Alkalmazásbemutató: Solar Weather

Ma egy időjárás-jelentő alkalmazást nézünk meg, mely iOS platformon már be van járatva, több, mint két millió felhasználóval rendelkezik. A napokban viszont androidos készülékekre is napvilágot látott, a megjelenés után gyorsan át is lépte a tízezres letöltést, így úgy gondoltuk, mi is megnézzük, hogy mit tud a legújabb időjós-app.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A Solar Weathert elindítva két fontos eltérést tapasztalhatunk a vetélytársakkal szemben: a kezelés és a felhasználói felület nem mindennapi. Az alkalmazás vezérlése alapvetően swype-mozdulatokkal történik. A képernyőt felfelé simítva a 24 órás előrejelzést láthatjuk, egy lefelé irányított ujjmozdulat a három napos előrejelzést tárja a felhasználó szeme elé. Az egyes városok között víszintesen lapozgatva válthatunk, új helyszínt a jobb szélső felületen vehetünk fel. Dupla klikkre egyszerre négy város időjárását tekinthetjük meg, egy szimpla érintés pedig elrejt minden szöveget.

A program viszont leginkább a megjelenésével hódít. A képernyőfotókat elnézegetve nem értettem, hogy mitől olyan nagy szám ez a szoftver, telepítés után viszont azon kaptam magam, hogy percek óta csak lapozgatok a felületek és funkciók között. A vizualitás nincs túlbonyolítva: minden várost egy kártya testesít meg, mely színátmenetes háttérrel rendelkezik; a gradiens az aktuális időnek és napszaknak megfelelően változik. És ennyit is tud az app, ám ez bőven elég, hogy ne kelljen szégyenkeznie a vizualitást kissé túlzásva vivő, esőcseppet-a-képernyőre és szemembe-süt-a-nap effektekkel operáló konkurencia mellett.

Sajna semmi nem tökéletes, a Solar Weather sem az, a programnak két hiányossága van. Egyrészt egy widgetet örömmel fogadtam volna, az Eye In Sky lassan már beleég a telefonom kijelzőjébe. Arról nem is beszélve, hogy az időjárásjelentő appoknak alapvetően a főképernyőn van a helye, így aztán hiába néz ki jól a program, minden csoda három napig tart, az ember inkább a praktikusabb megoldásokat  preferálja. Zárójeles megjegyzés, hogy a fejelsztők nyilatkozata alapján hamarosan érkezik a widget is. Másrészt az iOS-ről Androidra átírt alkalmazásoknál gyermekbetegségnek számító splashscreent lassan el lehetne felejteni. És bár esetünkben még belefér az indítóképernyő (persze meg lehet oldani szebben, jobb felhasználói élmény mellett is az adatok letöltését, lásd például a Flipboard mintáját), azért az nem annyira szimpatikus, hogy egy új város hozzáadása esetén is ezt a felületet kell bámulni.

Mindent összevetve egy remek felhasználói felülettel rendelkező programról van szó, mely widget formában telitalálat lehetne, így viszont néhány nap múlva egy könnycseppet elmorzsolva törli le az ember. Mivel viszont ingyenes a dolog, a kipróbálásával semmit nem veszítünk, így érdemes megnézni a szoftvert. Androidos eszköz esetén 2.3.3-as rendszerverzió az alapkövetelmény, letölteni ezen a linken lehet, iOS alatt 5.0 az alsó korlát, beszerezni itt lehet.

Értékelés: Solar Weather (Android 2.3.3+ / iOS 5.0+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
6 / 10 pont 7 / 10 pont 10 / 10 pont iOS / Android

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés