Hirdetés

Xperia X10: A Mediascape-ről részletesen

A Sony Ericsson Xperia X10-en debütáló Timescape-et bemutató bejegyzés elolvasása után valószínűleg mindenki számára egyértelművé vált, hogy a japán-svéd gyártó új androidos készülékében nagy hangsúlyt fektettek az SNS-re és a különféle adatok összekapcsolására. Mindezt nem csak látszatra csinálták meg, amit a legjobban a Mediascape névre hallgató felület szemléltet: ez bizony egy ténylegesen használható szolgáltatás.

A gyártó mindig egyedi multimédiás kezelőfelülettel látta el a készülékeit, a Mediascape viszont egy új lépcső. Három részből áll: zene, videó, fénykép. A szoftver elindításakor elsőként a muzsikáinkhoz jutunk, ahol PlayNow kiemelt zenéi mellett a sajátjainkat is láthatjuk: legutóbb hozzáadott, legutóbb hallgatott, kedvenc (ide értelemszerűen azt rakunk, amit mi akarunk, egy kicsi csillag-ikont kell megnyomni az adott zenénél ahhoz, hogy az kedvenccé váljon). Ez az elosztás pont megfelelő, én legalábbis így kategorizálnám a zenéket, a legutóbb hozzáadottak például azért jók, mert a frissen felmásolt zenéket elég valószínű, hogy hallgatni akarja majd a felhasználó. Persze egy gombnyomással eljuthatunk a klasszikus felosztású felületre is, ahol ID3-tagek (előadó, album stb.) szerint szűrhetünk a számaink között. A nagy móka viszont a lejátszásnál jön: az aktuális albumborító fölött ott van a már ismert infinite button, melyet megnyomva megkapjuk az adott előadó összes memóriakártyán lévő zenéjét, plusz egy-egy gombnyomással kereshetünk tőlünk anyagokat a PlayNow-n, a YouTube-on, vagy épp a weben, Google segítségével.

Hasonlóan működik a dolog a videóknál és a képeknél is, utóbbiaknál a PlayNow helyén a webes fényképeink (pl. Facebook albumok) vannak, az infinite buttonnal pedig a képen szereplő személyre lehet rászűrni, az X10-en ugyanis nem csak tagelni lehet a képeket, automatikus arcfelismerés is van, így a folyamat gyors, egyszerű és valóban működik. A zenés és fényképes rész működését az alábbi videón lehet megcsodálni:

Előzmények

Hirdetés