Android és iOS alkalmazásokat is futtat majd a Windows 10

Hirdetés

A szaksajtó a Microsoft BUILD fejlesztőkonferenciára figyel, melyen számos újdonságot megtudhattunk a nyár folyamán debütáló Windows 10 operáció rendszerről. Az eseményen nagy szerepet kapott a mobil platform is, amire ellentétben az asztali variánsnál megszokottal, még mindig elég kevés alkalmazást lehet letölteni, legalábbis ahhoz képest, amennyi program a Google Play és az Apple App Store kínálatában elérhető.


[+]

Az egész egyébként egy nagy mókuskerék, hiszen ha a fejlesztők nem adnak ki alkalmazásokat, a felhasználók nem váltanak Windows Phone-ra, de ameddig nincs váltás, nincs fejlesztés sem, szóval eléggé patthelyzetnek tűnik. A redmondi cég azonban most bejelentette a Project Astoriát, ami lehetővé teszi a Java vagy C++ fejlesztőkörnyezetben készített androidos appok átiratának indítását a Windows 10-es készülékeken, hogy egészen pontosak legyünk, a kódot lehet/kell majd felhasználni. Ezzel a programozók is jól járnak, hiszen viszonylag könnyen el tudják majd készíteni a zöld robotos rendszerre szánt alkalmazásokat a WP-s telefonokra is. Egyelőre még számos akadályba bele lehet botlani, ilyen a Google Play szolgáltatások integrációja, azonban remélhetőleg ezeket a problémákat hamar kiküszöbölik majd.


[+]

Ami még ennél is előremutatóbb, hogy az Objective C-ben fejlesztett iOS applikációk során felhasznált kódokat is használhatják a fejlesztők. A Project Islandwood névre keresztelt újítást egy PC-n demózták a konferencia során, és elég jónak tűnt első ránézésre, ráadásul sokkal folyamatosabb volt a működés, mint az androidos appok esetén. A lényeg tehát az, hogy ugyan a fejlesztőknek ugyan újra kell majd fordítani a programokat, mégis ez csak nagyon csekély erőfeszítésbe kerül majd. A két bejelentés igen nagy változást és frissítést hozhat a Windows 10 alkalmazáskínálatába, a Microsoft pedig reméli, hogy így sokkal nagyobb figyelmet kap majd a rendszer a fejlesztőktől is.

Előzmények

  • Telepíthető az iOS 8.3

    Az első, publikus béta formájában is kipróbált rendszert végleges verziójában elérhetővé tette az Apple, mely számos hibajavítást és újdonságot tartalmaz.

  • Szép csendben elstartolt az Android 5.1

    Az indonéz Android One készülékek az elsők, amelyek az 5.1-es frissítőcsomagot megkapták.

  • iOS 8 rendszerbemutató

    Az Apple legújabb generációs operációs rendszere nem hoz akkora változásokat, mint elődje, ám még így is számos hasznos funkcióval bővült, amiket a felhasználók örömmel fogadnak majd.

  • Új Android még nincs, okosóra és olcsó okostelefon van

    Az idei Google I/O-n láthattunk már valamennyit az Android L-ből, de az okosórákra, az autós felhasználásra és a tévékre is nagy hangsúly került.

Hirdetés