Hirdetés

Apple blog: Harman Kardon Esquire

Nem tudom, hogy a felhasználók mennyire örülnek annak, hogy az okostelefonok terjedésével együtt a különféle audiotechnikai kiegészítők számra nagyon megugrott, hiszen a vásárlást, a termékek közötti kiigazodást nem segíti az, hogy szinte végtelen a választék. Én viszont személy szerint roppantul örülök annak, hogy az iCentre jóvoltából gyakorlatilag minden olyan eszközt használhatok pár napig, amelyekre egyébként csak csurgathatnám a nyálam valamelyik boltban.


Harman életérzés

A Harman Kardon Nova kapcsán azonban gondban voltam, hiszen az már egy olyan minőséget képviselt, melyhez nekem nincs elég jó hallásom, a dizájnja pedig olyannyira egyedi volt, hogy felesleges lett volna körmondatokat írni róla. Épp ezért örültem, hogy az amerikai vállalat egy másik újdonsága is eljutott hozzánk, az Esquire ugyanis egy olyan területen versenyez, ahol én is stabilabb lábakon állok; a hordozható hangszórókról van szó. Az itteni piac talán kevésbé töredezett, mint az asztali hangszóróké, ár tekintetében kevésbé nagy a szórás, itt nem pár ezertől, hanem nagyjából tízezertől indul a történet, és még a legkomolyabb cuccok is megállnak 100 ezer alatt, hiszen egy akkumulátorról működő, elviselhető méretű eszköznél nem lehet olyan minőséget elérni, amin még egy Madonna koncert is jól szólna. Olyat viszont simán el lehet, hogy egy házibulin mindenki boldogan mosolyogjon.


[+]

Egy luxusmárkánál természetesen már a csomagolás sem egy elhanyagolató szempont, a Harman Kardon pedig meg is ugrotta a szintet. A mágnesesen záródó dobozt felnyitva egyből megpillanthatjuk magát a kiegészítőt, de a doboz aljában találunk egy gyönyörű táskát is, melyben nyugodtan hurcibálhatjuk a hangszórót. Kapunk továbbá egy microUSB-s kábelt is, valamint egy hálózati töltőfejet, melyhez európai és angol fej is jár.


[+]

A kütyü mérete 147 x 147 x 46,5 milliméter, tehát nem az ultrakompakt kategóriáról beszélünk, de a 20 W-os teljesítményhez valószínűleg kell is az ekkora ház; a tömegről a gyártó oldalán egy szót sem találni, de érzésre fél kilogramm fölött van, nem könnyű. A frekvenciaátvitel 80 Hz és 20 kHz között mozog, a hangminőség pedig nagyon kellemes, ha nem tekerjük fel extrém magasra a hangerőt, akkor tisztán, kiegyensúlyozottan szólal meg, nagyon nagy hangerőn viszont érezhető némi tompulás. A beépített akkumulátorral egyébként körülbelül 10 órán keresztül tudunk zenélni. A JBL Flipnél érezhetően jobban szól, a TDK A33-mat viszont inkább csak megszorongatja, mint letaszítja az én fejemben létező, képzeletbeli trónról.


[+]

Anyaghasználat és összeszerelési minőség szempontjából viszont mindent üt az Esquire. Fekete, fehér és barna színekben érhető el, nálunk ez utóbbi járt, ami kimondottan dögös és formabontó választás. Az oldalsó rész aluminiumból készült, melynek széleit tükörfényes polírozták a gyárban; az alsó rész persze gumírozott, úgyhogy az asztalon stabilan megáll a kiegészítő. Az előlapot a megszokottol eltérő mintázatú rács borítja, a hátlap pedig bőrből készült. Felül szintén aluminium gombokat, valamint egy visszajelző ledet találunk, de fényforrásokból oldalra is jutott, itt egy ötös skálán látjuk az akkumulátor töltöttségét; ez a megoldás erősen hasonlít a MacBook Pro számítógépeknél találhatóra. Itt található továbbá a 3,5 milliméteres jack bemenet és a töltésre szolgáló microUSB dugasz is. A hangátvitel vezeték nélkül is megoldható, a Bluetooth-párosítást NFC könnyíti meg. Jó hír továbbá, hogy telefonbeszélgetések kihangosítására is alkalmas a Harman Kardon újdonsága, hiszen található benne zajszűrővel ellátott mikrofon is.


[+]

A 75 ezer forintos végfelhasználói ár elsőre sokkoló lehet, de a helyzet az, hogy a jó minőségű hordozható hangszórók rendszerint 40-50 ezer fölött mozognak. A Harman Kardon Esquire tehát nyilván nem olcsó, de nem is egy veszélyesen túlárazott termék, főleg akkor nem, ha anyag- és hangminőségét is megnézzük. Egyértelműen megfontolandó választás azoknak, akik efféle kütyüt keresnek és nem sajnálnak ennyi pénzt a vásárlásra.

Azóta történt

Előzmények

  • Apple blog: Fitbit Flex bemutató

    A sportolás fontos, bár sajnos egyre kevesebb idő jut rá. A Fitbix Flex egy karperec, amely méri, hogy aznap mennyit sétáltunk, és ezzel mennyi kalóriát égettünk.

  • Apple blog: JBL Pulse bemutató

    Nem szól jól, de elképesztően látványos a JBL új hordozható hangszórójának külseje, mely ennek megfelelően megosztja az embereket.

  • Apple blog: DICE+, a digitális dobókocka

    Talán még a fejlesztői sem tudják, hogy mire jó pontosan a DICE+, mely egy szenzorokkal telepakolt, Bluetooth-on keresztül kommunikáló dobókocka.

  • Apple blog: Sennheiser Momentum és Amperior bemutató

    A patinás német vállalat két felsőkategóriás fülhallgatóját próbáltuk ki, melyek közös tulajdonságát elképesztő hangminőségükben kell keresni.