Hirdetés

Xperia X10: A kamera képességei pontról pontra

A Sony Ericsson mindig is élen járt a kamerás mobilok fejlesztésében. Bizonyára mindenki emlékszik a K750i felőlem telefon, felőled kamera kampányára, de elég megemlíteni a Sony Cyber-shot brandjének mobiltelefonokba való átültetését is. Az elmúlt egy-két évben viszont nem különösebben remekeltek fényképezős fronton a japán-svéd vállalatnál, mert bár a legjobbak között rendszerint ott voltak, a képzeletbeli koronát sosem tudhatták magukénak. Android fronton viszont minden esélyük megvan arra, hogy felüljenek a zöld manók országának fényképezős trónjára, az Xperia X10-ben ugyanis egy ígéretes, 8 megapixeles kamera található — a konkurencia ugye jellemzően még az 5 megapixelnél tart.

A készülék hátlapja mindenesetre elég visszafogottan kommunikálja a készülék képalkotó képességeit, ami persze egyáltalán nem baj — valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akinek elege van a két centiméter átmérőjű "lencsékből", melyek mögött mind tudjuk, hogy egy pár négyzetmilliméteres kis érzékelő lapul, tehát az efféle méretnövelés mókusvakítás, nem valódi előny. Az X10 hátán viszont egy tényleg apró kis lyuk tátong, a 8.1 megapixel felirat is diszkrét, ami jó. A ledes villanó pöttöm mérete viszont már-már aggasztó.

A készülék oldalán található exponálógomb megnyomása után körülbelül két-három másodpercet kell várnunk ahhoz, hogy ténylegesen fényképezni tudjunk. A kezelőfelület letisztult, a fontos (és majdnem mindenki által használt) funkciók ikonjai balra kerültek. A legfelső a felvételi mód, itt normál, jelenetfelismerő (ilyet még nem láttam, azt hittem, hogy a klasszikus automata mód pont ezt csinálja), arcfelismerő és érintésre működő módokat találunk. Alatta a felbontást állíthatjuk: 8 megapixel (4:3), 6 megapixel (16:9), 2 megapixel (4:3 és 16:9) érhető el, ami talán kissé szerény. Motívumprogramokból szép a kínálat, portré, tájkép, éjszakai felvétel, éjszakai portré, tengerpart és hómező, sport, parti (mármint nem tengerparti, hanem bulizós, szépen magyarítva az angol party szót), dokumentum. Végül, de nem utolsó sorban a fókusz üzemmódját választhatjuk ki: egyszeres autofókuszos, folyamatos autofókusz, makrofelvétel, arcfelismerés, végtelen.

Az igazi finomságok a menü gombjának megnyomása után felbukkanó speciális beállítások között vannak. Itt bekapcsolhatjuk, hogy fotózás/videófelvétel   közben akarjuk-e bekapcsolva tartani a ledes villanót (sima "villantós" vakuzás nincs), aktiválhatjuk az önkioldót, piszkálhatjuk a fénymérést (átlagoló, középre súlyozott és szpot), a fehéregyensúlyt, benyomatjuk a szoftveres képstabilizátort, állíthatjuk a "mosolygás szintjét" (nagy mosoly, átlagos mosoly, halvány mosoly), ilyesmit sem nagyon láthattunk még. A felsoroltak mellett bekapcsolhatjuk a geotagginget, kinyomhatjuk vagy megváltoztathatjuk a zárhangot, ezzel vége is sornak — két dolog hiányzik tehát, a megkérdőjelezhető hasznosságú szoftveres dinamikatartománynövelés, valamint az érzékenység manuális állításának lehetősége.

A legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 3264 x 2448, videóknál 800 x 480 pixel (WVGA felbontás) — utóbbiaknál a képkockák száma másodpercenként 24 darab. A videók kifejezetten jó minőségűek, az MPEG4 formátumú felvételek bitrátája a hirtelen mozgások korrekt felvételéhez tűnik csak néha kevésnek, ami "elpixeleződésben" nyilvánul meg — a két rövid tesztvideót ide és ide kattintva lehet elérni.  A kromatikus aberráció viszont mind az álló, mind a mozgóképeknél erősen jelen van, úgy tűnik, hogy a gyártó ezen nem tud túllépni (a kromatikus aberráció nem más, mint a nagy kontrasztkülönbségű "élek" elszíneződése: fák leveleinél, elektromos vezetékeknél lehet megfigyelni, ha az ég van a háttérben). A fotók minősége mondjuk ettől függetlenül sem túl jó, a zajszint közepes, a zajszűrés viszont sajnos elég erős, ami komoly részletvesztésben és elmosódottságban nyilvánul meg. A dinamikatartomány közepes, az X10 fotóit az menti meg, hogy a színek kifejezetten szépek, élénkek, ha tehát lekicsinyítjük a fotókat, egész korrekt minőséget kapunk. Az olajfestményszerű mosottságot jelentő zajszűrésen viszont tényleg lenne még mit javítani — reméljük, hogy a gyártó egy új szoftver kiadásával meg fogja tenni a szükséges lépéseket a hiba orvoslásához.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés