Szép csendben elstartolt az Android 5.1

Ősszel startolt el a Google által az eddigi legnagyobb frissítésnek nevezett új Android főverzió, az 5.0 Lollipop, azonban a komoly változások több buggal is jártak, amelyek egy részére még ma is sokan várják a megoldást. A legzavaróbb alighanem a memóriakezelést érinti, sokan panaszkodnak ugyanis, hogy pár nap után egyszerűen elfogy a szabad RAM, készülékük belassul, és újra kell indítani, másoknak pedig a néma mód hiányzik, az új értesítési rendszer ugyanis bonyolultabb lett, erről bővebben itt.

Az Android 5.1 már tavaly év végén tesztelés alatt ált
Az Android 5.1 már tavaly év végén tesztelés alatt ált (forrás: AndroidPit)

A jó hír az, hogy bármiféle bejelentést nélkülözve elstartolt az Android 5.1-es frissítőcsomag, a rossz viszont az, hogy jelen pillanatban csak az indonéz Android One eszközökre érhető el a legfrissebb rendszerverzió, és a developers.google.com-on sem lehet a Nexus készülékek ilyen képfájljára rábukkanni. A keresőóriás persze napokon belül beélesítheti az 5.1-et az általa felügyelt többi eszközre is. A változások között a néma mód visszatérését, a memória és a WiFi-kapcsolat hibáinak orvoslását és más apróságokat említ meg az AndroidPit. Emellett olyan apróságok is bekerültek az 5.1-es verzióba, mint például a kapcsolópanelen a WiFi feliratot megérintve leugró lista, azaz ezentúl nem kell a WiFi beállítások közé belépni, hogy hálózatot válasszunk, az a panelről megoldható.

Azóta történt

  • Az Android 5.2 is tesztelés alatt?

    A Geekbench laborjában járt alábbi Google Nexus 5 az adatbázis szerint az Android 5.2-es verzióját futtatja.

  • Csak az Xperia Z sorozatra jön a Lollipop?

    A Sony ugyan elnézést kér, mégis sokakban keserűséget ébreszthet az, hogy nagyon kevés készülék kapja majd meg az legújabb Android rendszert.

  • Hivatalosan is itt az Android 5.1

    Az első komolyabb lollipopos frissítőcsomag (amely félig hivatalosan egyes Android One készülékekre már megérkezett) most már tényleg elstartolt.

  • Megérkezett az Android 5.1

    Egy Nexus 5 fedélzetén próbáltuk ki a Google mobil operációs rendszerének legfrissebb iterációját, mely leginkább hibajavításokat tartalmaz.

Előzmények

  • Máris itt az Android 5.0.1

    Az Android Lollipop első saját számot kapó frissítése egyelőre a Nexus táblagépekre érhető el.

  • Az Android One is érdekli a Xiaomit

    Szívesen csatlakozva a Google olcsó mobilos projektjéhez a feltörekvő Xiaomi. Erről Hugo Barra a kínai gyártó alelnöke beszélt egy interjúban.

  • Már készülőben van az Android 5.1

    Az első, 5.0-s Lollipop rendszerfrissítés még csak mostanában érkezik néhány Nexus, Motorola és LG készülékre, azonban már gőzerővel dolgoznak a Lollipop első komolyabb ráncfelvarrásán.

Hirdetés