Hirdetés

Apple blog: Beats Solo HD (2013) bemutató

Az egyik ismerősöm épp a napokban kérdezte tőlem, hogy milyen fejhallgatót kellene vennie. Egy hosszabb külföldi utazás előtt áll, sokat szeretne zenét hallgatni és nem nagy rajongója a fülhallgatóknak, ugyanakkor a táskája kapacitása korlátozott, ezért mindenképp egy olyan kiegészítőt képzelt el magának, amelyet össze lehet hajtogatni. A helyzet az, hogy gondban voltam, a bizonyos területeken ugyanis nagyon is igényes ismerősömnek nem mertem tiszta szívvel ajánlani a TDK Life on Record ST360-at, féltem ugyanis, hogy az kialakításában, kényelmi faktorában kevés lesz neki. Szerencsére még pont nálam volt a tesztelt példány, úgyhogy ki tudta próbálni és végül mellette döntött, de leginkább az ár/érték aránya miatt. Én pedig ekkor rájöttem, hogy ebben a kategóriában nagyon kevés jó fejhallgatót ismerek.

Az összecsukhatóság ugyanis egy fontos dolog, amely nem csak kényelem, hanem az eszköz időtállósága szempontjából is egy fontos tulajdonság. A mozgó alkatrészek persze általában nem jó dolgok, ugyanakkor egy fejhallgatónak nyilván az sem tesz túl jót, ha csak bedobjuk a táskánkba, ahol össze-vissza csavarodik szállítás közben. Az iCentre jóvoltából kaptam is egy választ arra, hogy milyen a könnyen hordozható, strapabíró, kényelmes és jó hangminőséggel rendelkező fejhallgató. Olyan, mint a Beats Solo HD.

Itt is egy új modellről van szó, mely leginkább külső jegyeiben különbözik elődjéről, épp ezért a gyártó itt nem is használ olyan jelzőt, mint 2.0, ugyanakkor a fórumokon leginkább Solo HD 2013-ként hivatkoznak bemutatónk tárgyára. A csomagolás a testvérmodellekhez hasonlóan nagyon igényes, de egy fokkal gyengébb, mint mondjuk a Studio nevű modellnél, lévén itt a gyártó idézőjelesen "belépőszintű" fejhallgatójáról van szó; az egy más kérdés, hogy ára alapján a felső-középkategóriába lehet sorolni a terméket, olcsó fejhallgatót nem gyárt a Beats. Kábelből csak egy darabot kapunk, amin azért szerencsére van mikrofon, felvevőgomb és hangerőszabályzó is, hossza pedig 1,36 méter; ezen kívül a csomag része egy puha külsővel ellátott védőtok, melyben egyébként talán még kényelmesebben is lehet hordozni egy efféle kiegészítőt, mint egy kemény borítású tokban, amilyen a drágább Beats cuccokhoz jár.

Az anyaghasználattal nincs gond, jó minőségű műanyagok keverednek némi fémmel, a Studio 2.0-nál tapasztalható nyekergést nem is lehet előcsalni. Mint az a bevezetőből is kiderült, itt is összehajtható kialakításról beszélünk, de a fülre ülő részeket nem lehet forgatni, ugyanakkor így sem foglal túl sok helyet a kiegészítő. A fülpárnák puhák és kényelmesek, a Solo HD nem fedi be az ember teljes fülét, ráül arra. Ez alapvetően egy kevésbé komfortos, de kompaktabb méretű megoldás, a kényelemmel viszont itt ennek ellenére sincs gond, több óra után sem nyomott a Beats újdonsága, ráadásul nem is fülledtem be alá. Aktív zajszűrés nincs, a zárt kialakítás ugyanakkor tompítja kissé a környezetünk hangjait, de a végeredmény azért merőben más, mint mondjuk a már többször említett Studio 2.0-nál vagy az Executive-nál.


Színekben nincs hiány

A formavilág megnyerő, a jelenlegi felhozatalból talán ez a legkevésbé hivalkodó Beats fejhallgató, feketében egészen diszkrétnek mondható a matt festés miatt, egyedül a tányérok oldalán található Beats logó csillog egészen valószínűtlen erősséggel. A diszkréció persze valószínűleg csak a fekete és a fehér színű modelleknél adott, a türkiz, közép- és sötétkék, rózsaszín, zöld vagy piros modellek már kimondottan feltűnőek lehetnek, a színválaszték pedig óriási. Hangminőségben azt kapjuk, amire a márkától számíthatunk, erős és dinamikus hangzást nem zavaróan túlhúzott mélyekkel, de a stúdióban elképzeltnél azért erősebb mélyekkel. Akinek sosem volt még komolyabb fejhallgató a fején, valószínűleg leesett állal fogja hallgatni a Solót, ugyanakkor ezt a hangminőséget kevésbé trendi és divatos külsejű fejhallgatók esetében olcsóbban is megkaphatjuk. De ez még mindig a Beats, itt a megjelenés miatt is kell kifizetnünk azt az 58000 forintot, amennyibe ez a kütyü most kerül. Vásárláskor nem árt odafigyelni arra, hogy még az előző generáció is kapható, mely egy kicsit máshogy néz ki és állítólag erősebb mélyhangokkal operál 45000 forintért.

Azóta történt

Előzmények