Hirdetés

Apple blog: 5 éve mutatták be az iPhone-t

2007. január 9-én, azaz pontosan öt éve mutatta be az Apple az iPhone-t, melyet nem hívhatunk sem a cég első telefonjának, sem az első okostelefonuknak, de az biztos, hogy erősen megváltoztatta a telekommunikációs piacot.

A bemutató után nagyjából öt hónappal piacra került készülék 3,5 hüvelykes, kapacitív érintőkijelzőt és letilsztult, egyszerűen kezelhető felhasználói felületet tartalmazott, az akkor még iPhone OS néven futó operációs rendszer azonban a kezdetekkor még nem tette lehetővé alkalmazások letöltését, ami miatt az iPhone 2G néven is ismert készüléket egészen az iPhone 3G megjelenésekor debütáló operációs rendszer megjelenéséig nem is lehetett okostelefonként számon tartani. A 2.0-s operációs rendszerrel azonban megnyílt az App Store kapuja, aminek fontos szerepe van abban, hogy ma az Apple az egyik legnagyobb telefongyártó a világon, még úgy is, hogy az 5 év alatt mindössze 5 különböző készüléket dobtak piacra.

Azonban nem ez volt a cég első próbálkozása a telefefonok irányába. 1983-ban már volt egy koncepciójuk egy vezetékes telefonról, mely ceruzával kezelhető érintőkijelzővel volt felszerelve; a dizájnért a források szerint bizonyos Hartmut Esslinger volt felelős, és bár a telefon mai szemmel nézve is elég szép, az eszköz sosem került piacra.

Azóta történt

Előzmények