Hirdetés

Apple blog: DICE+, a digitális dobókocka

Amikor a DICE+ nevű eszköz forgalmazója felhívott, hogy lenne-e kedvem megnézni az újdonságukat, elsőre nem tudtam elképzelni, hogy pontosan miről is lehet szó. Ez egy dobókocka, hangzott el a telefonban, úgyhogy nagyjából tudtam vizualizálni a tárgyat, de a felhasználási lehetőségekkel kapcsolatban már nem voltam ilyen magabiztos. Azóta persze hozzám került a kiegészítő, úgyhogy megvilágosodtam.

Képzeljünk el egy 26 x 26 x 26 milliméteres kiterjedésű, 25 grammos tömegű kockát, melynek oldallapjai karcmentes és viszonylag halkan koppanó, világos színű, gumiszerű tapintású anyagból készültek, azokat pedig kékes árnyalatban tündöklő plasztik öleli körbe. Mivel az sarkok lekerekítettek, a cucc azért mind fogásra, mind gurítási élményre különbözik egy picit a klasszikus dobókockáktól, mozgása nagyban függ attól, hogy élére vagy oldalára érkezik le, illetve milyen felületen használjuk; ettől függetlenül nyilván lehet vele gurítani, de az élmény akkor is picit más. Az oldallapokon ledes háttérvilágítással jelennek meg a számok, elvileg a szivárvány minden színében, hiszen az RGB ledek sokmillió színárnyalatot tudnak; ettől függetlenül a zöld és a kék szín a legjellemzőbb.

A lényeg persze az, ami belül van. Adott egy mozgásérzékelő szenzor, mely nyilván azt érzékeli, ha felemelik és elgurítják a kiegészítőt. Van továbbá egy mágneses érzékelő, melynek pontos szerepe nem tisztázott, de elvileg a dobás meghatározásánál van valami dolga. Van továbbá egy ismeretlen típusú ARM-processzor, mely egyrészt az érzékelők adatait számolja, másrészt tartalmaz egy hőmérsékletszenzort is, harmadrészt a Bluetooth kommunikációért felel, mely 2.1-es vagy 4.0-s szabványokkal történhet. A szenzorok jól működnek, elvétve fordult elő, hogy egy dobást nem érzékelt és azt meg kellett ismételni, átverni pedig csak úgy tudtuk a kockát, ha tenyerünkkel hozzáférve gyorsan forgattuk az asztalon, de ebben az esetben ugyanúgy véletlenszerű szám jön ki, mint dobáskor, úgyhogy ez nem egy nagy mutatvány. Az iOS-alapú készülékekből az iPad 3-at, 4-et és Minit támogatja iOS 6-os vagy 7-es rendszerrel, az iPhone-ok és az iPod touch-ok nem játszanak, a régi iPadek pedig azért maradtak ki a sorból, mert nem támogatják a Bluetooth Low Energy szabványt. Az androidos készülékek tulajdonosai sem maradtak ki a jóból, itt kevesebb a kikötés, elvileg minden 4.0-s (ICS) vagy frissebb operációs rendszerrel rendelkező okostelefon és táblagép támogatott.

A párosítás nem egy nehéz folyamat, mindenek előtt be kell kapcsolnunk a kockát (amihez dobni kell egyet), ezután a Bluetooth eszközöknél látni fogjuk, elég csak ráböknünk, jelszó nincs. Ezt követően le kell töltenünk az ingyenes Powered Board Games nevű alkalmazást az App Store-ból vagy Play Áruházból, amit ha elindítunk, az automatikusan fel is ismeri a kockát; a szoftver használatához egyébként nem feltétlenül szükséges kocka, virtuálisan is dobhatunk benne.

Kezdéskor 5 darab ingyenes társasjátékot kapunk: Backgammon, Chuchumba, Rainbow Jack, Rumble Stumble és This Way Up. Nem próbáltam ki mindegyiket, de a Backgammont leszámítva mindegyik elég egyszerűnek tűnik, az általános iskolásoknak ajánlott Rainbow Jacket leszámítva mindegyik játszható 3 éves kortól. A kínálatot jelenleg 3 további játékkal lehet bővíteni, melyek közül 2 fizetős (450 forint körül vannak), egy pedig ingyenes. A prospektus szerint egyébként összesen 9 darab társasjáték elérhető, ami azt jelenti, hogy egyet nem találtam meg. A játékok egyébként grafika és hang szempontjából is igényesek, jól és egyértelműen felépítettek; nekem nem jelentettek nagy élményt, de a gyerekek bírták őket. Az mondjuk kár, hogy magyarul nem tudnak.

A DICE+ tehát egy elsőre furcsának és feleslegesnek tűnő, de a valóságban működő kiegészítő. Ára elsőre elég borsosnak tűnik, hiszen 13 990 forintot kell érte kifizetni, de aki tudja, hogy mennyibe kerül egy igazi társasjáték, az egyből nem fogja annyira a fejét. Persze felesleges összehasonlítani az élményt, a valódi táblás játékokhoz egy ilyen virtuális másolat nem hasonlítható, én inkább úgy látom, hogy ez egy kiegészítő megoldás lehet például hosszabb utazások során, ahol nem lenne hely a rendes játékokat használni. De jó móka lehet egy androidos TV-box segítségével játszani, a gyerekeknek néha-néha ez is nagy élményt jelenthet. Egyszerre egyébként 7 kocka is használható, tehát akár minden játékosnak lehet egy példánya, az akkumulátor pedig nagyjából 20 óra játékot bír ki. Tölteni microUSB-n keresztül lehet, csatlakozó az 1-es oldal alatt található, a fedlapot kicsit el kell csúsztatni ahhoz, hogy hozzáférhessünk.

Nekem tehát tetszett.

Azóta történt

Előzmények