Hirdetés

Apple blog: Hangulatfény estére

A Philips Hue név hallatán olvasóinknak valószínűleg rémleni fog valami, hiszen tavaly már írtunk erről a hangulatvilágításról, melyből nemrég érkezett egy második generációs kiadás is. Legalábbis erre gondoltunk, amikor az iCentre jóvoltából megkaptuk a család új tagjait, de mint kiderült, nagyon kevés a különbség az újdonságban; az egyetlen érdemi változás az, hogy mostantól GU10-es foglalattal is elérhetők az izzók.

A doboz ebből adódóan pont olyan, mint tavaly volt, de ezzel nincs gond, az igényes csomagoláson egy színes tárcsát is lehet forgatni, mely jól szemlélteti, hogy az izzók gyakorlatilag bármilyen színben tudnak világítani; és egyébként az erősségük is világítható. A nálunk járt pakkban három világítótest ("körte"), egy vezérlőegység, egy töltő és egy UTP-kábel található. A termékcsalád különlegessége továbbra is az, hogy az izzókban vezeték nélküli kommunikációt lehetővé tevő chipek találhatók, amelyek a központi egységgel kommunikálnak, az okostelefon pedig nyilván azzal. A beépített chipek az élettartamra szerencsére nincsenek rossz hatással, a gyártó 15 ezer órányi működést ígér az egyenként maximum 6,5 watt áramfelvétellel rendelkező izzókhoz, melyek legnagyobb elérhető fényereje 250 lumen, ami nem túl nagy érték, a hagyományos izzókból ez 20-25 wattnak felel meg.

A Hue rendszert androidos és iOS-alapú készülékekkel is lehet vezérelni, amihez egy alkalmazást kell telepíteni, melynek segítségével rengeteg funkciót érhetünk el. A működtetéshez feltétlenül szükséges, hogy a Hue vezérlőrendszere (routere, ha úgy tetszik) ugyanazon a WiFi hálózaton legyen fent, mint az eszköz, amiről működtetni akarjuk a rendszer. A szoftver elindítása után több teljesen egyértelmű névvel ellátott menüpont közül választhatunk; a színsémák alatt számos előre definiált színkombinációt érhetünk el, a napnyugta választásakor például sötétebb sárga, a mélytengeri séma esetén kék és piros, a síelés aktiválásakor pedig fehér színben pompáznak a körték. Természetesen nem kell ezzel a választékkal beérünk, saját magunk is létrehozhatunk sémákat, aminek beállítását egy fotó segítségével is elvégezhetjük. Persze nem minden esetben vágyunk ilyen komplex világításra, de szerencsére van egy egyszerűbb használatot lehetővé tevő mód is, ahol a lámpák sorszámát kell egy színskálán tologatni ahhoz, hogy beállítsunk egy színt. Mindeközben persze a lámpák fényerejét is tudjuk állítani, a skála elég széles, úgyhogy nagyon finoman be lehet hangolni ezt a részt.

A Philips Hue rendszer kapcsán nagyon furcsa, hogy ugyebár csak egy okostelefonnal vagy táblagéppel aktiválhatjuk a rendszert, villanykapcsoló nincs hozzá. Épp ezért a vezérlőszoftver kínál olyan funkciót is, mely pozíció alapján aktiválja a világítást, amivel elvileg megoldható, hogy felkapcsoljon a lámpa, ha mondjuk a telefonunkkal a zsebünkben belépünk a szobába. Kevésbé hasznos funkció az épp használt színséma ismerőseinkkel történő megosztásának lehetősége, de ilyen is van.

A Philips Hue GU10-es kezdőkészlete kicsit több, mint 70 ezer forintért vásárolható meg az iCentre-nél, ami sajnos elég meredek. Ezért a pénzért már simán lehet egy rakás minőségi ledes izzót kapni, még színváltósokat is, amiket infrás távirányítóval is vezérelhetünk; igaz, az efféle izzóknál kevesebb funkciót érhetünk el, mint a Hue-nál, de cserébe egyszerűbb és ésszerűbb használatot kapunk. Persze az is igaz, hogy a Philips izzói a legjobb minőséget képviselik az efféle világítótestek között, de üzemórában itt sem kapunk többet, mint a konkurens termékeknél, úgyhogy az anyaghasználat kis túlzással lényegtelen. Ettől függetlenül jópofa kütyükről van szó, mi szívesen használnánk őket, ha elérhető áron hozzájuk lehetne jutni, de sajnos ezért az összegért biztos, hogy a második generációs kiadásból sem lesz tömegtermék, Android-támogatás ide vagy oda.

Legendd & Bocha

Azóta történt

Előzmények

  • Apple blog: JBL OnBeat Rumble bemutató

    A gyártó legújabb vezeték nélküli hangszórója járt nálunk, ami iszonyatos méretével és hangerejével hívja fel magára a figyelmet.

  • Apple blog: Philips SoundShooter SBT30

    A hollandok legújabb hordozható hangszórója pont úgy néz ki, mint egy kézigránát.

  • Apple blog: Wacom Inkling bemutató

    Egy újabb érdekesség érkezett hozzánk, mely a rajzolás kedvelőinek lehet kitűnő választás, főleg, ha digitálisan is megőríznék alkotásaikat.

  • Apple blog: Fitbit Flex bemutató

    A sportolás fontos, bár sajnos egyre kevesebb idő jut rá. A Fitbix Flex egy karperec, amely méri, hogy aznap mennyit sétáltunk, és ezzel mennyi kalóriát égettünk.