Hirdetés

Az Android rendszer az X10-en: amit nem a Google csinált

A korábbi Xperia modellekhez (X1 és X2) hasonlóan a Sony Ericsson az X10 operációs rendszerét sem hagyta "csupaszon", azt nem csak extra szoftverekkel, hanem egyedi felhasználói felülettel is ellátta. Ez az oka annak, hogy az X10-en még az 1.6-os (Donut kódnevű) Android fut, ami miatt sokan támadják a Sony Ericssont, holott logikus és érthető, hogy egy gyártó nem tud lépést tartani a "szűz" Android rendszer újabb és újabb megjelenésével. Nem a japán-svéd duó az egyetlen, ahol ez a jelenség tapasztalható, a Motorola készülékein sem a legfrissebb Android release fut. Ettől nem kell megijedni, ami késik, nem múlik: idővel az X10 is meg fogja kapni a legújabb operációs rendszert, de ehhez fejlesztésre van szükség, ami bizony idő.

Már a készülék alvó módból történő felélesztésekor (bekapcsoló gomb rövid megnyomása) után láthatjuk az SE mérnökeinek munkáját, a képernyőzár feloldása ugyanis nem a hagyományos úton működik. A recept persze itt sem más, mint a többi készüléken, hiszen egy virtuális csúszkán kell elhúznunk a kezünket, ám az egy negyed körívet ír le, ami miatt nagyon kényelmesen használható. Figyelemre méltó továbbá, hogy ezt a csúszkát át is lehet forgatni, minek következtében bal és jobbkezesek egyaránt kényelmesen tudják használni. Talán ez az első modell, ahol ilyesmire gondoltak.


A képernyőzár feloldása mindkét kézzel kényelmes

A készenléti képernyőn a kinézetet érinti a legtöbb változás, az ikonok az X10 színvilágának megfelelőek, tehát nem olyanok, mint az Android rendszerben gyárilag. Elég komoly korlátnak éreztem viszont, hogy az oldalak számát a gyártó nem növelte, mindössze három van belőlük, tehát középen állva balra és jobbra is csak egyet-egyet tudunk lapozni. A teljesen magyar nyelvű (!) rendszerbe pár extra widgetet is implementáltak: kirakhatunk egy Facebook feedet és a Timescape-et is.


Mindössze három oldal van a készenléti képernyőn

Utóbbit a menüből is elérhetjük, de a jelentése egészen az első indításig titok marad: a Timescape szó tudomásom szerint önmagában nem bír jelentéssel, a "scape" ige jelentése "megmenekülni", a Timescape szójátéka tehát valószínűleg az idő előli megmenekülést takarja. A gyakorlatban mindez egy látványosan kinéző, de közepes felhasználói élményt nyújtó ikonos listát jelent, mely a telefonon és a social-networking oldalakon történt eseményeket listázza ki. Több nézete van, képes mutatni a hívásnaplót, az SMS-eket, az elektronikus leveleket, a készüléken tárolt fotókat és zenéket, valamint a Twitter és Facebook feedjeinket, természetesen mindegyiket külön-külön listában. Hogy őszinte legyek, én kevés értelmét látom a dolognak: a telefonos tartalmakat (SMS, hívásnapló stb.) sokkal kényelmesebb azok "natív" menüpontjában böngészni, a social-networking feedek pedig egyszerűen nem elég jók, mivel csak az esemény tulajdonosának nevét és képét, az történés időpontját és a szöveget mutatja, a kommenteket nem, ráadásul "like-olni" és véleményezni sem tudunk — magyarán a Timescape nagyon látványos, csak épp fölösleges és funkciók terén hiányos.


A Timescape szép, de nem túl jó használni

Említésre méltó funkció a hangzatos nevű Infinite button, melyről a sajtóanyagokban szépen kommunikált a gyártó, de a készülék megjelenéséig nem igazán lehetett tudni, hogy pontosan hogyan is működik. A lényeg az, hogy ha a névjegyzékben egy kontaktot összekapcsolunk egy facebookos/twitteres ismerősünkkel (az összekapcsolásra csak manuálisan van mód...), akkor a fenti kép jobb felső sarkában található gombra bökve eljutunk az adott személy telefonkönyvben lévő névkártyájára, ahol láthatjuk az összes történést az illetővel kapcsolatban (status update-ek, twitter bejegyzések, tagelt fotók). Alapvetően jó és hasznos, de maga a gomb szerintem kicsit fölösleges, mivel az összekapcsolt kontaktoknál ezeket az infókat egyébként is megtalálhatjuk a megfelelő füleken. Fontos megjegyezni, hogy az X10-ben van natív Facebook kliens is, de onnan képtenség megnézni az üzeneteinket, egyszerűen nincs ilyen menüpont a menüjében.


Facebook: hol vannak az üzenetek?

Párja, a Mediascape már hasznosabb, hiszen nem csak látványosan, hanem gyorsan listázza ki saját és webes fényképeinket, videóinkat és zenéinket. Maga a képnézegető átlagosan 2 másodperc alatt tud kirakni egy 8 megapixeles fotót, a zoomolás villámgyors, de a több ujjas ("multi-touch" támogatás hiányzik a készülékből, ami sokaknak furcsa lehet.


A Mediascape-et viszont már használni is öröm, nem csak nézni

A gyári szoftvercsomag egyik legerősebb bástyája a Moxier programcsalád: Moxier feladatok, Moxier levelező, Moxier naptár, Moxier névjegyzék, Moxier szinkronizáció. Maga a Moxier nem más, mint egy biztonságos kliens Microsoft Exchange Server 2003 és 2007 szinkronizálásához, az egyes programok nyilván a nevüknek megfelelő adatokhoz nyújtanak hozzáférést az előzetes konfiguráció után. Nem csak a vállalati ügyfelek fogják használni az OfficeSuite programcsaládot, mely az Office dokumentumok megnyitására használható — újakat tehát sajnos nem hozhatunk létre a segítségével. Említésre méltó továbbá a PlayNow (csak így, plus nélkül, ez nem a korlátlan, hanem a sima zeneletöltős cucc), a Sony Ericsson szinkronizálás, a még mindig kiválóan működő TrackID zenefelismerő, valamint a Wisepilot navigációs szoftver. Sokan fognak örülni annak is, hogy az X10-re került hangtárcsázó szoftver és egy tetris játék (Quadrapop) is. A Sony Ericsson új készülékére természetesen bármikor tudunk alkalmazásokat tölteni az Android Marketből, melyben több ezer ingyenes alkalmazás található.

A véleményem az, hogy az X10 szoftveres szempontból is az eddigi legfeljettebb Xperia, de sajnos ezen a téren közel sem hibátlan. A Timescape inkább jó elképzelésnek, mint tényleges programnak, a Moxier programcsalád és az OfficeSuite megléte viszont mindenképp örvendetes. Nekem leginkább mindezektől függetlenül a felhasználói felület tetszik, melyet a gyártó gyönyörűen átszabott a saját szájízére, a legutolsó almenük is az X10 "hangulatának" megfelelő színűek, de az Android könnyű kezelhetőségét mindez nem befolyásolja. Ráadásul a magyar nyelvű fordítás is kellemes, bár akad pár al-al-almenü, ahol egy-két szó kilóg a képernyőből, de ezeket hamarosan jelzem a Sony Ericsson felé — elvégre ez egy fejlesztői napló.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés