Alkalmazásbemutató: Chrome Beta

A Google alig több, mint három éve berobbant a böngészőpiacra a Chrome-mal, mely a könnyű kezelhetőségének, a gyorsaságának és nem utolsósorban a folyamatos fejlesztésnek és a kiegészítőknek köszönhetően egyre nagyobb népszerűségre tett szert. A legfrissebb adatok szerint az asztali használatot tekintve a keresőóriás megoldása a második legnépszerűbb 36,3 százalékkal, a trónról a Firefox (36,6 %) taszítja le, maga mögé utasítva a gyengülő tendenciát mutató Internet Explorert (19,5 %), valamint a Safari (4,5 %) és Opera (2,3 %) programokat. Az Android operációs rendszert is karban tartó cég sokat váratott magára, mire elkészült a böngésző mobil verziója, a felsorolt konkurensek ugyanis egytől-egyik rendelkeznek telefonos klienssel. Igaz, az Explorer csak Windows Phone 7 platformon, a Safari pedig iOS alatt érhető el, a Firefox és az Opera viszont már jó ideje rendelkezik mobilos változattal.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A Google késlekedése alapján nyilvánvalóan mindenki egy közel tökéletes alkalmazásra számított, aztán első telepítéskor jön is a fekete leves, a program csak Ice Cream Sandwich alatt érhető el. Valahol érthető, hogy a cég erőteljesen nyomatja a legújabb verziót, ám a 4.0 az egy százalékos részesedést is alig karcolja, és különben is, botorság kihagyni a játékból az alig egy éves Honeycombot (azaz Android 3.x-t). A program funkcionalitását elnézve ugyanis a szolgáltatások között nem nagyon találunk olyat, amely kizárólag a 4.0-s API-kal valósítható meg (bár ebben száz százalékosan nem lehetünk, mivel az alkalmazás nem teljesen nyílt forráskódú, pusztán részleteket érhetünk el), így aztán főleg indokolatlan a régebbi verziók hanyagolása. Ha viszont a gyenge támogatáson túlteszi magát az ember (és persze rendelkezik a megfelelő készülékkel), a telepítés után egy remek app tárul a szeme el.

A program szélsebes, a fejlettebb renderelő rutinnak köszönhetően az oldalakat érzékelhetően gyorsabban betölti a gyári ICS böngészőnél. Az alkalmazás dizájnja remek, egy letisztult, az új androidos irányelveknek száz százalékosan megfelelő felület fogad minket. Az asztali Chrome ismertetőjegyének tekinthető funkció, a címsávból történő keresés itt is elérhető, a találatokat pedig a Google-fiókunk tartalmának megfelelően rangsorolja az algoritmus. Mert hogy az asztali és a mobil böngésző, előbbiben nem hiába jelent meg nemrég a bejelentkezés lehetősége. Az előzmények és a könyvjelzők (külön kezelhetjük a mobilos és PC-s kedvenceket) szinkronizálása mellett egy speciális funkció is elérhető, melynek következtében az asztali program nyitva tartott lapjait egy mozdulattal betölthetjük mobilon is, és fordítva. Utóbbitól azért nem szabad hasra esni, ezt már a Firefox androidos variánsa is tudta, körülbelül másfél évvel ezelőtt. Egyszerre rengeteg ablakot nyitva lehet tartani, melyek között akár a képernyőt oldalirányban végigsimítva is válthatunk, de persze a tabkezelőt is használhatjuk erre. A felsoroltakon kívül pedig szinte minden elvárható funkciót elérhetünk: kereshetünk az oldal tartalmában, inkognitó módban is böngészhetünk, elmenthetjük a képeket, megoszthatjuk az oldalakat, a beállítások menüben pedig viszonylag részletesen finomhangolhatjuk a működést.


Negatívumok is akadnak azért, a gyenge támogatottság mellett ilyen például a Flash-tartalmak kezelésének hiánya; ennek implementálása továbbra is a külső fejlesztők feladata lesz. Zavaró továbbá a vissza és az előre gombok elhelyezése, a virtuális billentyűk ugyanis csak a jobb felső sarokban található menüt lenyitva érhetőek el. A bekezdések tördelése sem tökéletes, az aktuális szélességnek megfelelő méretűre vágás valamiért csak orientációváltáskor, azaz a készülék elforgatásakor aktiválódik.

Mindezek mellett úgy érzem, a Google ismét letett valamit az asztalra (ami nem esett le), nem hiába változtattam át az alapértelmezett böngészőt a Chrome-ra. Mindenképpen érdemes kipróbálni a megfelelő készülék megléte esetén, valószínűleg a következő Android verzióban már egyébként is ez lesz a default program. Az alkalmazás természetesen ingyenes, mindenki számára elérhető a Marketen keresztül.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés