Hirdetés

A MOM-ban indít a Tesla Magyarországon

A konfigurátor is elérhető, az aktív hátsó szárnyas Model S Plaidet viszont nem itthon, hanem egy legendás amerikai pályán kapták lencsevégre.

A koronavírus kicsit elhalasztotta, pénteken végül aztán megnyílt az első Tesla autószalon Magyarországon, méghozzá a budapesti Mom Parkban. Bár hazai régiót beállítva eddig is lehetett választani Elon Musk villanyautós modelljei közül, most már forintosítva és teljes fordításban használható a Tesla.com, viszont elsőre az árak mindenképpen húzósak, persze alacsonyabb fenntartási költséggel pár év alatt jobbra fordul a matek. A Model 3 családi szedán Standard Range Plus változatban 15 millió forinton nyit 448 km WLTP hatótávval, a Long Range ára 19,5 millió 614 km-rel, a Performance teljesítményvariációért pedig 22,5 millió forintot kell otthagyni 567 km-re kalkulált távval, 261 km/h végsebességgel és 3,3s-os gyorsulással 0-ról 100 km/h-ra. A leszállítást az oldal szeptemberre ígéri.

[+]

A Model Y-t crossovert Európában még nem forgalmazzák, hiszen gőzerővel készült a berlini Gigafactory gyár, amely egyébként akár csúszhat is pár hónapot a bonyolult német engedélyezési procedúra miatt, a megújult Model X luxus SUV viszont megrendelhető. Bár ezt ideszállítani csak 2022-ben lesz a Teslának kapacitása, hiszen a Model S-sel együtt a kaliforniai Fremontban készül, és még az amerikai teljesítések sem kezdődtek meg, alighanem chiphiány miatt.

[+]

A két Tesla csúcsmodell ugyanis akár a Witcher III és a Cyberpunk 2077 meghajtására alkalmas gamer hardvert rejt a három kijelző és a fedélzeti számítógép társaságában, ami nyilván azt is jelenti, hogy szélesre kell nyitni a pénztárcát: a Model X Long Range 580 km hatótávval 38 millió forinton nyit, a Plaid variáció pedig 46 millión 547 km-rel, 262 km/h végsebességgel és 2,6 mp-es gyorsulással 100 km/h-ra. A „zászlósszedán” árai sem éppen filléresek: a Model S Long Rage 35 millión nyit (663 km hatótáv), a Plaid 46 millión (628 km), a Plaid+ pedig 58 millió forintba kerül (837 km).

A lencsevégre kapott Model S Plaid vagy Plaid+
A lencsevégre kapott Model S Plaid vagy Plaid+ (forrás: Electrek) [+]

Ez utóbbi érkezik a legkésőbb, hiszen valószínűleg a Tesla 4680-as akkumulátorcelláit és strukturális akkupakkját veti majd be, és még sem a cellák, sem az új dizájn nem áll tömeggyártásra készen. Cserébe a Plaid+ megdönthet mindenféle rekordot, elvégre a Tesla 2,1 mp alatti gyorsulást ígér 0-100 km/h-ra, 9 mp alatti negyed mérföldes teljesítményt, és 1100-nál is több, három elektromos motor által biztosított lóerőt. A Model S Plaid és/vagy Plaid+ modelleket egyébként a minap lencsevégre kapták a legendás Laguna Seca versenypályán, és az egyik tesztjárgány visszahúzható, aktív hátsó szárnnyal rótta a köröket, ami újdonság.

Egy másik Plaid modellt Jay Lenóval láttak gyorsulási versenyen, ám egyelőre még semmi nem hivatalos, így nem tudni, hogy mely Model S variációk kapják majd meg a spoilert, és hogyan teljesítettek a stopperórával szemben. Magyarországra visszatérve: a budapesti Tesla szervizközpont még mindig nem nyílt meg, a márka ugyanakkor a főváros környékén (Fót, Törökbálint) és Győr, Debrecen, Miskolc, Szeged és Nagykanizsa körzetében is kínál Supercharger DC gyorstöltőket az európai CCS állomások kompatibilitása és az AC variációk mellett (Type-2 otthoni töltés).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

  • Betör az AMD a Teslákba

    Persze nem pajszerrel, hanem grafikus vezérlővel. Jövő héten indulnak a 2021-es Model S és X kézbesítések.

  • Model S Plaid+ törölve

    Elon Musk szerint annyira jól sikerült a csütörtökön startoló luxusszedán csúcsvariációja, hogy nincs szükség még durvább szörnyetegre. Mások kevésbé derűlátóak.

  • Rekord negyedév a Tesla mögött

    Először szállítottak le 200 ezernél is több villanyautót három hónap alatt. Egy Model S Plaid hegymászó futamot nyert, egy másik kigyulladt.

  • Elindult a Model Y európai kézbesítése

    Még nem a berlini gigagyár látja el a helyi piacot, de már közel a befejezése. Itthon heteken belül hozzá lehet jutni a népszerű crossoverhez.

Előzmények