Hirdetés

2017. november 19., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Egyéb rovat

Meghallgatja a Samsungot az USA Legfelsőbb Bírósága

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: SamMobile

Hiába kérvényezte az Apple, hogy utasítsa el a Samsung megkeresését, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága meghallgatja a koreai óriást, amely a szabadalmi rendszer megreformálására törekszik.

Hirdetés

A szabadalmi perek legújabb hulláma a modern techvilág vívmányainak törvényes védelméhez kötődik, azonban maga az amerikai szabályozás egészen a 19. századig nyúlik vissza, és nem nagyon volt azóta modernizálva. Miután a Samsung a tavalyi év végén 548 millió dollár kártérítést fizetett ki nagy riválisának több almás szabadalom megsértéséért, az Apple elleni perek egyik állomásaként, a koreai óriás (és a mellé szegődő számos támogató partner, a Facebook, a Google, a Dell, a HP, az eBay stb.) kérvényt nyújtott be az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához (U.S. Supreme Court), hogy vizsgálják felül az általuk archaikusnak nevezett szabadalmi rendszert, melynek megreformálása a Samsung reményei szerint a kártérítés egy részének vagy egészének visszatérítésével járna. Az Apple sem maradt tétlen: hivatalos levelében kérte ugyanazon bírói testületet, hogy ne foglalkozzon a Samsung benyújtásával, mert fölösleges tovább húzni a szabadalmi ügyeket.

Újabb fordulat következhet az Apple vs. Samsung perekben
Újabb fordulat következhet az Apple vs. Samsung perekben (forrás: Reuters) [+]

A Legfelsőbb Bíróság döntött: meghallgatja a Samsung érvelését, amely alighanem az olyan, „túl általános” szabadalmak és formatervezési minták szigorú védelmének eltörlését tűzi ki célul, mint például a négyszögletes eszköz lekerekített sarkakkal, vagy amelyek az ikonok dizájnjára vonatkoznak. Az, hogy a legmagasabb amerikai bírói testület meghallgatja a Samsungot, még nem jelenti azt, hogy melléje is áll, vagy a régi szabadalmi rendszer megreformálását javasolja. Pár hete a koreaiak mindenesetre kisebb győzelmet arattak a Washingtoni Szövetségi Bíróságon, amely az Apple gyors linkek, az oldalra csúsztatás a feloldáshoz és az automatikus helyesírás-javítás szabadalmait érvénytelennek találta, ezekért pedig korábban 119,6 millió dolláros kártérítést szabtak ki a Samsungra. Azt tehát bizonyos, hogy az Egyesült Államokban messze van még a két tech óriás jogi csatájának a vége, mindenesetre a konkrét szabadalmak helyett egyre többen inkább az amerikai szabadalmi rendszer megreformálásában látják a megoldást, jelentsen a dolog enyhébb vagy szigorúbb szabályozást a mostaninál.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.