439,7 millió dollárt fizethet az Apple szabadalomsértésért

Hirdetés

Az évtized elején pert indított az Apple és mások ellen a szabadalmi trollként emlegetett VirnetX, amellyel a Microsoft például tárgyalótermen kívül egyezett meg, a cupertinóiak viszont felvették a kesztyűt – és ráfáztak. A VirnetX szerint az Apple szándékosan és tudatosan megsértette négy biztonsággal kapcsolatos szabadalmukat, amelyeket a FaceTime-mal több százmillió iPhone, iPad és MacBook készülék használt napi szinten. A bíróság a VirnetX mellé állt, és 2012-ben előbb 368 millió dollár kártérítést, a tavalyi fordulóban pedig előbb 625,6 millió, majd újraszámolva 302 millió dollár kifizetését állapította meg.


(forrás: TechCrunch) [+]

Az Apple minden esetben fellebbezett, és az ügy most jutott el a végső ítéletig: Robert Schroeder amerikai kerületi bíró a korábbi döntést, miszerint az Apple tudatosan megsértette a VirnetX szabadalmait, helyben hagyta, és a 302 milliós, legutóbbi ítélethez további 41,3 millió dollár kártérítést és 96 milliós ügyvédi és egyéb költséget hozzácsapott. A végleges döntés szerint az Apple-nek így 439,7 millió dollár kártérítést kell kifizetnie, ami 115 milliárd forintnak felel meg. A bíróság 1,2 dollárban állapította meg a perben foglalt iPhone, iPad és Mac után kifizetendő összeget készülékenként, és mivel ezek száma hatalmas, a kártérítés összege is meghízott.


(forrás: Medical Daily) [+]

Az Apple-nek a végső döntés ellen is van lehetősége fellebbezni, és Cupertino megerősítette a TechCrunchnak, hogy élnek is vele, ám aligha zárul a történet számukra happy enddel, hiszen a bíróság sokadjára állt a VirnetX pártjára. Ez rövid időn belül a második elvesztett szabadalmi per Cupertinóban: nyáron a a Wisconsin-Madison egyetem szabadalmaival és jogaival foglalkozó WARF (Wisconsin Alumni Research Foundation) által indított perben marasztalták el, és csaptak 506 millió dolláros kártérítés kifizetését az almás vállalat nyakába.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés