Sikeres negyedév a Huawei mögött

Bár a friss mobileladásokat a közlemény nem részletezi, kilenc hónap után is jobban állnak a sencseniek mutatói, mint egy éve.

Most, hogy az új Pixel páros piacon van, már csak az az „apró” kérdés maradt 2019 végére, hogy a Huawei, és így a Mate 30 család visszaszerzi-e a pár hónapja elvesztett Google-licencet, ami kritikus témakör a jövőre nézve. Most éppen optimista szellők fújnak (már ha a légmozgás képes ilyesmire): a The New York Times szerint terítéken van több amerikai vállalat licencszerzése a Kereskedelmi Minisztériumnál, ami előfeltétele, hogy amerikai komponensek és szoftverek köthessenek ki az új Huawei és Honor termékekben. Ha a Google is zöld utat kap, elvileg szimpla szoftverfrissítéssel feltűnhet a Play-szolgáltatáscsomag a Mate 30-akon.


A Mate 30 Pro, EMUI 10-zel a fedélzeten, Google Mobilszolgáltatások nélkül [+]

A tiltólistára kerüléssel mindenképpen lendületet vesztett a Huawei, amely hálózatkiépítésben az élen jár, okostelefonos vonalon pedig nagyban hajtott az aranyérem felé. A harmadik negyedéves sajtóközlemény pedig mindenre kitér, épp csak arra nem hogy a legutóbbi három hónapos periódusban hány mobilt szállítottak le. Ezt az AndroidCentral mindenesetre 67 millió darabra kalkulálja, ami meggyőző számadat a tiltólista árnyékéban. Kilenc hónap alatt a Huawei már 185 millió telefont indított útnak, ami 26%-os éves előrelépés, és Kínában éppen az Amerikával elmérgesedett konfliktus miatt nőtt meg a Huawei iránti vásárlókedv.

A Mate 30 Pro és a Mate 30, Google szolgáltatások nélkül
A Mate 30 Pro és a Mate 30 (jobbra) [+]

Olyan szintű egyébként az amerikai szervezetek és vállalatok félelme, hogy a gazdasági-politikai összetűzések miatt vásárlót veszíthetnek a kínai óriáspiacon, hogy az NBA teljesen elzárkózott az egyik csapattulajdonos Hong Kong-i tüntetők mellé álló nyilatkozatától, ám így is hatalmas botrány kerekedett a dologból. Az Apple pedig azért került nyugati kritikák kereszttüzébe, mert állítólag arra kérte új tévésorozatainak alkotóit (nemsokára indul a TV+ streaming szolgáltatás), hogy ne tüntessék fel a Kínai Népköztársaságot negatív színben. Sőt: a legfrissebb téma az, hogy a Safari böngésző iOS-en potenciálisan elküldheti a felhasználók IP-címét a kínai kormányzattal összefüggésbe hozott Tencentnek, potenciálisan kártékony oldalak látogatásakor. Az pedig mindig képlékeny, hogy az utóbbiba egy hatalom szerint mi tartozik bele. Az Apple egyébként tagad.


A Mate 30 lekanyarodó kijelzője oldalról [+]

A háttérhatalmi szálak mindenesetre egyelőre nem rázták meg a Huawei-t, amely 2019 eddigi kilenc hónapja alatt 610,8 milliárd jüanos árbevételre tett szerint (26 billió forint), ami 24,4%-os növekedést jelent éves szinten, 8,7%-os nettó haszonkulcs mellett. A mobilok mellett jól ment a hálózati üzletágnak is, kiváltképp a dinamikusan fejlődő 5G részlegnek, melynek szemszögéből előremutató hír, miszerint Németország az amerikai nyomás ellenére nem zárta ki a Huawei-t ezekből a tenderekből. Jó időszak áll a sencseniek mögött egyébként a mesterséges intelligencia, a felhő, a PC-k, a szerverek, a kütyük és a Honor Visionnel immáron a tévék részéről is, miközben a Huawei Mobilszolgáltatások (HMS) 170 országban már 1,07 millió fejlesztő érdeklődését keltették fel. A kulcskérdés megválaszolása persze még hátra van: visszanyeri-e a Huawei a Google-licencet, avagy mobilos fronton komoly kihívás elé néz az ünnepi szezonban.

Előzmények

Hirdetés