Bemutatkozott a BlackBerry Passport

Hirdetés

A BlackBerry egy Torontóban, Londonban és Dubajban egyidőben megrendezett sajtóesemény keretében mutatta be legújabb telefonját, melynek a Passport nevet adták. A fantázianév nem véletlen, hiszen a készülék pontosan akkora, mint egy útlevél, mind magasságában, mind szélességében, számokban kifejezve ez 128 x 90,3 x 9,3 millimétert és 194 grammot jelent.

A kijelzőnél a kanadai gyártó továbbra is az 1:1-es képarányt részesítette előnyben, a 4,5 hüvelykes megjelenítőn 1440 x 1440 pixel jelenik meg, ami 453 ppi-s képsűrűséget jelent. A hardveres erőforrást a Qualcomm Snapdragon 801 chipset biztosítja, a munka oroszlánrészét a 2,26 GHz-re skálázott, négymagos processzor végzi, a grafikus gyorsítás szerepköre pedig az Adreno 330-ra hárul. A készülékbe 3 GB RAM és microSD kártyával bővíthető 32 GB-os belső adattároló került.

A kanadaiak hosszú, legalább másfél napos üzemidőt ígérnek, köszönhetően a 3450 mAh kapacitású akkumulátornak, a telefont pedig elég csak fejjel lefelé fordítani ahhoz, hogy készenléti üzemmódba kapcsoljon. A hangszórón nagyon sokat dolgoztak, hangereje elvileg 18 százalékkal nagyobb a HTC One M8-nál, és 350 százalékkal jobb a Samsung Galaxy S5-nél. A hátlapra egy 13 megapixel felbontásású képek készítését lehetővé tevő, optikai képstabilizátorral ellátott fényképezőt szereltek, melyekbe teljesen új típusú lencse és szenzor került. Az előlapi kamera sem maradt el, ezzel 2 megapixelben tudunk fotókat lőni.

További fontos újítás, hogy már a teljes QWERTY billentyűzet is képes gesztusok kezelésére, melynek működését a fenti videó igyekszik szemléltetni. A klaviatúra közötti csíkok segédkeznek egyébként ebben, egy felfelé irányuló ujjmozdulattal a javasolt szavakat lehet beilleszteni, lefelé legyintéssel pedig több más opció tárul a felhasználó elé. A Passporttal együtt a BlackBerry OS 10.3 is megjelent, mely számos új funkcióval kecsegtet. Ezek közé tartozik a kanadaiak hangalapú személyi asszisztense, mely a Siri, a Cortana és Google Now ellen vonul harcba. Az Assistant névre hallgató szolgáltatás nem csak hangunkkal irányítható, hanem utasításainkat írásos formában is megadhatjuk, bár egyelőre magyarul még nem tud.

Szintén fontos újítás a Blend, mely lényegében a telefonon tárolt üzenetek, emailek és naptárbejegyzések elérését teszi lehetővé szinte minden más platformról, legyen az iOS, Mac OS X, Windows, vagy Android. Hogy a folyamat biztonságos legyen, a feladatok elvégzése után az adatok szinte azonnal törlődnek a Blendhez kapcsolt eszközről, így a válaszok sem lesznek visszakereshetők. A BlackBerry vezérigazgatója, John Chen szerint nagy előrelépésnek tekinthető a Passport, amely első körben 30 országban válik elérhetővé, méghozzá 484 fontos, vagyis előzetes költségek nélkül átszámolva 195 ezer forintos áron. A kanadaiak egyébként további három telefonnal készülnek 2015-ig, így bőven lesz majd mindenki számára alternatíva a vállalat szerint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés