2023-ban jön az első elektromos Opel Astra

Az ősz első napján lezajlott az új Astra hivatalos bemutatója: a plug-in hibrid modell mellett teljesen elektromos Astra-e is érkezik.

30 év telt el azóta, hogy az Opel 1991-ben piacra dobta az első Astra modellt, ami az F-generációkóddal a korábbi Kadetteket váltotta, és míg mindenféle típus jött és ment az Opelnél, illetve a kompakt kategóriában, az Astra stabil lábakon, mindvégig elérhető és népszerű modellként maradt meg Európában, nem lenne nagy túlzás azt állítani, hogy a cég legfontosabb típusáról beszélünk, ami immár a hatodik generációját éli meg. Az Astra L lesz a legújabb generáció idén októbertől, és bár korábban már megmutatta az autót az Opel, most teljes specifikációval leplezték le a kocsit.


[+]

Fontos kérdés volt, hogy a PSA-Stellantis váltás mennyire lesz hatással az új modellekre, az Astra L-ről azonban most már biztosan elmondható, hogy a PSA-féle EMP2 platformon ücsörög, akárcsak a harmadik generációs Peugeot 308 vagy a DS 4. Az új Astra 4374 mm hosszú, 1860 mm széles és 1470 mm magas, tehát alig nagyobb elődjénél, de közben a tengelytávja 2675 milliméterre nőtt, ami villanyautó-platformokhoz hasonlítva persze karcsú, ugyanakkor az átlagos kompaktkategóriában jó eredménynek számít.


[+]

Természetesen az újdonságok között a teljesen digitális Pure Panel műszerfal, a 168 szegmensből álló IntelliLux LED Pixel fényszórók, a head up kijelző, az AGR (Egészséges Hát Munkacsoport) minősítésű ülések, illetve az autó elején található Vizor elem ennél a modellnél is megjelent, korábban, a Mokka kapcsán ezekről már beszéltünk, így érdemes bepótolni, ha valaki kíváncsi arra, milyen újdonságok kerülnek az Astrába.


[+]

Az infotainment rendszer továbbfejlődik, a Stellantis-autókon átívelő, új, egységesebb felület az Astra modelleken 10+10 hüvelykes kijelzőméretekkel jelenik meg, és a Mokkánál sokkal inkább testreszabható alkalmazásmenüvel érkezik, és a TMC-rendszert váltó TomTom LiveTraffic segítségével még többet fog tudni a navigáció, így a sofőr a rendszeren belül ellenőrizheti a környékbeli töltőállomások árazását, és a forgalmi szituációkról is élőadatként értesülhet. Ezen kívül az Astra L modell már OTA-frissítésekkel tölti le a legújabb térképcsomagokat és szoftververziókat, ami mindenképpen előny a korábbi, körülményesebb megoldáshoz képest. Mindemellett a legfontosabb funkciók (mint például a fűtés-szellőzés kezelése) változatlanul fizikai gombokkal és kapcsolókkal működtethetők. Önvezető rendszer szempontjából az Astra is 2-es szinten marad, viszont a távolságkövető tempomat és a sávtartás mellett megérkezik a félautomata sávváltás is a lehetőségek közé.


[+]

Motorválaszték szempontjából a belsőégésű modellekről lehet sokat tudni, nem is részleteznénk túl a sima, 1,2-es, turbós háromhengeres benzinest, illetve az 1,5-ös, szintén turbós, de négyhengeres dízelt, viszont a plug-in hibrid változat mindenképpen érdekes, hiszen 58 kilométeres, tisztán elektromos WLTP hatótávval, 180 vagy 225 lóerős összteljesítménnyel már az első időszaktól kezdve rendelhetővé válik, ehhez egyébként 1,6-os, négyhengeres benzines turbómotor kapcsolódik, a teljes rendszer össznyomatéka pedig 300 Nm-ben van meghatározva. A tisztán elektromos Opel Astra-e 2023-ban érkezik, egyelőre azonban semmit nem tudni róla: a platform alapján logikus lenne a szokásos PSA-Opel elektromos hajtáslánc, de biztosat leghamarabb jövőre fogunk róla megtudni.


[+]

Az Opel mindezeken kívül kiemeli, hogy az új Astrát a németországi főhadiszálláson tervezték, fejlesztették, és ott is gyártják majd, az ötajtós változat októbertől rendelhetővé válik, az első példányokat várhatóan 2022 elején vehetik át az ügyfelek. Érkezik az Astra Sports Tourer, vagy hagyományos megfogalmazásban kombi kivitel is, jövő év közepére talán már ilyen karosszériaváltozattal is kérhetjük autónkat, motorválasztástól függetlenül. Az árakat még nem publikálta a gyártó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Opel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés