Hirdetés

Xperia X10: A Timescape-ről részletesen

Kettővel ezelőtti bejegyzésünkben más ejtettünk pár szót a Sony Ericsson Xperia X10-ben debütáló Timescape-ről, mely egy látványos kezelőfelület ismerőseink online és offline adatainak listázásához. A készenléti képernyőről és a menürendszerből is el lehet indítani, meglehetősen gyorsan feláll, utána pedig különféle listákban tudja megjeleníteni az időrendbe szedett információkat: hívásnapló, SMS-ek, e-mailek, képek, zenék, Twitter és Facebook feedek. Persze nem muszáj, hogy a program elindítása után mindet használjuk, ha nincs Twitterünk, akkor kiszedhetjük azt a fület, a sorrendet viszont sajnos nem variálhatjuk.

Itt jön képbe a Sony Ericsson másik büszkesége, az infinite button. Ez egy végtelent formázó kis ikon, mely a Timescape összes nézetében elérhető, az apró kis négyzetek jobb felső sarkában lakik. Mindegyik nézetnél mást és mást csinál: Facebooknál és Twitternél az adott ember névjegyzékben lévő kártyájára repít minket, ahol egy helyen láthatjuk a személlyel kapcsolatos összes adatot (telefonszámok, e-mail címek stb.), kommunikációt (így hívják a Facebook/Twitter status update-eket - na jó, ez sem hangzik sokkal jobban) és képet. Ez önmagában még nem különösebben nagy szám, a zenéknél viszont sokkal okosabb az infinite button; az adott szám előadójának számait keresi meg, internetkapcsolat nélkül a memóriakártyán, online pedig Google-ben, YouTube-on vagy PlayNow-n. A képeknél még érdekesebb a dolog, itt a képen szereplő személy adatait hozhatjuk elő, illetve személyekre is rászűrhetünk. Hogy hogyan? Tageléssel, a Timescape ugyanis erre is lehetőséget biztosít, ráadásul automatikusan. Ha csinálunk egy fotót, lehetőségünk van kiválasztani megjelölni, hogy kik szerepelnek rajta, ami ugye a névjegyzékkel való összekapcsolódást jelenti. Ha egy képpel megvagyunk, a rendszer a következőnél automatikusan fel fogja ismerni a képen szereplő embereket, persze csak akkor, ha nagyjából szemből (és normális minőségben) kerülnek lefotózásra az áldozatok. A készülék legfeljebb 5 embert tud felismerni egy fotón. A többi fülön (e-mail, SMS, hívásnapló) gyakorlatilag ugyanaz az eljárás, mint a Facebook/Twitter fülnél

Az biztos, hogy az elképzelés jó, ráadásul így leírva ez az egész nagyon korrektnek tűnik. felület maga tényleg jól nézki, de a social networkinggel kapcsolatos listázásnál meglehetősen hiányos a funkcionalitás, a Facebookon történt eseményeket például nem lehet kommentálni innen, sőt, a többiek megjegyzései sem jelennek meg. Negatívum továbbá, hogy a social networking oldalakon lévő ismerőseinket nem tudjuk automatikusan összekapcsolni a telefonkönyvünkben szereplő emberekkel. Ennek az az egyetlen pozitív hozadéka, hogy a Motorola készülékeivel ellentétben a szoftver nem rendezi át a telefonkönyvet a megkérdezésünk nélkül.

Képek helyett ezúttal egy videó fog beszélni, ahol a Facebook-telefonkönyv összetársítást (Gubro kollégámmal) és az infinite button működését (Boggal és Facebook-kal) szemléltetem. Utóbbinál a facebookos információk nem látszanak, mert főszerkesztőnket nem kapcsoltam össze a Facebookon lévő accountjával, de a dolog működése így is megcsodálható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés