Hirdetés

Fülhallgatóteszt: AKG K315

Az iStyle segítségével jutott el hozzánk az AKG K315, amit már több hete nyúzunk. Indolkolt a többes szám, mert nem csak én használtam az utóbbi időben rendszeresen a terméket, hanem a nálam sokkal vájtfülűbb barátnőm is, aki kénytelen volt kölcsönkérni a kis piros fülest, mert az agybadugós Sennheiser kütyüje már másodszor adta fel a harcot, s ezúttal úgy fest, hogy nem javítható. Az itthon elérhető egyéb fülesek közül még szóba jöhetett volna az iPod mellé gyárilag csomagolt darab, de az sem minőségében, sem pedig kialakításában nem vette fel a harcot az AKG K315-tel.

A csomag ízléses, a fekete dobozban nincs túl sok extra, de nem is nagyon kell bonyolítani a dolgot. Mivel ez nem egy hallójáratos füles, ezért csupán két piros-bordó párnácska dukál azoknak, akik adnak a kényelemre. Ennél sokkal fontosabb, hogy egy apró, zipzáras hordtokocska is üldögél a csomagolásban. Ennek amolyan lekerekített háromszög alakja van, kicsit duci, de a lényeg, hogy még vaksötétben is be lehet göngyölni úgy a zsinórt, hogy az ne bogozódjon össze.

A K315 több színben létezik, ez konkrétan kettő. Van ez a mélypiros árnyalat, amit mi is kaptunk, illetve a kevésbé hivalkodó fekete. A felül félig nyitott kialakítású, fülbe helyezendő végződés mindössze 5 gramm tömegű. Az egy méteres zsinór nem törik meg még erős csavargatás hatására sem, középtájt pedig egy hosszúkás, ezüstszínű vastagodás fedezhető fel, ezt tologatva tudjuk a hangerőt szabályozni. Ez nem az éppen használt kütyünek ad utasításokat, hanem a füles saját hangerejét kalibrálja, így aztán minden eszközzel tökéletesen működik.

Technikai adatok kapcsán megemlítendő a 17Hz-23kHz közti frekvenciatartomány, a 126 dB-es érzékenység, a jack csatlakozó aranyozott mivolta, illetve a 16 Ohmos névleges impedancia. Őszintén szólva engem ezek kevéssé izgatnak fel, a legjobb az, ha az ember inkább kipróbálja a terméket. Az első pozitív benyomás akkor ért, amikor egy LG telefonhoz kötöttem a fülest, a gyári tartozékot igen masszívan agyoncsapta az AKG, s emlékszem, akkor írtam a telefon tesztjében meg, hogy mennyire sokat számít egy készülék megítélésénél, hogy rendes headsettel próbáljuk. Az iPod-dal már különböző stílusú zenéket is ki tudtam próbálni, összességében számomra a K315 azért vált kifejezetten szimpatikussá, mert úgy tolta meg a mélyeket, hogy a magasabb hangok nem csupán hallhatóak, de élőek is maradtak. A legnagyobb elsimerést viszont a barátnőm adta meg végül: az általa használt iAudio 5 lejátszón szinte csak jazz van (Miles Davis, Pat Metheny, Borlai Gergő, stb), és kifejezetten ragaszkodott hozzá, hogy amíg az AKG K315 nálam van, addig ezt vihesse magával a napi két órás budapesti tömegközlekedés enyhítésére.

Ha mikrofonos kivitelben létezne, akkor azonnal vennék magamnak egyet, mert én telefonáláshoz is használnám, így viszont csak azt tudom végszóként mondani, hogy az AKG K315 egy abszolút jó minőségű, formás, elérhető árú termék, amihez tényleg praktikus a mellékelt szütyő. Nem extrákkal telezsúfolt csúcsmodell, de egy átlagos zenelejátszó / telefon gyári fülesénél klasszisokkal jobb, dinamikusan szóló, kényelmes kialakítású tartozék.

 

 

Előzmények

Hirdetés