Hirdetés

Apple blog: Ősszel érkezik az iCloud

Steve Jobs a 2011.06.06-án megrendezett WWDC konferencián bemutatta az Apple felhő szolgáltatását, melynek érkezésére mindenki számított annak fényében, hogy a vállalat már jó ideje épít egy óriási adattároló központot Észak-Karolinában. Az iCloud névre keresztelt szolgáltatás a MobileMe-t váltja ki, az ottani funkciók mind átkerülnek az új rendszerbe, melynek megjelenése ősszel várható. Ami a legfontosabb: ingyenes lesz.

A felhős rendszerek lényege, hogy a felhasználók adatai nem közvetlenül a készülékeken, hanem az interneten (azaz a "felhőben") tárolódnak és automatikusan szinkronizálódnak minden eszközzel. Mivel az Apple ideális világképében az embereknek iPhone-juk, iPad-jük és valamilyen Mac számítógépük is van, nyilvánvaló, hogy egy efféle szolgáltatásra milyen nagy szükség van ahhoz, hogy minden eszköz tökéletes szimbiózisban működjön együtt. A felhő többek között zenék, képek, dokumentumok, naptárbejegyzések és e-mailek tárolására is alkalmas lesz, a dolog úgy néz ki, hogy ha iTunes-ban megveszünk egy zenét valamelyik masinán, az egyből átkerül a többi készülékünkre is; a hordozható eszközöknél ki lehet választani, hogy a szinkronizáció kizárólag WiFi-n vagy 3G-n keresztül is működjön-e.

Mindehhez társul egy fotómegosztó szolgáltatás is, mely Photo Stream névre hallgat. Elvileg 1000 képet szinkronizál át, azokat 30 napig tárolja a felhőben, mindezt automatikusan; igen ám, de mi van, ha egy olyan képet készítek az iPhone-nal, amit nem akarok egyből a munkahelyi Mac-en is látni? Erre a kérdésre valószínűleg csak ősszel kapunk választ, a mostani képernyőfotók alapján ugyanakkor nem úgy tűnik, hogy van lehetőség efféle finomhangolásokra, vagy megy minden adat, vagy kikapcsoljuk az egészet.

További érdekesség a hazánkat érintő zeneszinkronizálás. Itthon ugye nem érhető el az iTunes zenebolt fizetős változata, tehát elvileg csak CD-ről rippelt vagy internetről letöltött muzsikákat tudunk tárolni az iTunes szoftverben. Mivel ezek egy az egyben ugye nem érhetők el a boltban, ezért szinkronizálás esetén fel kell töltenünk őket az iCloudba, ami sávszélesség és időigényes, plusz zabálja a tárhelyet, de nyilván szükségszerű, máshogy ezt nem lehet megoldani. Hab a tortán, hogy elvileg az alkalmazások is szinkronizálódnak, nyilván csak az iPhone/iPod touch/iPad triumvirátuson, de itt is felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha az iPhone-ra letöltött játékot nem akarom látni az iPademen? Akkor is kötelezően letölti oda? Mi van, ha kézzel letörlöm?

Az iCloud tehát ősszel érkezik, ingyenesen 5 GB tárhelyet kínál a felhasználóknak, a regisztrációhoz szintén költségmentesen létrehozható Apple ID szükséges. Akinek ez a tárhely kevés (sokaknak az lesz), azok pénzért vásárolhatnak további tárhelyet, de hogy mennyiért és hány GB-ot, azt egyelőre nem tudni. Az iCloud érkezésével viszont valószínűleg ingyenessé válik az eddig csak a fizetős MobileMe keretein belül elérhető készülékkövetés is az új generációs hordozható készülékekre, ami mindenképp pozitív. Véleményünk összességében az, hogy jópofa és hasznos dolog ez az egész felhő, de azért kétségeket is felvet, hiszen mi van akkor, ha az Apple szerverei leállnak (amire a céget ismerve nagyon kicsi az esély), netán valami természeti katasztrófa éri a központot. Ezeket a kérdéseket alkalom adtán igyekszünk majd feltenni a StarKing szakértőinek, melyeket természetesen szívesen kiegészítünk a tisztelt olvasók által feltettekkel is.

Azóta történt

Előzmények