Hirdetés

Apple blog: Steve Jobs kezében az érintőkijelzők szabadalma

Az Apple még az eredeti iPhone megjelenésekor nyújtott be szabadalmi kérelmet az érintőkijelzőkkel kapcsolatban, melyet 7966578-as számmal meg is kapott az Egyesült Államokban. Az igen részletes leírás eleje magáért beszél: "számítógép-implementált metódus érintőkijelzővel ellátott, hordozható eszközökben való használathoz, mely magába foglalja a kijelzőn megjelenő tartalmakat". Ez idáig sem semmi, de a dokumentumot böngészve még érdekesebb dolgokat találunk: "Többfunkciós hordozható eszköz egy vagy több processzorral, memóriával és érintőkijelzővel; megjeleníti egy weboldal részét egy mozdulatlan alkalmazásablakban [..] detektálja az egyujjas gesztust a kijelzőn vagy annak közelében [..] detektálja a kétujjas gesztust a kijelzőn vagy annak közelében". Mindez 76 000 karakterben (40-nél is több A4-es oldal) van definiálva ijesztő részletességgel, csoda, hogy valaki végig bírta olvasni.

Ismét megbizonyosodhatunk róla, hogy az Amerikai Szabadalmi Hivatal működése közel sem tökéletes. Nem is kérdés, hogy a szabadalom az összes érintőkijelzőre vonatkozik, legyen szó az Apple által nem használt rezisztív, az iOS-alapú eszközökben megtalálható kapacitív, vagy bármely más technológiáról, holott ez előbbieket az iPhone megjelenése előtt már hosszú évekkel használták különféle termékekben, például a mára már kihalt PDA-kban. Egyelőre senki sem tudja, hogy a szabadalom milyen hatással lesz a piacra, ha valakinek van némi esze a tengeren túlon, akkor semmilyennel, mert finoman szólva is nevetséges lenne, ha minden készülékgyártónak fizetnie kellene az Apple-nek csak azért, mert azok egyszer beadtak egy szabadalmat, ami valahogy végigvergődött a hivatalon. Persze végsősöron az Apple-ön múlik, hogy fegyverként alkalmazza-e a szabadalmat a konkurens cégein; ha megteszi, akkor olyan monopolhelyzetbe kerül, amelyhez más hivataloknak biztos, hogy lesz egy-két szavuk. Az sem tisztázott, hogy az egész szabadalmat meg kell-e "szegnie" valamely gyártónak egy esetleges perhez, vagy elég, ha csak pár mondattal ütközik a saját terméke.

Érdekes a dolog, az viszont biztos, hogy az almás cég legalább olyan jó szabadalmak levédésében, mint készülékek gyártásában. Azon már gondolkodott valaki, hogy mágneses töltőcsatlakozó miért csak a MacBookokon van? Nem, nem azért, mert a véleményünk szerint legjobb megoldást senki más nem tudja megcsinálni... A szabad fordításban "Többfunkciós hordozható eszköz, módszer és felhasználói felület a tartalmak megjelenítésére” nevű szabadalom teljes egészében ide kattintva olvasható el angol nyelven.

Bocha

Azóta történt

Előzmények