Hirdetés

Hangszóróteszt: Harman Kardon Go + Play

Egyik olvasónk kérésére egy kevésbé ropogós, ám annál érdekesebb hangszóró tesztjével jelentkezünk nemrég indult blogunkban. A tesztalany az eredetileg 2006-ban megjelent Harman Kargon Go + Play, mely kialakításában és az általa megcélzott felhasználókban is markánsan különbözik az iStyle-lal közös blogunkban eddig bemutatott modellektől.

Hogy miért? Mert ez nem egy éjjeliórával egybeépített megoldás, mint a JBL On Time Micro, nem is egy hálószobába való gyönyörűség, mint a B&W Zeppelin Mini: ez egy hordozható cucc, melynek minden alkotóeleme ezt a felhasználási módot erősíti és teszi lehetővé. Az elképzelés egészen biztos, hogy az Egyesült Államokból jön, lelki szemeim előtt látom, ahogy Los Angeles fiataljai a Go + Play-jel nyomulnak a tengerparton, a kosárlabdapályán vagy épp egy amerikai tinifilmekből ismerős házibuliban. De ha jobban belegondolunk, a magyar szívektől sem áll olyan távol az efféle felhasználási mód, elég a táskarádiót megemlíteni ahhoz, hogy elképzejük magunkat a Balaton partján, egy Go + Play társaságában. A Harman Kardon kiegészítője által megcélzott korosztály gerincét többek között ebből adódóan értelemszerűen a 30 év alattiak adják.

Az eszköz külsejében egy állatka fejét idézi, köszönhetően az oldalt elhelyezkedő, köralakú hangszórórácsoknak, melyekből elölre és hátulra is két-két darab került. Az első oldalon lévők két magas (tweeter) hangszórót rejtenek, hátulra a mélysugárzó kerültek, melyek teljesítménye 2 x 30 W, csak úgy, mint a front hangszóróké (tehát azok is 2 x 30 Wattot pumpálnak ki magukból). A hangminőség kiváló, a legnagyobb hangerőfokozat a fejünket is leviszi, ráadásul a kiegészítőnek meglehetősen nagy tere is van. Az audiofileknek mondjuk egyből feltűnhet, hogy a mélyek érezhetően erőteljesebbek az átlagosnál, de a megcélzott felhasználói csoportnak véleményem szerint pont erre van szüksége: dübörgő mélyekre.

Az anyaghasználat kiváló, a fém és a minőségi műanyagok keverednek a Go + Play-ben, ami a cucc tömegén meg is látszik, 4,6 kilogrammot nyom, feltéve, hogy nincsenek benne elemek. Mert bizony azokat is rakhatunk bele, ha menet közben akarjuk hallgatni, a tápellátásról 8 darab góliátelem gondoskodik. Így használva a készülék nem tölti a belecsúsztatott iPodot, de hálózati áramról üzemeltetve megteszi. Én egyébként az eszköz kialakítását szerettem a leginkább, látszik rajta, hogy ezt tényleg mobilitásra tervezték, nem csak egy plusz feature-ről van szó, amit be lehet pipálni a specifikációs listában. Maga a hangszóró négy darab gumírozott végű fém lábacskán áll, melyek nagyjából két centiméter magasak, tehát akár fűbe is rakhatjuk a cuccot, nem lesz baja. Az oldalsó lábacskák felül egy gyönyörűen csiszolt, íves rúdban futnak össze, melynek két funkciója van; ennél fogva lehet szállítani az eszközt, de egyben védi is a belerakott zenelejátszót. Az iPodot ugyanis felülre tudjuk berakni, az a hangszórók többsétégől eltérően nem áll, hanem fekszik, a behelyezés a nagyjából 45 fokban dönthető Dock Connectornak köszönhetően lehetséges. Ez a legbiztonságosabb módja egy iPod tárolásának, az egyetlen gond az, hogy amikor ezt az eszközt tervezték, még nem létezett sem iPhone, sem iPod Touch, melyek ennek megfelelően egy picit kilógnak a nekik szánt helyről, tehát nem lehet őket teljesen berakni. Annyira viszont pont bemennek, hogy biztonságosan foglaljanak helyet, a dokkoló körül lévő keret nem hagyja, hogy kicsússzanak. A Go + Play egyébként egy iPod-only kiegészítő, tehát az iPhone-t hivatalosan nem támogatja, viszont tölti és meg is szólaltatja, a Works with iPhone táblát tehát valószínűleg azért nem kapta meg, mert ugye nem fér bele rendesen a készülék. Fontos megjegyezni továbbá, hogy a hangfal az új iPodokkal sem feltétlenül kompatibilis, ugyanis két generáció létezik belőle: a régi verzió még nem támogatta az USB-s töltést, de a 2009. őszén megjelent már igen, tehát meg kell nézni, hogy melyiket vesszük meg. Az iStyle üzleteiben természetesen az új modell kapható, ezek dobozán a charges latest generation of iPod models feliratot kell keresnünk. Az új iPod nano és a classic egyébként tökéletesen belepasszol a cucc tetején lévő bölcsőbe.

