Alkalmazásbemutató: Google Drive

Egy ideje mindenki azt szajkózza, hogy a felhő alapú szolgáltatásoké a jövő; a jelenlegi trendeket elnézve a gondolat teljes mértékben helytálló. A Microsoft-féle SkyDrive, a DropBox és az Apple iCloudja mellett az Amazon, a Samsung és az LG is előállt a saját web alapú tárhelyével, nemrég pedig a Google-féle Drive is bemutatásra került. A keresőóriás április végén mutatta be a mindenki számára ingyenes szolgáltatást, melynek használatához mindössze egy gmail-címre van szükség.


Drive Androidon

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A cikkünk apropója, hogy a Drive mellé kapásból két okostelefonos kliens is érkezett, melyek Android (2.1, vagy újabb) és iOS (5.0, vagy frissebb) platformon érhetőek el. A két alkalmazás felépítése és a kapcsolódó szolgáltatások nagyon hasonlóak, az eltérés a megjelenítésben rejlik, mindkettő az adott platformra jellemző grafikai megoldással operál. A főoldalon a főbb funkciókat érhetjük el, mint a saját tárhely, a megosztott, nemrég használt vagy kiemelt dokumentumok, illetve az offline is elérhető anyagok. Utóbbi igen hasznos: míg a felhő alapú tárhelyszolgáltatások jellemzően internetkapcsolat alapon működnek, a Drive-ban kapcsolat nélküli munkára is van lehetőség, ehhez egyszerűen offline módba kell rakni az adott erőforrást; a szinkronizálás természetesen ezután is megoldott. A beállítások között néhány extra opciót is találunk, például titkosítani is tudjuk az offline dokumentumokat.

Hirdetés

A Google Drive nagy előnye a Google Docs integrálásában rejlik. A keresőóriás irodai szoftvercsomagjáról van szó, amely már évek óta ingyenesen elérhető a nagyérdeműnek. A Drive tárhelyen a Docs-beli dokumentumokat is rendezgethetjük, sőt, az androidos kliensben akár szerkeszthetjük is a fájlokat. Utóbbi sajnos iOS alatt nem érhető el.

A Drive 5 GB tárhelyet kínál ingyenesen, ám mint minden tárhelyszolgáltató, a Google esetében is megnövelhetjük a kapacitást némi pénz fejében. A 25 GB-os megoldás havi 2,5 amerikai dollárba (körülbelül 560 forint) fáj, a 100 GB ennek a duplájába kerül, ám speciális esetben akár 16 TB-ig is feltornázhatjuk a méretet. Az androidos és iOS-alapú kliensek mellett asztali programok is elérhetőek, Windows és OS X alkalmazások mellett hamarosan Linux rendszeren is kihasználhatjuk a szolgáltatást.

Drive iOS alatt Drive iOS alatt Drive iOS alatt
Drive iOS alatt

Mindent összevetve érdemes lehet kipróbálni, mit kínál a Google tárhelye, főleg ha az ember gyakran használja a keresőóriás egyéb szolgáltatásait. Az 5 GB ingyenes tárhely nem túl sok, ám arra pont elég, hogy az ember képet kapjon a Drive-ról. Zárójeles megjegyzés, hogy remélhetőleg hamarosan a Google Code verziókövető is integrálásra kerül, ami nagyban megkönnyíti majd a hobbiprogramozók dolgát. Jelen sorok írója egyébként DropBoxról váltott a Drive-ra, egyelőre nagy megelégedéssel használom az asztali klienst és az alkalmazást. Letöltési linkekért katt az értékelődoboz megfelelő hivatkozásaira.

Értékelés: Google Drive (Android 2.1+ / iOS 5.0+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
10 / 10 pont 10 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes (Android / iOS)

dr. Kind

Azóta történt

  • Alkalmazásbemutató: Pirates: Captain Jack

    Ma egy magyar fejlesztésű ügyességi játékot próbálunk ki, melyben a főszereplő kalóz egy motorcsónakkal gyűjti össze a kincset.

  • Alkalmazásbemutató: Dead Trigger

    A MadFinger Games legújabb játéka remek grafikával és negyven órányi játékidővel kecsegtet, a Tegra 3-mal szerelt készülékeken extra effektekkel.

  • Olcsóbb lett a DropBox Pro

    Megfelezett havi és éves díjak mellett kínál több száz gigabyte online tárhelyet a DropBox prémium szolgáltatása.

  • Alkalmazásbemutató: Amazing Alex

    A Rovio új játéka leginkább az Incredible Machines-re hajaz, az Amazing Alex a madárcsúzlizási képességek helyett a logikát teszi próbára.

Előzmények

Hirdetés