Hirdetés

Opel Mokka-e menetpróba

Zseniális formaterv, otthonos és praktikus belső tér, potens villanyhajtás, de vajon megőrizte márkajellegét a PSA-s befolyással az Opel? Szerintünk igen!

Motor, hajtás, hatótáv

A technika pontosan ugyanaz, amit már a Corsa-e, vagy épp a legközelebbi Peugeot-társ, az e-2008 esetén megismerhettünk, természetesen CMP-platformos a kocsi, és ismerősek lesznek a számokban kifejezhető értékek is: bruttó 50 kWh, nettó 45 kWh kapacitású, vízhűtéssel temperált akkumulátorpakk, 136 lóerős és 260 Nm-es csúcsnyomatékú villanymotor és elsőkerékhajtás, akárcsak a konszern hasonló autóiban. Ezzel a karosszériával 3,7 másodperces 0-50 gyorsulásra lehet számítani, ami nagyon komoly ugrást ad álló helyzetből, de fölötte már nagy száguldozás nincs, a 8,5 másodperces 0-100 még a kategórián belül elég jó, de semmi több, fölötte pedig már lassan másznak fel a számok, 150 km/h-nál van az elméleti végsebesség, de már 130 km/h-s tempónál is komolyan nő a fogyasztás, így ezt valószínűleg csak egy-egy pillanatig használják majd ki a tulajdonosok.


[+]

Érdekesen van kialakítva a váltókar, hiszen a P, azaz parkolási állás, illetve a B, azaz a gázelvételes visszatöltési mód külön gombokat kapott, magát a kart pedig csak az R-N-D módokban, azaz irányváltóként használhatjuk. A váltókar mellett egyébként helyett kapott a vezetési módválasztó is (Eco-Normál-Sport), kicsit hátrébb pedig az elektromos kézifék kapcsolóját találjuk meg, bár a behúzás egyébként automatikus, ha leállítjuk az autót.


[+]

Az Eco mód a teljesítményt és a klimatizálást is korlátozza, a Sport mód viszont leginkább gázpedál-érzékenységet takar a Normálhoz képest, egyébként ha betoljuk a pedált a padlóba, akkor nem kell sport mód ahhoz, hogy megkapjuk a maximális teljesítményt. A lehetőségekhez képest pontos és informatív a kormányzás, a futómű pedig aránylag jól viseli a hazai úthálózat itt-ott gödrös viszonyait, az autó kategóriájához képest csendes is, kanyarban, ha fogyóban a rugóút vagy a tapadás, akkor leginkább az autó hátulját kezdi el nagyon finoman tolni a kanyarívről, ilyenkor már érezzük, hogy vissza kell venni. Pozitív, hogy az aránylag nagyobb méretek ellenére nem sokkal nehezebb a kocsi, mint a hasonló technikájú Corsa-e, vagy a Peugeot e-208, viszont az alacsony súlypont a padlóba épített akkumulátor ellenére kevésbé érezhető a magasított futómű miatt, cserébe a fekvőrendőrökön könnyebben gördül át, mint a földszintes változatok.


[+]

A WLTP-mérés szerint akár 324 km-es hatótáv is elérhető, de a valóság ezt ritkán fogja kiadni, a hivatalos, 17,4 kWh/100 km-es fogyasztás mellett ez a kocsi körülbelül 260 kilométert tud, és ideális hőmérsékleti körülmények közt, egészséges önmérséklettel ez tartható is. Mi körülbelül 450 kilométert mentünk az autóval, ezalatt pedig 18,2 kWh/100 km-es fogyasztást tudtunk kihozni, ebben volt szolid autópályázás, város és országút egyaránt, volt benne nagyon kíméletes használat, és néhány morcosabb gyorsítás is. Ez a fogyasztás nem feltétlenül a legjobb, ha a konszernen kívüli konkurenseket nézzük, de százalékosan nem nagy az eltérés, és ha nagyon hosszú útra indulunk, akkor sokkal inkább a villámtöltés lesz a fontosabb annál a néhány százaléknyi fogyasztáskülönbségnél, olyan téren pedig jól áll az Opel, 100 kW-os teljesítménnyel 30 perces 0-80% érhető el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Opel

Azóta történt

Előzmények

 • Peugeot e-208 menetpróba

  Stílusos és feltűnő jelenség a forgalomban, hangulatos belterében pedig nagy öröm létezni a mindennapokban, ám az infotainment rendszerrel és a fogyasztással nem teljesen voltunk elégedettek.

 • Beültünk az új, elektromos Opel Mokkába

  Nagyon megváltozott a Mokka: a cég megcsinálta az utóbbi évek egyik legdögösebb formatervét, ami kijelöli a márka design-jövőjét, a technika jelentős részét pedig ismerjük egy jelenleg is kapható PSA-társból.

 • Peugeot e-2008 menetpróba

  Opel márkájú testvérmodelljéhez képest figyelemfelkeltőbb, fiatalosabb a Peugeot, nem csak külsejét, de infotainment rendszerét tekintve is, ez utóbbi működését azonban van még hova faragni.

 • Opel Corsa-e menetpróba

  A puszta tények emellett a modell mellett szólnak: kimondottan kellemes hatótáv, villámgyors töltési lehetőség, elektromos autóhoz képest igen kedvező ár. De milyen a valóságban?

Hirdetés