Hirdetés

Sony Xperia 5 - adj egy ötöst!

A „kompakt” csúcs-Xperia keskeny lett, ám nyúlánk, aláhúzva, miért nem feltétlenül jó az extrém képarány telefonon. Zsebmozira mondjuk pont alkalmas.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

Hová jutott a világ, amikor az idei kicsi Sony csúcskészülék is 6,1”-es képátlóval rendelkezik? Az Xperia 5-öt nyúlánk mivolta miatt ugyan könnyű átfogni, ám a felső képernyőrészeket fogásváltás nélkül lehetetlen elérni – a 16:9-es okostelefonoktól mára eljutottunk a 21:9 arányig, ami egyáltalán nem praktikus a használat vagy szövegolvasás szempontjából. Persze ma már kiemelkedően fontos a multimédiás körítés, a Sony telefonját megdöntve pedig máris értelmet nyer az ultraszéles, mozis képarány, a 4K kijelzős Xperia 1-nél kezesebb méretben.


[+]

Már ha az ember sokat filmezik zsebkészülékén, minden más felhasználási móddal szemben, különben a dolog szimplán csak furcsa, és Andy Rubin már dolgozik a még furcsábbon. Akárhogy is nézzük a Sony üdvöskéjét, a 158 x 68 x 8,2 milliméter és a 164 gramm már nem az a Compact méret, amit egykor megkaptunk, így hivatalosan is búcsút inthetünk az 5” körüli telefonoknak. Cserébe a japánok ügyesen megszabadultak a kávák javától, méghozzá a széleken ívelt kijelző, kerekded sarkok vagy bármiféle noccs nélkül, nekem pedig tetszik ez a szögletesség.


[+]

Bár nem tökéletes a szimmetria az értesítő LED, a 8 megapixeles kamera, a beszédhangszóró és a fénymérő/közelségérzékelő helyigénye miatt, tesztalanyunk így is a minimalista dizájnalkotás műremeke, vagy ahogy AliceWake fogalmazott: ez az Xperia gyönyörű. Tökéletes a fém/üveg részek illesztése zavaró élek nélkül, IP65/68 por- és víz elleni minősítéssel megspékelve, a letisztult hátsó pedig igyekszik kordában tartani a tripla 12 megapixeles kamera kiemelkedését. Jobbra pont hüvelykujjra esik a gyors és egész megbízható ujjlenyomat-olvasó, akárcsak felette a hangerőszabályzó.


[+]

Épp csak a bekapcsoló került szokatlanul alacsonyra, és én egy hét után is mindig a halkítás funkciót találtam meg helyette. Elvitathatatlan előny viszont a kétlépcsős exponáló, ugyanakkor jobb lett volna a vétlen eltakarás elkerülésére, ha a sztereó hangszóró alsó eleme a kijelző alá, és nem az USB-C port mellé kerül. Akkor talán odafért volna a jack kimenet, aminek a hiányát emlegetve meg szoktak minket dorgálni olvasóink. Kérdeném viszont: ha kiöregedett a technológia, akkor a dobozban miért ilyen végű a füles, amihez a mellékelt átalakítót közbe kell iktatni? És ha tényleg eljött az idő a portot nyugdíjazni, vajon miért 3,5 milliméteres majd’ minden vezetékes hangleadó és mikrofon egy kütyüboltba besétálva?

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Sony Xperia 5 Samsung Galaxy S10+ Huawei P30 Pro Xiaomi Mi 9 Apple iPhone 11
Képátló 6,10 hüvelyk 6,40 hüvelyk 6,47 hüvelyk 6,18 hüvelyk 6,10 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2520 1440 x 3040 1080 x 2340 1080 x 2340 828 x 1792
Technológia CinemaWide HDR OLED Dynamic AMOLED Curved OLED AMOLED IPS-LCD Retina
Fehér fényerő 349 / 591 nit 384 / 678 nit 533 / 921 nit 433 / 824 nit 600 / 704 nit
Fehér fényerő (min.) 2,1 nit 1,8 nit 2,0 nit 1,9 nit 2,2 nit
Fekete fényerő 0,37 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0,37 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen 1903:1
Színhőmérséklet 8102 / 7461 + kézi 6427 / 6878 K + kézi 6968 K + kézi 7629 / 6863 + kézi 6854 K + TrueTone

