Az Apple CarPlay segítségével is lehet majd fizetni a tankolásért

Nem állja a számlát, de rajta keresztül, közvetlenül az autóból is rendezhető lesz a tankolásért fizetendő csekk.

Hirdetés

Kísérleti jelleggel elindult az Egyesült Államokban az Apple által a WWDC 2022 prezentációban nem részletezett CarPlay-es újdonságok egyike, amivel az autóban ülve lehet fizetni a tankolásért. A CarPlay új funkciójának lényege, hogy elég a járműbe szerelt kijelzőn jelezni a rendszernek, tankolni szeretnénk, mire az egy közeli benzinkúthoz vezet és amennyiben a kút támogatja a CarPlay-en keresztüli fizetést, akkor ki sem kell szállni az autóból a számla rendezésére, a szolgáltatáshoz csatolt kártyára terhelődik automatikusan a tankolás ára. Ehhez egy iOS 16-ot futtató iPhone-ra, rajta a tankoláshoz igénybe vett benzinkutat üzemeltető cég alkalmazására, illetve abban egy bankkártya rögzítésére lesz szükség. Szolgáltatói oldalról az üzemanyagot árusító vállalatoknak frissíteniük kell telefonos alkalmazásukat.

Így is kinézhet a CarPlay a kocsiban.
Így is kinézhet a CarPlay a kocsiban az iOS 16-tal. (forrás: Apple) [+]

A funkció elsőként az Egyesült Államokban lesz elérhető, s leghamarabb a Reuters riportja szerint az 1600 kúttal üzemelő dallasi HF Sinclair implementálja az újdonságot, a BP, a Shell és a Chevron egyelőre nem kommentálta a dolgot. Az Apple a CarPlay rendszert parkoláshoz, elektromos járművek töltéséhez és ételrendeléshez használható alkalmazások előtt már megnyitotta, idén ősszel a tankolás a következő lépés, mellyel egy időben érkeznek azok a programok is, amikkel a megtett távolságot naplózhatják majd például a munka miatt vezetők. A cég szeretné, hogy a CarPlay megkapjon olyan adatokat is a fedélzeti rendszertől, mint az autó aktuális sebessége vagy fogyasztása, ezek hozzáférhetősége a járművek gyártójának döntésétől függ.

Egy, a Sinclairhez tartozó kút az Egyesült Államokban.
Egy, a Sinclairhez tartozó kút az Egyesült Államokban. (forrás: Sinclair) [+]

Korábban a General Motors próbálkozott hasonlóval, a GM 2017-ben indított el járműveiben a vállalat egy hasonló szolgáltatást, melynek idén lett vége, a hivatalos indoklás szerint azért, mert az egyik beszállító kilépett a projektből. Az Apple megoldása minden olyan autóban elérhető lesz, melyeken fut a CarPlay — az USA-ban eladott autók 98%-a —, ami jelentős felhasználói, egyben potenciális vásárlói bázist jelent. Áprilisban az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala (EIA) úgy számolt, idén egy átlagos amerikai háztartás 2945 dollárt költ majd üzemanyagra 2022-ben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés