Hirdetés

Apple blog: Sennheiser Momentum és Amperior bemutató

A Sennheiser nevét az igényes zenefogyasztóknak valószínűleg nem kell bemutatnunk, hiszen a német gyártó neve sokak szemében egyet jelent a minőségi fejhallgatókkal és mikrofonokkal. A StarKing jóvoltából most a cég két felsőkategóriás fejhallgatóját kaptuk meg kipróbálásra; a Momentum és az Amperior kapcsán azonban gondba kerültem, lévén ilyen magas minőségű fülhallgatót eddig legfeljebb kirakatban láttam. Őszintén szólva nem is igazán tudom, hogy egy 60 és egy 120 ezer forintos fülhallgató között milyen érdemi különbségnek kell lennie, mert nálam általában már a felsoroltak közül az olcsóbb is túl van azon a szinten, ami nekem közelít a tökéletességhez. Épp ezért jelen írás hangsúlyozottan csak egy bemutató, de talán a kedvcsináló a leginkább találó kifejezés. Ha valaki komoly mérésekkel alátámasztott tesztre vágyik erről a két modellről, az sajnos nem itt fogja megtalálni a számításait.


Sennheiser Momentum

A két modell közül az én tetszésemet egyértelműen az elképesztően gusztusos külsővel megáldott Momentum nyerte meg, melynek már a dobozáról is süt a prémium-életérzés. A méretes kartondarabban egy strapabíró tokot találunk, melynek segítségével a kiegészítő biztonságosan szállítható táskában is, igaz, egy méretes darabra lesz szükségünk belőle, mert bárhova azért nem tudjuk berakni ezt a méretes fejhallgató koffert. Kábelből rögtön két darabot is kapunk hozzá, az egyik egy teljesen átlagos, 3,5 milliméteres csatlakozóval rendelkező példány, a másik ugyanez, csak van rajta távvezérlő, mikrofon, a vége pedig 90 fokban elforgatható, azaz bármilyen hordozható zenelejátszóba könnyedén és biztonságosan csatlakoztatható (ezt a megoldást szívesen látnám több helyen is). Az eszközhöz jár egy 6,3 milliméteres átalakító is, lévén ez az eszköz nem kimondottan utcai használatra készült, otthon is jó szolgálatot biztosíthat.

Ami azt illeti, én a Momentumot pont a zárt utcai és a nyitott otthoni fejhallgatók közé tudnám elhelyezni. Zártsága számomra egyáltalán nem volt zavaró, egy átlagos okostelefon is kellemesen meg tudta hajtani, de hangzásvilágának teljes szépségét valószínűleg csak egy komolyabb hardver segítségével tudtam volna élvezni. Külseje abszolút megnyerő; fekete és barna színvariációban is kapható, fémből készült kerete egyszerre légies és strapabíró, a báránybőrrel borított felületekhez jó hozzáérni, a fülre ülő részeknél használt "emlékező szivacsnak" hála a Momentum a legkényelmesebb utcai fejhallgató, ami valaha a fülemre ült. Zajszűrése kellemes, de a város hangja azért beleszól a zenébe, ami némileg tompítja az élményt. Hangminősége ettől függetlenül megdöbbentően jó, gyakorlatilag minden tartományban élettel teli, kiegyenlített hangzásról beszélhetek, ráadásul a mélyebb tartományok sem túltelítettek. A Momentumot nyilván úgy tervezték, hogy szinte minden zenei stílus megfelelően szóljon rajta, magyarán átlagos felhasználásra; szinte biztos vagyok benne, hogy még több pénzért lehet egy-egy stílushoz jobban illő fülhallgatókat találni, de én őszintén szólva már annyit sem szívesen költenék efféle zenei élményre, amennyibe ez kerül 89 900 forint ugyanis nem kevés. Az összehasonlítási alap hiányából adódóan nem érzem feladatomnak, hogy megítéljem, megér-e ennyi pénzt a Sennheiser gyöngyszeme. Mindenesetre nagyon is elfogadnám, ha valaki csak úgy hozzám vágná. (szerk: időközben lement az ára, 59 900-ért is el lehet vinni)


Sennheiser Amperior

Kevésbé voltam oda az Amperior nevű modellért, aminek legfőbb oka valószínűleg az, hogy egyszerre kaptam meg a Momentummal. Külseje közel sem tűnik olyan átgondoltnak, ránézésre három árszinttel tűnik olcsóbbnak, hiszen kevésbé minőségi, de valószínűleg nem kevésbé strapabíró anyagokkal operál. A cucc egyébként a cég legendás DJ-fülhallgatójának, a HD25-nek az utódja, ami sok dolgot elmagyaráz a külsejével kapcsolatban. Ami azt illeti, az utcán kicsit idétlenül és kényelmetlenül éreztem magam benne, de mivel a hordozást megkönnyítő tokot itt nem kaptuk meg hozzá, le is vontam a következtetést: ez a fülhallgató nem utcai viseletre való. Ez egy professzionális DJ-fülhallgató.

Alternatív színekben (forrás: head-fi.org)
Alternatív színekben (forrás: head-fi.org)

Erről árulkodik robusztus, már-már elnyűhetetlennek tűnő felépítése, a Momentuménál sokkal jobb zajszűrés, valamint a hajtogatható tányérok is. A fülekre ülő részek kisebbek, mint a Momentumnál, számomra nem is volt annyira kényelmes, de alapvetően nagyon rendben van, csak az összehasonlítás miatt tűnik gyengébbnek. Hangzása szintén kiváló, egy picit talán dinamikusabb, ugyanakkor agresszívebb is a Momentuménál, mélyei erőteljesebbek, hallani, hogy más a célcsoportja, függetlenül attól, hogy ugyanúgy zárt kialakítású és forintra annyiba kerül, mint elegánsabb testvére. Ez is egy nagyon jó fülhallgató, de én már csak külseje miatt is a Momentumot   választanám, ha döntéshelyzetbe kerülnék.

Bocha

Azóta történt

  • Apple blog: DICE+, a digitális dobókocka

    Talán még a fejlesztői sem tudják, hogy mire jó pontosan a DICE+, mely egy szenzorokkal telepakolt, Bluetooth-on keresztül kommunikáló dobókocka.

  • Apple blog: JBL Pulse bemutató

    Nem szól jól, de elképesztően látványos a JBL új hordozható hangszórójának külseje, mely ennek megfelelően megosztja az embereket.

  • Apple blog: Harman Kardon Esquire

    Az amerikai vállalat most sem okoz csalódást, legújabb hordozható hangszórójuk új mércét állít anyaghasználat terén.

  • Apple blog: Sennheiser Momentum On-Ear bemutató

    A Momentum sikerén felbuzdulva a német vállalat piacra dobta annak kistestvérét, mely többek között speciális textilbevonatával hívja fel magára a figyelmet.

Előzmények