A Harman Kardon hangszórójába behelyezett iPod egyébként nem csak stabilan ül, hanem jól is kezelhető, a fém fül alatt ugyanis elég sok hely van, így simán be tudunk nyúlni ahhoz, hogy mondjuk számot váltsunk. Gombokból három darab került a készülékre, a ki/bekapcsoló és a két hangerőszabályzó, de ezeket sem fogjuk gyakran használni, mivel az alapcsomag része egy rádiófrekvenciás (tehát nem infrás!) távirányító, mely nem csak jól néz ki, de jól is funkcionál. Hat darab gomb kerül rá, melyek közül az egyik (a bal alsó) egy funkcióváltó, megnyomását követően a tetején található led narancssárgán vagy kéken villan egyet, ez jelzi, hogy épp a távvezérlő vagy az iPod menürendszerét kezelő módban vagyunk. Nagyon okos dolog a hangszóró hátulján, a két hangszóró között elhelyezkedő rejtett zseb, mely automatikusan kinyílik, ha megnyomjuk. Gondolom mindenki kitalálta, hogy itt tárolhatjuk a távirányítót.

Az új (5V-os) és régi generáció között komoly különbség van a hátul található csatlakozók tekintetében is. Az újon (ilyen volt nálam) csak egy táp és 3,5 milliméteres audio bemenet található, míg a régi verzión S-Video kimenet is volt, melynek segítségével videókat és zenei aláfestéssel ellátott fotókat is lehetett mutogatni ismerőseinknek. Ezt a funkciót az iPod video, az iPod photo, valamint az első és második generációs iPod nanok támogatják, a 2007. ősze után megjelent termékek már nem, valószínűleg ezért is került le az S-Video csatlakozó a frissített modellről. Örvendetes egyébként, hogy az eddig bemutatott hangszóróktól eltérően a Harman Kardon Go + Play mellől nem spórolták ki a kiegészítőket sem, a 3,5 milliméteres csatlakozókban végződő kábelt alapból megkapjuk, tehát gyakorlatilag bármilyen zenelejátszót ráköthetünk a készülékre. Az iPod ülőkék tekintetében is jól állunk, gyakorlatilag mindegyik típushoz kapunk egyet, az eszözök elhelyezésével tehát nem lesz gondunk.

A Go + Play véleményem szerint egy kiváló hangszóró. Nem állítom, hogy hétköznapi felhasználásra szánták, erőssége a mobilitásban rejlik, de az aranyos dizájn és a kiváló anyaghasználat miatt fix hangszóróként is el tudom képzelni. Gyakran bulizó egyetemistáknak érdemes lehet összedobniuk rá, mivel az eszköz segítségével a zene nincs hálózati áramforráshoz kötve, ráadásul minőségbeli kompromisszumoktól is mentes. A termék ára bruttó 99 990 forint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés