Hirdetés

Apple blog: Kipróbáltuk az AirPrintet

Az iOS 4.2-ben debütált az AirPrint nevű vezeték nélküli nyomtatási funkció, mely a megfelelő eszközök segítségével lehetővé teszi, hogy mindenféle állítgatás és pepecselés nélkül tudjunk nyomtatni bármely hordozható Apple eszközünkről. A StarKing ennek megfelelően küldött is nekünk egy tesztpéldányt a kínálatukba nemrég felkerült HP Officejet Pro 8500A kódnevű tintasugaras irodai gépből, mely nem csak papírra tudja rögzíteni a digitális tartalmakat, hanem egyben szkennerként és faxként is funkcionál.

Így működik az AirPrint - kábelek nélkül
Így működik az AirPrint - kábelek nélkül

A masina összeszerelése nem volt egy különösebben nehéz folyamat, minden fóliát könnyedén le lehetett kapni, amelyiket pedig muszáj is volt, azt külön jelezték is. A méretes kartondobozban tintapatronok is helyet kaptak, melyeket az egyértelmű jelzéseknek köszönhetően egyből a helyükre tudtunk illeszteni, még úgy is, hogy nyomtatók összeszerelése terén viszonylag csekély tapasztalattal rendelkezünk. Az első bekapcsolást hosszas várakozás követte, a cucc ugyanis hajlamos gyakran tesztelni magát, ami több perc várakozási idővel társul; szerencsére mindezt csak bekapcsolás után csinálja, működés közben nem dönt úgy, hogy rabolni akarja az időnket. A konfiguráláshoz sem kellett varázslónak lenni, az egyetlen szükséges lépés a WiFi hálózatra való csatlakozás volt, mely a nagy méretű színes érintőkijelzőnek hála elég könnyedén megy, a vezeték nélküli titkosítási jelszót egy virtuális QWERTY billentyűzeten lehet bepötyögni.

HP Officejet Pro 8500A
HP Officejet Pro 8500A

Miután fent voltunk a hálózaton, előkaptuk a szerkesztőség első generációs iPadjét, mely az új modellhez, az iPhone 3GS-hez és iPhone 4-hez, valamint az iPod touch 4. generációs változatához hasonlóan az AirPrint által támogatott eszközök listáján van. Az iOS gyári szoftverei közül a Safariban, Mailben és a képnézegetőben érhető el a nyomtatási lehetőség, azonban sehol nem működött, mert a gép nem találta meg a nyomtatót. A nyomtatókkal szemben tanúsított amatőrségünk miatt egyből elkezdtünk túrni az AppStore-t, ahonnan le is töltöttük az ingyenes HP iPrint nevű szoftvert, mellyel működött a nyomtatás és a szkennelés is. Igen ám, de ez az alkalmazás nem az AirPrintet, hanem egyszerű WiFi alapú csatlakozást használja, így routerünkre kezdtünk gyanakodni, ahol port forwardingtól kezdve rengeteg dolgot átállítottunk, de hiába, a Safariból nem tudtuk kinyomtatni a Mobilarenát. Ekkor jutott csak eszünkbe, hogy a nyomtatón is lehetne firmware-t frissíteni, mely még egy iPhone frissítésénél is egyszerűbb folyamatnak bizonyult, a megfelelő menüpontot kiválasztva és két OK-t nyomva el is indult a letöltés és a telepítés, mely nagyjából annyi ideig tartott, mint az utána következő önellenőrzés. Gyorsan kezünkbe kaptuk az iPadet és megnéztük nyomtatást Safariból: működött. Bénázásunkon pedig fogtuk a fejünket.

Nyomtatás Safariból, szkennelés a HP iPrintből Nyomtatás Safariból, szkennelés a HP iPrintből
Nyomtatás Safariból, szkennelés a HP iPrintből [+]

A szolgáltatás tényleg nem igényel más konfigurálást, ha egy megfelelő iOS-alapú eszközzel felmegyünk ugyanarra a WiFi hálózatra, amin a nyomtató is van, akkor a megfelelő gombot, majd a Print feliratot megnyomva egyből láthatjuk a nyomtatót, csak azt kell kiválasztanunk, hogy hány példányban kívánjuk papírra vetni a dolgot, valamint igényeljük-e a kétoldalas nyomtatást. A HP Officejet Pro 8500A ugyanis ilyet is tud, percenként akár 34 színes oldalt tud kiköpni (igaz, ehhez kevésbé igényes grafikát kell nyomtatnunk) akár 4800 x 1200 dpi-s felbontásban, míg szkennelni 4800 dpi-ben tud. Többet nagyon nem szeretnénk róla írni, mert nem témája a blognak, a lényeg, hogy kiválóan működött; őszintén szólva elfogadnánk egyet az irodába.

Az AirPrint pedig a kezdeti nehézségek ellenére jól vizsgázott. Mac számítógépekről némi haxolással működik csak, de ott sok szükség nincs rá, hiszen maga a rendszer is kiválóan felismerte a nyomtatót. Reméljük, hogy a jövőben egyre több printerben lesz elérhető ez a szolgáltatás, mert jelenleg még csak mintegy két tucat HP eszköz támogatja azt.

Bocha

Azóta történt

Előzmények