Hirdetés

Apple blog: Beats Studio 2.0 bemutató

Szinte napra pontosan négy éve vettem először a kezembe az akkor még számomra kevésbé ismert Beats márka Studio névre hallgató fejhallgatóját, mely nagyon is elnyerte a tetszésemet. Korábban is használtam már jó minőségű fejhallgatókat, az azóta már sajnos az egyik oldalon gyengébben szóló, erős középkategóriás Sennheiserem már akkor is megvolt, de a Studio utcán is vállalható, menő külseje, látványos csomagolása, kiváló anyaghasználata és nagyon jó hangminősége levett a lábamról. Persze azóta sok víz lefolyt a Dunán, több tucat kiemelkedően jó fejhallgató volt a fejemen, de ettől még a Studio 2.0 csomagolását hasonló lelkesedéssel kezdtem el szétkapni, mint négy évvel ezelőtt tettem.

Beats Studio 2.0
A Beats Studio 2.0 több színben is elérhető

Az eszközt egyesek Studio 2.0, mások Studio 2013 néven emlegetik, a két elnevezést tehát ugyanazt a kiegészítőt takarja. A doboz és a körítés természetesen most is varázslatos, a termék kicsomagolása valószínűleg szinte mindeni számára örömöt jelent. Egy fejhallgató vásárlásánál persze nyilván nem a doboz minősége a legfontosabb szempont, de láttunk már drága termékeket nehezen kibontható, tartozékokban szegény csomagolásban, úgyhogy mindenképp örömteli az, hogy a Beats ennyire odafigyel arra, hogy a termékkel eltöltött első pillanatok jó hangulatban teljenek. A fejhallgatóhoz kapunk egy kemény borítású zipzáras tokot, amiben bátran magunkkal vihetjük bárhova; ezen kívül jár hozzá egy törlőkendő, egy karabiner, két darab 3,5 milliméteres csatlakozókkal ellátott kábelt (melyek közül az egyiken hangerőszabályzós-felvevőgombos mikrofon is van, hogy tudjunk telefonálni is), valamint egy microUSB-s töltőkábel is. Az új Beatset ugyanis már tölteni kell ahhoz, hogy használni tudjuk.


Persze az első generációs Beats Studio sem volt ronda

Mindez persze nem azért van, mert a gyártó nem tudja megoldani a hangkeltést extra áramforrás nélkül; az aktív zajszűrés miatt van szükség a beépített akkumulátorra. Ezt az eljárást már a Beats Executive-nál is láthattuk, melynél nem voltunk elragadtatva a módszer minőségétől. Bár az új Studiónál tetten érhető némi fejlesztés, a zajszűrés továbbra is hagy némi kívánnivalót maga után. A legfőbb probléma a botfülűek által is jól hallgató sistergés, mely az ún. adaptív zajszűrés lényege, kioltja a környezeti zajokat. Tömegközlekedésen, repülőn ez tulajdonképpen jól is működik, de ha otthon használjuk a fejhallgatót alacsony hangerőn, akkor hallani fogjuk a sistergést. Felmerül a kérdés: miért nem lehet kikapcsolni a zajszűrést? Nincs rá mindenhol szükség.

Főleg ezért, mert annak működtetéséhez szükség van arra, hogy legyen kraft a már említett akkumulátorban, melyet ebből adódóan időről időre tölteni kell, ha pedig lemerül, akkor lőttek a zenének is. Egy töltéssel nagyjából 15 órán keresztül használhatjuk az eszközt, ami az egyik oldalról tök jól hangzik, ugyanakkor a francnak hiányzik, hogy még a fejhallgatót is töltögetni kelljen. A már említett Beats Executive esetében két darab AAA-elemről működött a rendszer, mely nyilván egy kevésbé elegáns dolog, ugyanakkor akárhol lehet elemet kapni, ha pedig újratölthetőből vesz négy darabot az ember, akkor tudja cserélgetni őket, nem kell az amúgy nem különösebben hosszú töltési időt megvárni a használathoz. Szerencsére van egy négy ledből álló töltöttség-megjelenítő is a kiegészítőn, aminek segítségével lehet kalkulálni azzal kapcsolatban, hogy mennyi zenehallgatásra számíthatunk a következő kötelező töltés előtt.

A zajszűrés maga egyébként valamennyit fejlődött az Executive-hoz képest, mely még csak a mély hangokat tudta érdemben kiszedni a fülünkből, de a Studio 2.0 már a középtartományban is tompít. Továbbra is lehet hallani, ha valaki a normálisnál kicsit hangosabban beszél hozzánk, de az illető hangja torz lesz, ami jól mutatja, hogy ebben a tartományban is dolgozik a rendszer. A magas hangokkal viszont nem tud mit kezdeni; ha olyan helyen használjuk a terméket, ahol egyébként is szól a zene, a basszusból nem fogunk semmit hallani, a vokál viszonylag halkan és torzan, de át fog jönni, míg a cintányérok simán be fognak hallatszani. Persze az új Beatset nem egy koncerten akarja használni az ember, a mély hangok kiszűrése pedig utazás közben nagyon jól jön. Tényleg csak az a gond vele, hogy nem lehet kikapcsolni.

A legnagyobb fejlődés az eszköz külsejével történt. A makulátlan minőségű, fekete, fehér, piros, kék, narancs, szürke és rózsaszín színárnyalatban is elérhető fejhallgató kompaktabb elődjénél, kevésbé áll el az ember fejétől és ha lehet, még dögösebb, mint bármelyik elődje volt; a minőségérzeten ugyanakkor ront, hogy ha erősen csavargatja az ember, akkor nyekereg, a műanyag már csak ilyen. A lényeg viszont az, hogy elképesztően kényelmes is, az ember teljes fülét befedi és több óra használat után sem válik kényelmetlenné a használata, ugyanakkor néha muszáj megmozgatni, mert a zárt kialakítás miatt befülled alá az ember, nyáron valószínűleg erősen bele is fognak izzadni az új Beatsbe a tulajdonosai. Tömege méretéhez passzol, körülbelül 260 grammot nyom a mérlegen az új Beats. A kialakítás kapcsán egyébiránt az is dicséretes, hogy össze is lehet hajtogatni, igaz, a fülre ülő részek nem forognak el, az összehajtogatás utáni eredmény a lenti képen csodálható meg.

Az első Beats Studio hangját leginkább az indokoltnál sokkal erőteljesebb mély tartományok miatt kritizálták, amit egyébként sok felhasználó kimondottan kedvelt, dübörögjön a basszus! Túlzás lenne azt mondani, hogy a 2.0-s Studiónál ezt a kérdést megoldották a Beats mérnökei, egy monitorfejhallgató hangzásvilágától még mindig nagyon messze van ez a megoldás, de nem is egy monitorfejhallgatóról beszélünk, hanem egy utcai és otthoni zenehallgatásra használható kiegészítőről. Annak pedig az újdonság nagyon is jó, igaz, a Studio elnevezés egy kicsit félrevezető lehet a fentiek fényében. A mélyek még mindig túl vannak húzva, de nem zavaró mértékben, egyébiránt pedig tiszta, erőteljes és telt hangzást kapunk, aminek az elektronikus stílusok állnak a legjobban, de a gitárzene sem szól rosszul rajta. Komolyzenére mondjuk nyilván nem ez az eszköz ajánlott, de tényleg, ez a történet nem is erről szól.

Bár a gyárilag mellékelt kábelek egyike lehetővé teszi, hogy a Studiót headsetként használjuk, én ezt a felhasználási módot nem éreztem át; egy zajszűrős, zárt kialakítású fejhallgatóval telefonálva az ember óhatatlanul üvölteni kezd, ami azért még annak sem áll jól, akinek egy ilyen vagány kiegészítő van a fején.

A Beats újdonságával kapcsolatos összegzés pont olyan könnyű, mint az előző generációs modellnél. Adott egy közel 87 000 forintos fejhallgató, ami ízlések és pofonok ide vagy oda, marha jól néz ki, elképesztően kényelmes, a csavargatásra történő nyekergéstől eltekintve minőségérzetet sugall és marha jól is szól. Ugyanakkor ez még mindig Magyarország, ahol ennél az összegnél 20 000 forinttal kevesebb a nettó minimálbér, úgyhogy bár a Studio 2.0 tőlünk nyugatra akár tömegtermék is lehet, hazánkban a módosabb réteg számára lehet majd egy olyan kiegészítő, amibe tényleg nehéz belekötni. Örömmel használtam a tesztidőszak alatt, de őszinte legyek: nem tudom elképzelni, hogy ennyi pénzt adjak egy fejhallgatóért.

Bocha

Azóta történt

Előzmények