Alkalmazásbemutató: Újdonságok a Google térképszolgáltatásaiban

Hirdetés

A Google mobilos térképszolgáltatása komoly változásokon ment át az elmúlt évek során, a Maps névre hallgató alkalmazás jó pár hasznos funkcióval bővült. A kezdetekben csak a térképek internetkapcsolat-alapú böngészésére képes alkalmazásba folyamatosan kerültek bele az újabb és újabb képességek, mint például a térképrészletek elmentése offline használatra, a beltéri navigáció megjelenése, az épületek 3D modellje és a kép forgatása. Cikkünk apropója, hogy nemrég két fontos újdonságot jelentettek be, melyek a Maps térképszolgáltatást és a Google Earth alkalmazást is érintik. Az új funkciókat egy majdnem egy órás sajtótájékoztatón demózták, melyről egy felvétel is készült; ez alább látható.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A legfontosabb új funkció talán az offline navigáció megjelenése. A Google Maps már egy ideje képes az útvonaltervezésre és a hang alapú navigációra, ám a használatához internetkapcsolat szükséges. A hamarosan megjelenő frissítésben ez 100 ország számára válik elérhetővé; egyelőre azt nem tudni, hogy kis hazánk is tagja lesz-e az illusztris társaságnak. Bár arról még nem volt szó, hogy a keresőóriás hogyan helyezi el ezt a funkciót a programban, valószínűsíthető, hogy országszintű bővítmények letöltésével engedélyezhetjük majd. A szolgáltatás mögötti adatbázis ugyanis rendesen megnöveli majd az alkalmazás méretét, így valószínűleg alapértelmezett esetben az alkalmazás nem tartalmazza majd az említett 100 országhoz tartozó adatbázist.

A másik újdonság az épületek térhatású nézetének felturbózásában rejlik; ez elsősorban a Google Earth alkalmazást érinti. A háromdimenziós nézet már egy ideje elérhető a Maps-ben is, egy bizonyos nagyítási szint után az épületek modelljei szabályosan kinőnek a földből, szépen körbe lehet forogni körülöttük. Zárójeles megjegyzés, hogy ez nem mindenhol működik, Magyarországon például Budapest belvárosát érdemes megnézni, ott már viszonylag nagy a lefedettség. A keresőóriás egy hamarosan érkező frissítésben fogja megújítani ezt a képességet, az épületek immár nem szürke téglatestek, hanem szépen kidolgozott színes modellek lesznek; a Google a területek repülőgépes feltérképezésével állította össze a textúrákat. A frissítés időpontja egyelőre kérdéses, illetve azt sem tudni, hogy a Google Earth mellett a Maps is kiegészül-e az említett képességgel. Az alábbi, igen látványos videón megcsodálható az új megoldás.

Nemsokára tehát újabb mérföldkőhöz érkeznek a Google térképszolgáltatásai, a frissítések után valószínűleg egy hosszabb irományban emlékezünk meg az új funkciókról.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés