A tanítvány legyőzte mesterét

A Counterpoint elemzése szerint a Honor átvette a Huawei helyét a kínai piacon, az Apple mellett csak a fiatal márka volt képes YoY növekedésre.

74,2 millió okostelefont szállítottak le Kínában 2022 első három hónapjában, ez 14%-os esést jelent az előző évi adatokhoz képest és szinte megegyezik a 2020-as számokkal, amik a koronavírus miatt a legrosszabbak voltak. Az első két helyet a Vivo és az Oppo foglalja el annak ellenére, hogy mindkét márka piaci részesedése esett. Harmadik helyre feljutott az Apple, az iPhone 13-as széria a legjobban fogyó okostelefon volt az első negyedévben Kínában annak ellenére is, hogy esett a kereslet a bemutató utáni hónapokban. Az Apple a Huawei visszaesésének legnagyobb nyertese eddig.

Az iPhone 13-ak is nagy népszerűségnek örvendenek Kínában.
Az iPhone 13-ak is nagy népszerűségnek örvendenek Kínában. (forrás: Future Publishing | Future Publishing | Getty Images)

Közvetlenül az Apple mögött ott a Honor 166,8%-os éves növekedéssel és 16,9%-os piaci részesedéssel. A hatalmas ugrást a Counterpoint elemzése szerint a Honor 60-as széria telefonjainak köszönheti a gyártó. A negyedik helytől azonban könnyen eleshet, mert az ötödik helyet elfoglaló Xiaomi Redmi K40 és K50 szériájától, illetve a Redmi Note 11-től sok eladást várnak, emellett a Redmi 9A és a 10A is nagy figyelmet kapott az olcsóbb mobilok között keresőktől. A hatodik helyen a Huawei áll, a piaci részesedésük 6,2%, ami durva zuhanás az előző évi 15%-hoz képest. Hetedik a Realme, minimális növekedéssel.

Így alakult a kínai okostelefonos piac 2022 első negyedévében.
Így alakult a kínai okostelefonos piac 2022 első negyedévében. (forrás: Counterpoint Research) [+]

Érdekesség még, hogy bár Kínában kapható a legtöbb foldable, vagyis összehajtható kijelzővel szerelt készülék, ezek az összes eladott okostelefonnak mindössze 1%-át tették ki. Ennek oka az eszközök magas ára, amitől nem is várnak csökkenést, amíg az összehajtható kijelzők korlátozott kínálata nem bővül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés