A Mobilarena támogatja a magyar alkalmazásfejlesztőket

A magyar alkalmazások fontosak számunkra

A Mobilarena csapata úgy döntött, hogy a jövőben kiemelt figyelemben fogja részesíteni a színvonalas magyar mobilalkalmazásokat és azok fejlesztőit, akiknek munkáját megpróbálják majd a tőlük telhető legnagyobb mértékben segíteni. Hogy pontosan miről van szó, azt az alábbi sorokból lehet megtudni, de előtte szeretnénk megkérni mindenkit, hogy olvassa el őket. Ne csak a fejlesztők, hanem az egyszerű végfelhasználók is, a cél ugyanis közös és csak akkor valósítható meg, ha fejlesztők és felhasználók is összefognak és egymást segítve, egymásért dolgoznak a tőlük telhető módon.

Miért?

Hogy miért csináljuk? Azért, mert gondolkodtunk és azért, mert mostanában több úgynevezett startup eseményen is volt "szerencsénk" részt venni. Ezek nagyjából ugyanarról szólnak; adott pár induló projekt (jelen esetben alkalmazások), melyeket nagy tőkével rendelkező befektetők bagóért megvásárolnak, hogy később jelentős haszonnal tovább tudják értékesíteni őket. A forgatókönyv általában ugyanaz, a szervezők bemutatják a befektetőket vagy azok képviselőit, akik aztán sok esetben példaként felhoznak valakit, akinek az alkalmazását annak idején megvették vagy a projektjét támogatták, ma meg tíz vagy százmilliókat ér a cég. Nem mondjuk, hogy ez feltétlenül rossz dolog és azt sem mondjuk, hogy semelyik efféle eseménnyel nem tudtunk szimpatizálni. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy ez alkalmazásfejlesztőnek nem arra van szüksége, hogy kétmillió forintért megvegyék az ötletét, hanem arra, hogy elkészítse a programjait és azok minél több emberhez eljussanak. Ez utóbbiban pedig úgy látjuk, hogy Magyarországon mi tudunk a leginkább segíteni; kicsit sajnáljuk is, hogy csak most realizálódott a dolog és ilyen későn kezdünk bele, de szeretnénk büszkék lenni arra, amit csinálunk.

Mobilarena a magyar alkalmazásokért

Hogyan?

Hogy miképp tudunk hozzájárulni a fejlesztők munkájához? Publicitással. A Mobilarenát ugyanis nagyon sokan olvassák, többen, mint azt sokan hinnék. Az elmúlt két évben havonta átlagosan 560 000 egyedi felhasználó olvasott minket, ami naponta nagyjából 40 000 embert jelent, akik többször is visszatérnek, hogy egy-egy friss tartalmat elolvassanak. Múlt héten volt olyan nap is, amikor 56 300 ember volt ránk kíváncsi; ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a Prohardverrel közös fórumunkban 350 000 regisztrált felhasználó található, akkor talán nem is tűnik annyira elrugaszkodott elképzelésnek az, hogy egy-egy jobb magyar alkalmazást ezrek vagy tízezrek is letölthetnek, ha mi bemutatjuk őket. Ennyi letöltés pedig egy fejlesztőnek legalábbis ismertséget és sok tapasztalatot hoz, fizetős alkalmazások esetében pedig nyilván látható mennyiségű pénz is jöhet a konyhára.

Mi kell a fejlesztőknek?

Azt is látni kell, hogy tévúton járnánk, ha azt hinnénk, hogy egy fejlesztőnek csupán publicitásra van szüksége ahhoz, hogy meg tudjon élni a munkájából. Egy összetett mobilalkalmazás elkészítéséhez több fejlesztőre is szükség lehet, valakinek a projektet is össze kell fognia, a grafikai vagy hanggal kapcsolatos munkák elkészítéséről nem is beszélve. Nem most, de idővel szeretnénk kialakítani egy olyan felületet, ahol ezek az emberek rendezett körülmények között böngészve megtalálhassák egymást. Illetve lehet, hogy munkaközvetítői irányba is el fogunk mozdulni; az ismertség egy fejlesztő vagy egy grafikus számára ugyanis nem csak sok letöltést hozhat, hanem egy jó munkahelyet is. Az tehát szinte biztos, hogy a fejvadászok meg fognak jelenni nálunk; nem mintha rossz véleményünk lenne róluk, de mindenképp szeretnénk, hogy munkájukat ők is korlátok között, a játékszabályokat betartva végezzék. Ez nagyjából annyit jelent, hogy nem fogjuk hagyni, hogy a fejlesztőket különféle munkaajánlatokkal spammeljék, a korrekt álláshirdetések kommunikációjában viszont segíteni fogunk. De hangsúlyozottan nem most, mert nem szeretnénk kapkodni.

Mi kell nekünk?

Nekünk csupán az kell, hogy a fejlesztők a hello@mobilarena.hu címre elküldjék azt, hogy milyen alkalmazásuk vagy játékuk van. Fontos a tömör, de információdús levél, mert dömping esetén nem lesz időnk arra, hogy minden apróságnak magunk nézzünk utána. Szeretnénk, ha az e-mailekben benne lenne, hogy milyen platformokra érhető el a szoftver, mi a különlegessége, ha van neki (csak pár mondatban), illetve fizetős alkalmazások esetén legyen ott egy darab redeem kód is, hogy ki tudjuk próbálni a szoftvereket.

Mobilarena a magyar alkalmazásokért

A rovat színvonalának megtartása érdekében kizárólag minőségi alkalmazásokat várunk, az öt munkaóra alatt összerakott Flash-játék adaptációkra nem vagyunk kíváncsiak, ha viszont ilyeneket kapunk, felesleges időnk megy el, úgyhogy megkérünk mindenkit arra, hogy józanul ítélje meg saját fejlesztését. Fontos tudni, hogy az Alkalmazások rovatban való megjelenés nem egy alanyi alapon járó jog, hanem a lehetőség; ha gagyi cuccot kapunk, akkor sem fogunk róla írni, ha a fejlesztő naponta 20 levéllel fog bombázni minket. Fontos tovább, hogy minden esetben maga a fejlesztő írjon nekünk, ne az, akinek tetszett az alkalmazás; ha egy olvasó talált valami klassz cuccot, vegye fel a kapcsolatot a fejlesztővel és irányítsa hozzánk.

Mi kell az olvasóknak?

A megjelenésért cserébe nem kérünk sokat, pénzt legalábbis nem. Egy dolgot viszont igen; azt, hogy a fejlesztők legyenek jelen a fórumon és foglalkozzanak a felhasználói visszajelzésekkel. Ez ugyanis a dolog lényege; hibátlan alkalmazás nincs, a fórumunkon viszont vannak hozzáértő és korrekt emberek, akik építő jellegű kritikák megfogalmazásával sokat tudnak segíteni a programozóknak, grafikusoknak, ötletgazdáknak. Viszont ezeknek az embereknek ki kell próbálniuk a fizetős alkalmazásokat is, ezért a fejlesztőktől mindenképp elvárjuk, hogy pár redeem kódot juttassanak el a fórumozóknak. Egyet nekünk is a levélben, de a többit ne nekünk, nincs kapacitásunk a kiosztásukra. Hogy ki hogyan oldja meg a kódozást, azt korlátokon belül, de mindenki maga elküldheti:

  • A kapcsolódó fórumtémába be lehet dobni tetszőleges mennyiségű kódot, ilyenkor csak azt kérjük, hogy aki felhasznált egyet, az jelezze, hogy a többiek ne próbálkozzanak feleslegesen.
  • A kapcsolódó fórumtémában lehet jelezni, ha valaki kipróbálná és tényleg használná is a fizetős szoftvert, ebben az esetben a fejlesztő dolga lesz, hogy privát üzenetben vagy e-mailben elküldje a kódokat az érdeklődőknek

A rovatban nem csak magyar alkalmazások fognak megjelenni, hanem olyanok is, melyek bár külföldiek, kiemelkedő minőségűek. Ezeket a tartalmakat is mi fogjuk szerkeszteni és szelektálni, de a rovat érdekessé tételéhez mindenképp szükséges a dolog. Ha az alkalmazást egy nagy cég készítette, akkor is be tudjuk mutatni, de nyilván más keretek között, mint a kezdő magyar fejlesztők és magánszemélyek szoftvereit; az ilyen megkereséseket a csaba.bodnar@mobilarena.hu címre várjuk, a hello@mobilarena.hu kizárólag a magyar fejlesztőknek van fenntartva! Felhívnánk a figyelmet, hogy csak olyan alkalmazásokat tudunk bemutatni, melyek a hivatalos alkalmazásboltokban elérhető; cydiás és egyéb 3rd party szoftveradatbázisokban lévő appokról nem tudunk írni.

Tolerancia

Kulcsszó. A fejlesztőknek van a leginkább szükségük rá, hiszen már az is pofonként érhet valakit, ha az alkalmazását minőségbeli problémák miatt nem mutatjuk be; természetesen ilyenkor sem fogjuk magukra hagyni őket, tanácsainkat és nézeteinket örömmel megosztjuk mindenkivel, amennyire időnk engedi. Ha viszont megjelenik egy bemutató, akkor is szükség lesz toleranciára, az olvasók és a fórumozók ugyanis gyakran nyersek és tömörek: ha bug van vagy valami bénán néz ki, meg fogják mondani. Ezekre építő jellegű kritikaként kell tekinteni, a fórumokban pedig természetesen moderálni fogjuk az ocsmány hozzászólásokat. Ugyanakkor az önkéntes tesztelőknek is türelmesnek kell lenniük, egy kezdő fejlesztő munkája ugyanis valószínűleg nem lesz tökéletes, ahogy az sem biztos, hogy a kommunikáció tökéletesen tiszta lesz.

Úgy gondoljuk, hogy egy jó dologra jöttünk rá, még ha kicsit megkésve is. Reméljük, hogy a tehetséges magyar fejlesztőknek a publicitással sok jót tudunk adni, miközben olvasóink ingyen juthatnak hozzá egyébként fizetős szoftverekhez is, plusz kapnak egy ajánlót, mely alapján nekiállhatnak játékokat vagy egyéb alkalmazásokat vásárolgatni. Biztosak vagyunk benne, hogy most több tucat alkalmazást fogunk kapni, úgyhogy mindenkitől türelmet kérünk; az olvasóktól pedig azt, hogy akkor is próbálják ki az ingyenes alkalmazásokat, ha különösebben nem érdekli őket a téma, hiszen csak így tudjuk elérni azt, ami a végső cél. Publicitás és 10 000+ letöltés. Köszönjük!

A Mobilarena csapata

Azóta történt

Hirdetés