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Persze a Sony kiemelkedően jó vezetékmentes fejhallgatókban, előrendelésben szokott is járni az aktív zajszűrős fajtából jó drága, 275 ezer forintért viszont bekerülhetett volna a csomagolásba egy Type-C-s, jobb fajta. Kimaradt a szilikontok is, ami nem kötelező elem, ám javallott egyet az első nap beszerezni, én ugyanis kétszer kaptam el az Xperia 5-öt a levegőben, amikor váratlan pillanatban meg akart lógni szorításomból. A mobilpiac a síkos üvegborítással éppúgy rossz irányba mozdult el, mint a hosszúkás kivitellel: tízből egy készüléknél érezni a fogásbiztonságot bármilyen védelem felrakása nélkül, és mivel a telefon elsősorban mobilkommunikációs eszköz és másodsorban divatkellék, ideje lenne a jó tapadást a szép küllem ellenében megoldani. Legalább SIM tűvel nem kell bajlódni: balról a szimpla vagy dupla nanoSIM tálca körömmel előhúzható (ugyanitt: microSD foglalat), épp csak arra várom a magyarázatot, hogy egy kártya berakása miért jár két újraindítással minden alkalommal, amikor más telefonon ez nulla ilyen műveletet igényel?


[+]

Minden kellemetlenség a tudatalattiba vándorol a kint és bent egyaránt remekül látható, HDR OLED panelre pillantva: az ultraszéles CinemaWide megjelenítő úgy is a piac egyik legjobbja, hogy 4K helyett most „csak” 1080 x 2520 pixeles, ami szerintem pont elég éles, kitűnő érintési érzékenységgel és hatásos dinamikus rezgésfunkciókkal. A kalibráció viszont kékes BT.2020 színtérre váltva is, ám ezen lehet kézzel korrigálni, illetve kékfényszűrőt kérni. Csak azért kár jelen pillanatban, hogy a telefon Android 9-et futtat 10 helyett, így nincs sötét rendszertéma vagy teljes képernyős gesztusvezérlés, ami jobban állna a telefonnak.


[+]

A képernyő szélén koppintva vagy az ujjat lehúzva elérhetők oldalérzékelő funkciók, csak borzalmas a hatékonyságuk. Többször exponáltam vagy vittem be funkciót véletlenül, mint hogy szándékosan valamelyik kapcsolódó művelet összejött volna. Inkább a kézre eső ujjlenyomat-olvasóhoz kellett volna extrafunkciókat társítani – mondjuk az osztott képernyős módét, ami nagyon jól áll a hosszúkás panelnek. A netezés és olvasás már kevésbé, az ultraszéles vásznú filmek megtekintése viszont már megint a kijelző erőssége. Egykezes mód is akad, amire szükség is lesz, a 3140 mAh-s telepet pedig 18 wattos USB-PD töltő eteti két végén Type-C kábellel és a Sony biztonságos töltési megoldásaival.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Bemutatkozott a Sony Xperia 8

  Ami az Xperia 5 a felsőkategóriában, az az Xperia 8 a középkategória drágább szegmensében, de egyelőre csak Japánban lesz kapható.

 • IFA 2019: Miért Sony Xperia 5?

  Na, erre a kérdésre pont valami elég homályos választ kaptunk, de sok más döntés okára is fény derült.

 • Sony Xperia 1 - megérett a meggy

  Mozivásznas képaránnyal és 4K HDR OLED kijelzővel kapcsolja össze a Sony filmes és telefonos üzletágait. Kérdés, hogy kihúzza-e a tripla kamerás csúcsmobil a gyártót a csávából.

 • Sony Xperia 10 - aránytalan

  Formai szempontból újratervezés történt, ami rengeteg előnnyel és legalább ugyanannyi kényelmetlenséggel jár, de a kisebb Xperia 10 még így is szép lett. Csak kiforratlan és nagyon drága.

Hirdetés