Az Apple pert nyert, majd beperelték

Hirdetés

Szinte követhetetlen a ma is folyó szabadalmi perek bonyolult hálója, amelyben talán az Apple és a Samsung harca a legismertebb, bár mostanság az Apple és a Qualcomm keveredett állóháborúba. A Samsungnak egyszer már ki kellett fizetnie 548 millió dollárnyi kártérítést egy per végkimeneteleként több Apple szabadalom megsértéséért, igaz, az ügy folyományaként több nagy partnerrel a Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé járultak az archaikusnak nevezett amerikai szabadalmi rendszer megreformálására.

Újabb fordulat következhet az Apple vs. Samsung perekben
A Samsungnak fizetnie kell két Apple szabadalom megsértéséért (forrás: Reuters) [+]

Ettől független egy másik amerikai per, amelyben a Samsungot korábban már elmarasztalták az Apple slide-to-unlock képernyőfeloldás és a gyorslinkek szabadalmainak megsértéséért. A sok fordulós perben a Samsungot előbb 119,6 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezték, majd felmentették ez alól, majd ismét ellene ítéltek, ezért a koreaiak az utolsó lehetséges lépésként ismét a Legfelsőbb Bíróság elé vitték az ügyet. Ám ez a per olyan sokáig elhúzódott, hogy a testület úgy döntött: nincs oka meghallgatni a koreaiakat, ezért marad a legutolsó ítélet és a fenti kártérítési összeg kifizetése. A két cég egyébként kölcsönösen profitál üzleti kapcsolataiból, az iPhone X kitűnő kijelzőjét is a Samsung szállítja, és jókora profitot hoz a konyhájára.

Az Apple ugyanakkor maga is belefut egy-egy pofonba, legutóbb a VirnetX per utolsó körében marasztalták el és kötelezték 439,7 millió dollár kártérítési összeg kifizetésére, és most az izraeli Corephotonics vádolta meg négy szabadalmának megsértéséért, írja a MacRumors. A vállalat 2013 és 2016 között, az Amerikai Szabadalmi Hivatalnak benyújtott formatervezési mintái olyan dupla mobilkamerás megoldásokhoz kapcsolódnak, mint az optikai zoom elérése vagy a mini teleobjektíves lencse összeszerelése. A Corephotonics szerint az Apple a teleobjektíves rendszer dizájnját, az optikai zoom elérésének metódusát és a két szenzor eredményének szoftveres összedolgozását is az ő szabadalmaik megsértésével éri el. A perben az iPhone 7 Plus és a 8 Plus is érintett. A Corephotonics nem szabadalmi troll: a tavalyi MWC-n például bemutatta az akár ötszörös optikai zoomot is elérő megoldását két szenzor képességének összeadásával, lásd fent. Az izraeli cég az állítása szerint többször is felvette az Apple-lel a kapcsolatot, ám licencszerződés eddig nem köttetett meg, ehelyett (még korábban) az Apple a rivális LinX izraeli kamerás vállalatot vásárolta fel, amely hasonló technológiával rendelkezik. A Corephotonics ezért az Egyesült Államok Dél-Karolinai Kerületi Bírósága elé járult, hogy az igazát ott bizonyítsa.

Hirdetés