Hirdetés

Huawei Experience: Alkalmazások alternatív forrásból

A hivatalos alkalmazásboltok mellett számos alternatív forrás akad appok, játékok és szolgáltatások telepítésére, körbejárjuk ezeket.

A HMS-es mobiloknak több bejegyzést is szenteltünk már, a Huawei Mobile Services bemutatásától kezdve a Huawei ID létrehozásán és az alapvető gyártói alkalmazásokon át a PhoneClone-ig és az AppGalleryig. Ezeken a csatornákon keresztül legtöbb adatunk, valamint az esszenciális alkalmazások, játékok és szolgáltatások zöme telefonunkra kerülhet, ám Google-szolgáltatások és Play Áruház nélkül bőséges a hiánylista is, amelyen jelen blogukban igyekszünk faragni.

Számos alkalmazás érhető el az AppGalleryben [+]

Míg személyi számítógépeken többek között EXE kiterjesztésű állományokból lehet olyan programokat telepíteni, amelyeket nem az operációs rendszerhez tartozó áruházból szerzünk be, hanem mondjuk a fejlesztő honlapjáról, az androidos telefonokon az appok APK néven futnak, és biztonsági figyelmeztetések mellett eddig is telepíteni lehetett ilyesmit a mobilokra. Vegyük például az Epic Games Launcher indítóalkalmazást, amely a Play Áruházban nincs fent, az AppGalleryben viszont igen, és elengedhetetlen a Fortnite telepítéséhez. Az ember fogja, és ellátogat a gyártó honlapjára, a böngészőben letölti a kapcsolódó APK fájlt, majd engedélyt adva és megerősítve, hogy biztonságos forrásból származik az applikáció, mehet a telepítés, majd ez után a játék beszerzése.

[+]

Ugyanezzel a műveletsorral lehet alternatív alkalmazásboltok tömegét telepíteni, és világszinten ma százmilliók használnak többféle forrást különféle tartalmak és akciók elérésére. Az Amazon Appstore az egyik ilyen népszerű és megbízható bolt, amit a Huawei Böngésző keresőjébe beírva gyorsan meg lehet találni és telepíteni. Kapásból fellelhető itt az Amazon saját videoszolgáltatása, a Prime Video, és persze az Amazon Shopping, bár ez az AppGalleryből is telepíthető. Találtam itt olyan fizetős alkalmazást, amit a Play Áruházon kívül máshol nem tudtam elérni (Locus Maps Pro), és persze ahány áruház, annyi extra tartalom, játék, akció és szolgáltatás akad.

Az APK Pure az egyik népszerű alkalmazásbolt
Az APK Pure az egyik népszerű alkalmazásbolt [+]

Az APK Pure egy másik népszerű alternatíva a hivatalos boltokra, a legtöbb ingyenes Play Áruház tartalom elérésével. Az APK Pure telepítése után számos olyan népszerű alkalmazás gyorsan a telefonra kerülhet, amelyek egyelőre nincsenek fent, avagy nem vezet hozzájuk közvetlen link az AppGalleryn keresztül, igaz: a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp linkje épp most került fel a Huawei boltjába. Jó pár másik alkalmazás ugyanakkor Google Play keretrendszert igényel a működéshez, így nem indul el, vagy csak korlátozottan (pl. BKK Futár). Mások figyelmeztetnek kompatibilitási problémákra, ám mégis elfutnak, viszont valószínűleg nem tudunk Google-fiókkal bejelentkezni. Ez a korábbi, alkalmazáson belüli vásárlások esetében jelenthet gondot, igaz: az AppGalleryből telepített Asphalt 9 és az APK Pure-ral elért Real Racing 3 esetében Facebook bejelentkezéssel hozzáfértem mentéseimhez és vásárlásaimhoz, a Locus esetében ugyanez nem sikerült.

[+]

Kismillió harmadik féltő származó app telepíthető, megkerülhetetlen ugyanakkor a HMS-es mobilokról hiányzó Google-csomag témaköre, és itt futhatunk bele a legtöbb zsákutcába. A GMS nélküli, Huawei Mobile Servicest futtató telefonokra a Térkép és a Chrome APK Pure-ból ugyan telepíthető és elindulnak, ám bejelentkezni nem tudunk, a legtöbb másik Google app nem fut és a keresőóriás sem javasolja alternatív forrásból felpakolni ezeket. Kiesik a Google Pay vagy az Android Auto, böngészőből viszont el lehet érni például a Keepet. A Huawei Email szinkronizálja a Gmail fiókot és a Google Naptárat is sikerült összekapcsolni a gyártó sajátjával, a Drive-hoz pedig például Mi File Explorerrel sikerült hozzáférni, APK Pure forrásból.

[+]

Aptoide, APK Mirror stb.: sok másik alkalmazásbolt kínálja a fejlesztők tartalmait, alkalmazásokat és játékokat pedig sok esetben egyesével, APK fájlból is telepíteni lehet az Epic Games példáját követve – a YouTube Vanced lejátszó ilyen. A biztonságra érdemes ugyanakkor különös figyelmet fordítani. A HMS-es telefonok az Avast segítségével ellenőrzik a készülékre telepített alkalmazások mindegyikét automatikusan (további opciók az Optimazálóban), és ezek installálása előtt mindig rákérdez az EMUI rendszer: megbízható-e a forrás. Mi a fórumokat, az ismeretlen és külső linkeket vagy a felhőben megosztott APK fájlokat nem tartjuk annak, és nem javasoljuk ezek használatát, a fejlesztők honlapja (lásd a Facebookot) viszont megbízhatók.

Utánajárást igényel, ám kis extra munkával számos kulcsalkalmazás HMS-es telefonunkra kerülhet
Utánajárást igényel, ám kis extra munkával számos kulcsalkalmazás HMS-es telefonunkra kerülhet [+]

A frissebb Android főverziók alatt egyébként alkalmazásonként és alkalmanként engedélyezhető vagy megtagadható a külső forrásból, APK fájlból származó tartalmak telepítése, és persze az engedélyekkel is variálni lehet. Soha ne adjuk meg ismeretlen forrásoknak, szolgáltatásoknak és honlapoknak személyes adatainkat, sem pedig számunkra ismeretlen alkalmazásoknak a hanghívás, a kamera, a névjegyzék és a hasonló adatok elérését. Kellő odafigyeléssel, elsősorban az AppGallery, a PhoneClone és megbízható alkalmazásboltok használatával éppúgy csurig pakolhatjuk HMS-es mobilunkat, mit bármelyik másikat, és még mindig él a remény, hogy a Google szolgáltatásai, melyeknek számos Huawei alternatívája van és lesz, egyszer hivatalosan visszatérnek.

Azóta történt

Előzmények