Alkalmazásbemutató: Cover

Az idei androidos alkalmazáskínálatban nagy szerepet kaptak az úgynevezett perszonalizációs alkalmazások, melyek a rendszer külsejét, look-and-feel-jét változtatják meg, olykor gyökeresen. A szaksajtó komoly sikerekről írt ezen a téren, példának okáért a Themer és az Aviate is több, mint egy millió dolláros tőkeinjekciót kapott, mai tesztalanyunk is ezt a tábort erősíti. A Cover név néhány hónapja robbant be az androidos köztudatba, ám az ősz során csupán meghívót lehetett igényelni, maga az alkalmazás viszont a napokban vált elérhetővé. A Cover leginkább a kijelzőzár babérjaira próbál törni (pontosabban: lecseréli azt), ám mint az a későbbiekben kiderül, ennél többről van szó.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A Cover alapvetően két nagyobb részre bontható: a kijelzőzárra és a bárhonnan előrántható gyorsmenüre. Előbbi értelemszerűen a gyári lockscreent cseréli le egy egyedi megoldásra. A bal szélén hat ikon sorakozik (ezek között egy fügőleges mozdulattal lehet váltani), az alkalmazás az Aviate-hez hasonlóan figyeli a felhasználói szokásokat, az aktuális tartózkodási helyet és az időt, melyek kombójának megfelelően kiválogatja a leginkább passzoló programokat. Az alkalmazás egyébként négy módot definiál: otthoni, munka, autó vagy szórakozás; ezek a parancsikonok mellett a háttérképre is hatással vannak. Jópofa, hogy a készüléket fektetett orientációban használva a jobb felső sarokban a kamera gyorsindítója is febukkan, mely nem látható álló nézetben. Igen jól mutat továbbá az alkalmazások indítása, melyeket nem egy szimpla érintéssel, hanem a háttérképet a megfelelő ponton elhúzva érhetünk el.

A kijelzőzár átértelmezése mellett egy gyorsindítóval is készült a fejlesztőcsapat, mely az előbbivel ellentétben bárhonnan elérhető a kijelző egyik felső sarkából indított ujjmozdulattal. Alapértelmezésben ez a jobb felső sarok, de a beállítások között át lehet pakolni a szemközti oldalra, illetve az érintési terület is megnövelhető. A lockscreen funkcióhoz hasonlóan itt is a hat leggyakrabban használt program kapott helyet, ám az előbbivel ellentétben ez a lista nem lapozható.

Alapvetően egy hasznos kis appról van szó (amit jól bizonyít, hogy nem töröltem le a megjelenés óta), ám sajna semmi nincs hibák nélkül. A Cover számára többször nehézséget jelent (értsd: nem reagált az elmozdulásra) az aktuális mód beállítása: hiába adja meg az ember az otthoni és a munkahelyi címét, van, hogy a telefonom szerint még mindig otthon vagyok, miközben már ég a munka a kezem alatt. Zavaró továbbá, hogy az app-indítási animáció hajlamos megakadni (Nexus 4-en tesztelve), illetve néha mintha a maguk a programok is lassabban indulnának a hagyományosnál. Ezek mellett jól jönne egy zenei mód is, ilyenkor illene legalább néhány vezérlőgombot kirajzolni.

Mindent összevetve egy valóban hasznos kiegészítésről van szó, melyet a megjelenés óta (ez december 13-t jelent) több százezer ember töltött le, a fejlesztés jó irányba halad. Ha pedig ad neki egy esélyt az ember, érdemes pár napig fent hagyni, a tanuló algoritmusnak ugyanis kell egy idő, amire beérik. A futtatásához legalább 4.1-es Android verzióra van szükség, a program ingyenes, letölteni a Play Store-on keresztül lehet.

Értékelés: Cover (Android 4.1+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 9 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes (Android)

Azóta történt

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: VSCO Cam

    Az iOS platformon slágernek számító fotóalkalmazás immár androidos készülékekre is elérhető.

  • Alkalmazásbemutató: Play NewsStand

    A Google hírolvasójának szerepét a NewsStand veszi át, a már ismert funkcionalitás mellé újakat is kapunk, mindezt új köntösben tálalva.

  • Alkalmazásbemutató: BatteryGuru

    A Qualcomm hivatalos androidos alkalmazása extra üzemidővel kecsegtet, azonban a használatához alapfeltétel a Snapdragon lapkakészlet.

  • Alkalmazásbemutató: Aviate Beta

    Az Aviate az adott helyzettől függő információkat jelenít meg a főképernyőn, mindezt a Google Now-ra hajazó felhasználói felület mellett.

Hirdetés