CES 2017: Két kamerával érkezik az ASUS Zenfone 3 Zoom

A második generációs ASUS kameratelefon két objektív segítségével teremti meg az optikai nagyítás lehetőségét. Sokkal életképesebbnek tűnik az elődjénél.

Az Asus egy ideje Zenfone néven dobja piacra okostelefonjait. Az első Zenfone család korrektre sikeredett, de itthonra nemigen jutottak el ezek a modellek, illetve sokat késtek, ha végül mégis felbukkantak itt-ott. A második generációval már tudatosan céloztak az európai piacra is, a CES-en tartott bemutató után Párizsban is rendeztek egy nagyszabású rendezvényt kifejezetten az európai újságírók számára. Már az első alkalommal is szó esett a Zenfone Zoom nevű termékről, amely nevéből adódóan optikai zoomot kínált, de ez roppant sok csúszás után került csak végül piacra. Ez viszont azzal járt, hogy az Intel chipset köré épített hardver már nem volt versenyképes, amit persze kompenzálhatott volna egy világverő kamera, de a Zenfone Zoom nem tudott felnőni a versenytársakhoz. Éppen ezért az ASUS nagyon készült a 2017-es CES-re, már előre lehetett tudni, hogy a tavaly nyáron bemutatkozó Zenfone 3 készülékcsalád is kiegészül majd egy kifejezetten a kamerát fókuszba helyező modellel, ugyanakkor — látva a piaci trendeket és a konkurens megoldásokat — az ASUS változtatott a koncepción és a meglehetősen drága és precíziós, valamint korántsem helytakarékos zoom lencserendszer helyett egy kétkamerás telefonnal rukkolt elő.


[+]

A 154,3 x 77 x 7,9 milliméteres kiterjedésű, 170 grammos készülék sokkal visszafogottabban néz ki, mint az elődje, de nem is ez a fontos, hanem az, hogy emberi méretű, ráadásul a 2.5D-s Gorilla Glass 5 borítás valószínűleg strapabíró is. Az előlapon található AMOLED kijelző 5,5 hüvelykes képátlóval és Full HD felbontással bír (1080 x 1920 pixel), a legnagyobb fényerő a gyártó állítása szerint 500 nit. A gép lelke egy Qualcomm Snapdragon 625-ös rendszerchip, a grafikus számításokat egy Adreno 506-os végzi, a RAM mérete pedig 4 GB. A lényeg persze a kamera, amelyből három is került a készülékre. Az előlapon egy 13 megapixeles PixelMaster egység dolgozik, a szenzor egy IMX214-es Sony, az apertúra pedig f/2.0-s. A hátlapon azonban két kamera van, hiszen az Apple iPhone 7 Plushoz hasonlóan így érik el a zoomot; a 25 milliméteres (ekv.), nagylátószögű lencse mögött Sony IMX362-es szenzor található, felbontása 12 megapixel, az apertúra f/1.7, a szenzorméret pedig 1/2,55 hüvelyk.


[+]

Van optikai stabilizáció, 4K-s videórögzítés, Android 7.0 alatt pedig RAW-ban is lehet rögzíteni a felvételeket. A zoomobjektív szintén 12 megapixeles, a látószög itt 59 milliméter (ekv.), ami nagyjából 2,3-szoros nagyítást jelent a másik lencséhez képest. A szenzor típusa itt nem ismert, a mérete viszont igen, 1/3,42 hüvelyk, amihez f/2.6-os apertúra párosul.Az autofókusz rendszer is sokat fejlődött, a második generációs, lézeres megoldás mellett dual-pixel PDAF is megtalálható, aminek köszönhetően elvileg 0,03 másodperc a fókuszálási idő. Nyilván a szoftvert is felkészítették a komolyabb használatra, aminek köszönhetően manuális beállítási lehetőségek is vannak.


[+]

Az eszköz kétkártyás, a második nano SIM hely egyben microSD foglalat is, amelyet valószínűleg nem fog mindenki használni, lévén a belső tárhely akár 128 GB-os is lehet. Az adatkommunikációs repertoár széles, 802.11b/g/n-es WiFi, Cat.7-es LTE, 4.2-es Bluetooth is található az eszközben, amelynek hátán ujjlenyomat-olvasót is elhelyezett a gyártó. Az akkumulátor méretes, 5000 mAh a kapacitása, más eszközök töltésére is alkalmas. Mikrofonból két darab található rajta, a hangszóró az ASUS szerint kimondottan kellemes minőségű.

Az eszköz fekete, ezüst és arany színekben lesz elérhető. Magyarországra hivatalosan is megérkezik majd, várhatóan márciusban, várható árat egyelőre nem tudunk.

Utazásunkat

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

  • Asus Zenfone 3 Deluxe - luxuskondenzátor

    Minden benne van a legújabb Zenfone-széria legdrágább tagjában, ám a magas ár mellett a gyenge üzemidő és néhány egyéb apróság viszonylag nehezen nézhető el.

  • Asus Zenfone 3 - kiPCzte magának a mobilpiacot

    A legmezeibb, 5,2 és 5,5 hüvelykes Asus Zenfone 3-at vesszük górcső alá. A duó hardverszinten necceset, kamerában erőset, szoftverben pedig számítógépes eklektikát nyújt.

  • Asus Zenfone Zoom - messzire lát, de nem jut

    Sok-sok hónap késéssel futott be a zoomlencséje ellenére sem túl vastag, fotózásra szakosodott Zenfone masina, amely sok különlegességet ígér, de vajon mennyit teljesít?

Hirdetés