Hirdetés

Alkalmazásbemutató: Made In Hungary

Nemrég egy új rovatot indítottunk, melyben többek között magyar fejlesztők munkáit szeretnénk bemutatni. Az elmúlt pár napban rengeteg levél érkezett, melyek többsége igényes és összeszedett programokat tartalmazott, így lesz miből szemezgetnünk az elkövetkezendő időszakban. Az egyik első jelentkező Nagy Péter volt, aki egy érdekes és (magyar szemmel nézve) nagyon hasznos alkalmazást készített Android rendszerre. A Made In Hungary funkcionalitása valamelyest egybevág rovatunk céljával, a program ugyanis a magyar fejlesztésű alkalmazásokat tartja számon. Az adatbázisban jelenleg 790 alkalmazás található, melyekből 698 ingyenes, 92 pedig fizetős. A telepítéshez az Android rendszer 1.6-os verziójára lesz szükségünk, ergo bármelyik zöld robotos telefonra elérhető.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A kizárólag Anrdoid platformra elérhető szoftver nagyon egyszerű felépítésű, az egész egy három oldalt tartalmazó, nagyrészt egyedi grafikákat használó felületből áll. A főoldalon egy rövid leírást találunk a kiszemelt cucc képességekről, a középső gomb megérintésével pedig a legfrissebb magyar programokat listázhatjuk ki. A másik két fül az ingyenes, illetve fizetős alkalmazásokat nézhetjük meg, melyek a marketes kategóriáknak megfelelő bontásban jelennek meg. A kategóriákra kattintva az egyes szoftverek részleteire is fény derül. Többek között a minimális Android verziót, a méretet és a leírást láthatjuk, valamint egy érintéssel eljuthatunk a Marketben lévő oldalhoz is; a baloldali ikonok pedig további információkat közölnek a programok képességeiről. Ilyen például az internetkapcsolat meglétének szüksége, a GPS-chip használata, hívások kezdeményezése és üzenetek írása az alkalmazásból, valamint azt is megtudhatjuk, hogy a program rendelkezik-e magyar nyelvű interfésszel. A Made In Hungary ugyanis azokat az alkalmazásokat is számon tartja, melyeket bár magyar fejlesztő készített, de nem beszélik kis hazánk nyelvét.

Az alkalmazásokat egy helyi adatbázisban tárolja, így a használatához nincs szükség netkapcsolatra; persze a kiválasztott programok telepítése nem oldható meg internet nélkül. A szoftver rákfenéje előbbiben rejlik, az adatbázis frissítése ugyanis jelenleg egy nem túl elegáns módon van megoldva. Amennyiben ez egy új alkalmazással egészül ki, a fejlesztő magát az Android Marketben lévő applikációt frissíti, így kénytelenek vagyunk letölteni az újat. Ez azonban csak időleges, a fejlesztőtől ugyanis megtudtuk, hogy jövő év elejétől egy szerver alapú frissítési modellre fog átállni, így az új appokról az alkalmazás újratelepítése nélkül is tudomást szerezhetünk majd.

Mindent összevetve egy hasznos kis programocskáról van szó, amely jótékony hatással van a magyar fejlesztésű alkalmazások térnyerésére. A működés rendben van, a kezelés magától értetődő; érdemes kipróbálni, ha valaki kíváncsi arra, hogy mit tudnak kis hazánk androidos fejlesztői. Nagy Péter további munkái ezen a linken érhetőek el, további információért és a Made In Hungary telepítéséért katt ide!

Értékelés: Made In Hungary (Android)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 7 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes (katt.)

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés