Hirdetés

Apple blog: Nikon és Canon objektívek csatlakoztatása iPhone 4-re

Elképesztő sebességgel járja körbe a világot a hír: megjelent a Photojojo iPhone SLR Mount nevű kiegészítő, melynek segítségével professzionális fotós objektíveket pattinthatunk fel kedvenc iPhone 4 készülékünkre, pontosabban a készüléket rögzíthetjük az adott esetben több kilogramm tömegű lencserendszerekhez. A Photojojo webboltját megnézve rengeteg fotós témájú ökörséget találhatunk, a Dreamy Diana lencse, valamint az iPhone-ra rögzíthető teleobjektívek és nagylátószögű optikák után várható volt, hogy ez a megoldás is piacra kerül.

Mindenek előtt látni kell, hogy mi kell egy jó fénykép készítéséhez, azaz milyen hardveres elemek befolyásolják azt, hogy egy digitális képalkotó eszköz milyen minőségű végtermék előállítására képes. Minden a képérzékelő lapkánál kezdődik, melynek három jellemzője van: típusa (CCD vagy CMOS), mérete (azaz hogy mekkora felületen fogja fel a fényt) és felbontása (megapixel). A két típus előnyei és hátrányaitól eltekintve nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy adott felbontás mellett a nagyobb méretű képérzékelők jobb minőségű fotókat készítenek. Az okostelefonokban nem jellemző a nagyméretű képérzékelők használata, ami teljesen logikus, hiszen nincs hely egy 25 x 16 milliméteres APS-C méretű szenzor elhelyezésére, főleg, mert a fénysugarakat is úgy kell csűrni-csavarni, hogy azok rákerüljenek a szóban forgó lapkára. Ehhez jön hozzá, hogy a fény felfogásához jó minőségű lencsékre is szükség van, melyek automatikus fókusz és látószögváltás (zoom) esetén több lencsetagból kell, hogy felépüljenek. Ezért van az, hogy pár kivételtől eltekintve a telefonok nem tudnak optikai zoomot, egyedül az autofókusz megoldott, de sok készülékben inkább ezt is kihagyják és EDOF kamerákat használnak.

Ebbe a környezetbe jön a Photojojo új terméke, mely nagyjából 46 000 forintos áron kínálja annak lehetőségét, hogy méregdrága objektívekkel ruházzuk fel az iPhone 4-et - ez egy-egy átalakító árához képest annyira nem is vészes, mégha önmagában erősnek is tűnik. Látni kell viszont, hogy mondjuk a Nikon objektívei közül a legolcsóbb (egy fix 50 milliméteres (ekv.) látószögű) is 40 000 forint körül mozog, míg egy nagyon komoly zoomobi félmillió fölötti áron kerül eladásra, ami az iPhone 4 árának többszöröse. Nem véletlenül, ezek ugyanis olyan komoly optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek kihasználására egy komoly DSLR-váz is kell. Ha az almatelefonra rakjuk rá őket, a fény mindenképp átmegy annak műanyag lencséin is, melyek nyilván sokkal gyengébb minőségűek, mint az adott objektív lencséi, így a végeredmény már akkor sem lesz az igazi, ha eltekintünk az iPhone 4-ben található kisméretű képérzékelőtől.

A kiegészítő tehát a gyakorlatban semmire sem jó. A gyártó közölt pár tesztfotót, melyeken látszik a túlságosan erőteljes JPEG-tömörítés és némi képzaj is, csupán azért tűnnek a laikusok számára jó fotóknak, mert jól beállítottak és kellemes fényviszonyok között készültek. Az iPhone 4 továbbra is meg kell, hogy maradjon annak, ami: egy olyan képalkotó eszköznek, mely mindig a zsebünkben van és alkalmas arra, hogy a spontán pillanatokat használható minőségben örökítsük meg vele. Profi fényképezőgép sosem lesz belőle, ahogy semelyik másik telefonból sem.

Bocha

Azóta történt

Előzmények