Alkalmazásbemutató: Order & Chaos Online

A mobil telekommunikáció óriási fejlődésen ment át az elmúlt évek során, az egyre nagyobb felbontású kijelzők alá egyre komolyabb hardver kerül. Ezt a teljesítményt a telefonos játékok is kezdik kihasználni, manapság már olyan minőségű grafikával lehet találkozni, amely után az ember álla a földön landol; elég, ha csak a Riptide GP és Shadowgun címeket említjük. A külcsín mellett a játékok mögötti szolgáltatások is óriási fejlődésen estek át, nem elég, hogy szinte mindegyik program mögött ott figyel valamilyen felhő alapú megoldás, egy ideje már az MMO stílussal is találkozhatunk. A három betűs rövidítés a Massively Multiplayer Online szavakat takarja, mely arra utal, hogy az adott programok többszereplős módban, internetkapcsolat mellett játszhatóak. A stílus legelső valamirevaló képviselője a Dungeon Defenders: First Wave névre hallgató alkalmazás volt, melyet néhány további követett; most az aktuális trónkövetelőt, az Order & Chaos Online-t nézzük meg.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Fontos leszögezni már a bemutató elején, hogy a tesztalanyunk egy, a World of Warcraftéhoz nagyon hasonló fizetési modellel operál, ám jóval olcsóbb annál. Azaz meg kell vennünk magát a játékot is (ez körülbelül 1500 forintot jelent), valamint havidíjat is kell fizetnünk (ez egy hónapra egy dollár, három hónapra két dollár, illetve hat hónapra három dollár). A cikkünk apropója, hogy utóbbit egy rövid időre eltörölték, most három hónap ingyen játékot kapunk, ha megvásároljuk az alapprogramot. A telepítés kétfázisú, a Marketből csak az alapot ránthatjuk le, amely első indításkor közel 700 MB adatot tölt le. Mielőtt pedig beleugranánk a játék világába, létre kell hoznunk egy Gameloft Live fiókot; ez körülbelül két percet vesz igénybe, mindössze az e-mail címünket és egy név/jelszó párost kell megadnunk. Bár az Order & Chaos Online 3G-kapcsolaton keresztül is játszható, a fejlesztők a WiFi-t ajánlják a kockuláshoz, a futtatáshoz pedig egy androidos készülékkel kell rendelkeznünk, amely a Google rendszerének legalább 2.2-es verziójával operál.

Az első lépés természetesen a saját avatár létrehozása. Négy eltérő faj (ember, elf, ork és élőhalott) közül választhatunk, a kasztok pedig szintén négy típusból (harcos, mágus, íjász és szerzetes) kerülnek ki. Természetesen mindegyikük más és más képességekkel rendelkezik (ezekből összesen több, mint ezer áll a rendelkezésünkre), melyeket továbbfejleszthetünk a kasztspecifikus edzőknél. A karakter kreálásakor egyébként a kinézetet is a saját kedvünkre szabhatjuk a nem, a bőr- és hajszín, hajstílus és az arcberendezés változtatásával. Az alap RPG elemek itt is megvannak: küldetéseket teljesítünk, szörnyeket és főellenfeleket gyilkolunk, tetemeket és kincsesládákat fosztogatunk, eladhatjuk és elcserélhetjük a megszerzett relikviákat, tapasztalati pontokat gyűjtünk, szintet lépünk. Természetesen karakterlap is elérhető, ahol többek között a tárgyainkat, a képességeinket és az öltözetünket is menedzselhetjük. Megszerezhető cuccokból egyébként is igen jól áll a program: több, mint kétezerre rúg a begyűjthető ereklyék száma. A szoftver online jellegéből adódik, hogy a kalandozásunk során gyakran összeakadunk majd egyéb játékosokkal, akikkel akár egy csapatot alkotva is nekivághatunk a kihívásoknak. A programban egyébként egy viszonylag nagy világot fedezhetünk fel, melyben több, mint 500 küldetés vár minket, így egyhamar nem lesz vége a dolognak.

A grafikával nincs sok gond; bár a program érezhetően lemarad a jelenleg legszebb alkalmazások mögött, a mobiltelefonok kis képernyőjén igen jól néz ki. Mindezt úgy, hogy egy, a telefonos játékok piacán elképesztően nagy világot menedzsel a motor, a futás viszont teljes mértékben mentes az akadásoktól. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy mi egy Samsung Galaxy Nexus készüléken próbáltuk ki, amely 1280 x 720 képpontos felbontással rendelkezik, így a WVGA kijelzőkön is valószínűleg folyamatos lesz a futás. Az irányítás összetett, de könnyen meg lehet szokni, amiben a kényelmi funkciók (például az automatikus futás) bekapcsolása is sokat segít. A felhasználói felület egyébként nagyban hajaz a hasonszőrű számítógépes programokra, a gyakran használatos dolgokat például kipakolhatjuk a képernyőre, hogy mindig gyorsan elérjük őket.

Mindent összevetve egy igen addiktív programmal van dolgunk, amely könnyen beszippanthatja a fantasy világokra fogékony játékosokat. Nagy bejárható területek, rengeteg küldetés, sok irányba fejleszthető karakterek, csapatjáték és rengeteg tárgy várja a kalandozókat, de ennek meg is kérik az árát. Bár az 1500 forintos ár eltörpül a számítógépes és konzolos játékok mellett, mobilos körökben kimondottan soknak számít. A pénzért viszont egy hosszú ideig tartó szórakozási lehetőséget kapunk igényes díszletek között. Viszont ha az ember nem sajnálja rá a pénzt, kipróbálni most érdemes, mivel jelenleg a vásárlás mellé három havi ingyen játék jár.

Értékelés: Order & Chaos Online (Android 2.2)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
9 / 10 pont 9 / 10 pont 9 / 10 pont 1500 forint és havidíj

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés