teljesítették. A P30 Pro ráadásul egyike volt az Android 10 bétát tesztelő telefonoknak, és már nyáron kipróbáltuk az azon alapuló EMUI 10-et, szóval a két óriás szoros kapcsolatot ápol(t) és közös jövőre törekszik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés