Hirdetés

Xiaomi Mi Bluetooth Speaker - hatásvadász apróság

A kínai vállalat ismét egy egyedülálló ajánlattal kecsegteti rajongóit, egy kimondottan jól használható Bluetooth-hangszórót kínálnak nagyon kedvező áron.

Bevezető, tartozékok

A Xiaomi néhány év alatt lett az ismeretlenségből az egyik legnépszerűbb kínai brand, remek ár/érték arányú, tényleg minőségi mobilok és tabletek gyártója. Most minden valószínűség szerint gőzerővel matekoznak azon, hogy miként tudnának az európai és az amerikai piacok felé nyitni: a vásárlóerő a többmilliós ázsiai eladások ellenére is nagyon vonzó lehet a cégnek, az viszont biztos, hogy a hivatalos megjelenéssel komoly jogi procedúrát vennének nyakukba a konkurens gyártóktól. A Xiaomi mobilok megvásárlása hazai szemmel nézve több szempontból is kompromisszumos, a B20-as LTE-t például egyik készülékük sem tudja, az újabban zárt bootloader sem nevezhető éppen erénynek a korábbi, szinte korlátlan moddolhatóság után, a garanciális kérdéseket félretéve pedig rengeteg kínai alkalmazás és program keserítheti meg a felhasználók életét. Vannak azonban olyan kütyük is a gyártó kínálatában, amiket gyakorlatilag bárkinek tudtunk ajánlani, ezek zömmel tartozékok, ilyen volt például a filléres aktivitáskövető, a Mi Band, vagy a Piston-szériás fülhallgatók, amik hangminőségben magasan kiemelkedtek a kategóriatársaik közül, és jelenleg úgy tűnik, hogy a tartósságukra sem lehet panasz.

Egy táska oldalzsebébe könnyedén bedobható a hangszóró.
Egy táska oldalzsebébe könnyedén bedobható a hangszóró. [+]

Hasonlóan zenei kütyü a Mi Bluetooth Speaker, ami értelemszerűen egy hangszóró, és a Xiaomitól megszokott, már-már pofátlanul kedvező árazást tudja magáénak, hazájában nagyjából 9000 forintnyi jüanért lehet megvenni, de még itthon érvényesíthető garanciával, az Eustock-on keresztül is 12 990 forintért rendelhető, tőlük származik az arany színű tesztkészülék, amit ezúton is köszönünk. Többféle árnyalatban jelent meg a termék, lehet belőle kéket és rózsaszínt is kapni, külföldi rendelés esetén azonban mindenképpen érdemes vigyázni és csak megbízható helyről beszerezni, hiszen rengeteg hamisítvány bukkan fel a kétes eredetű webshopokban és a nemzetközi aukciós oldalakon, az árak pedig sokszor alig kedvezőbbek, mint ha egy eredetit vásárolnánk.

Kicsi a doboz, de benne van minden, ami kell.
Kicsi a doboz, de benne van minden, ami kell. [+]

A tolltartóra emlékeztető dobozban még egy szem microUSB kábel sincs, csupán a hangszóró ül benne egy plüss tokban elhelyezve, illetve egy kezelési útmutatót is kapunk hozzá, noha a használat pofonegyszerű, a vezérlőgombok pedig teljesen egyértelműek. A gyártó egyik jellegzetessége ez a minimalizmus, ami a tartozékokat illeti, viszont ilyen árfekvés mellett ez valószínűleg keveseket fog zavarni.

Hirdetés

Külső, funkciók

Az anyagminőségről elég lenne annyit mondani, hogy nem hinnénk el, hogy ez a termék ilyen olcsó, ha nem lenne rajta az ismert Mi-felirat. A 168 x 58 x 24,5 milliméteres dimenziókkal rendelkező, 257 grammot nyomó tömb külső borításra fémből készült, a gumitalpain pedig stabilan áll, akár az oldalsó gombokat is nyomogathatjuk használat közben. Jobb oldalra került a bekapcsológombja, ami egyben a lejátszás szüneteltetésére és folytatására is használható, alatta a két különálló hangerőszabályzó billentyű látható, amiket zeneléptetésre is használhatunk. A legalsó gombot valószínűleg ritkán fogjuk használni, hiszen ha röviden megnyomjuk, nem történik más, mint egy kínai hölgy közli velünk az akkumulátor aktuális töltöttségi állapotát, természetesen az anyanyelvén. Ezzel el is érkeztünk a hangszóró egyik legnagyobb hibájához: mindenféle alkalmazás és egyéb lehetőség hiányában valószínűleg fogalmunk nem lesz, hogy éppen mennyire van feltöltve az 1500 mAh kapacitású, beépített telep, ami egyébként játszi könnyedséggel hoz 4-5 órás üzemidőket közepes hangerőn.

A tartozékként járó plüss tok nagyon hasznos tud lenni.
A tartozékként járó plüss tok nagyon hasznos tud lenni. [+]

Bal oldalt találunk egy 3,5 milliméteres jack bemenetet, ezen kívül egy töltésre szolgáló microUSB csatlakozót, egy mikrofont és még a microSD kártya helyét sem hagyták ki, ez utóbbi nagyon ritka tartozéka ezeknek az eszközöknek, szerencsére itt megvan: maximum 32 gigabájtos kártyát tudunk felismertetni vele, és máris kaptunk egy hordozható zenelejátszót, amihez még telefont sem kell csatlakoztatnunk. A memóriakártya gyökérkönyvtárában található zenéket képes visszaadni nekünk a hangszóró, a rajta lévő gombokkal ugyanúgy léptethetjük a számokat és állíthatjuk a hangerőt, mint ha Bluetooth-kapcsolat állna fenn.

Négy darab gomb és egy kör alakú led került a jobb oldalra.
Négy darab gomb és egy kör alakú led került a jobb oldalra. [+]

A csatlakoztatás után először a kihangosítást próbáltuk ki, ha már adott a lehetőség. Csengőhang sajnos nincs, illetve csak abban az esetben van, ha a 10 méteres hatótávon belül lévő telefon hangját meghalljuk, egyébként ugyanaz a kínai hölgy fog értesíteni minket a bejövő hívás tényéről, aki már az akkumulátor állapotáról is próbált felvilágosítást adni. A hangminőség egy csendes szobában nyilvánvalóan hibátlan volt, adott esetben még autóban elhelyezve is korrekt minőségű hangot visz át, ugyanakkor ha nagyon sok zaj van körülöttünk, azzal nem nagyon mit kezdeni a rendszer, és elindulnak a visszakérdezések a másik fél részéről.

Hangminőség, összegzés

Telefonálásnál tehát megfelelően vizsgázott a hangszóró, természetesen az Averna AV3102-es audio chip és a két darab, 36 milliméteres membránnal rendelkező, 3 wattos hangkeltő zenei minőségét is alapos próbának vetettük alá, az elméleti 85 - 20 000 Hz-es frekvenciaátvitelt pedig számos tesztzajjal próbáltuk ki.

Két darab gumibakon áll a kütyü, ha a rendeltetésének megfelelően használjuk.
Két darab gumibakon áll a kütyü, ha a rendeltetésének megfelelően használjuk. [+]

Jó és egyben rossz hír is az, hogy azonos források mellett nagyon erőteljes különbség volt a vezetékes és a vezeték nélküli átvitel között hangminőségben, a Qualcomm aptX kodeket nem ismerő, Bluetooth 4.0-s egység sokat ront a hangkarakteren, illetve rengeteg részlettől fosztja meg a végeredményt. A basszusok minden esetben nagyon markánsak, Bluetooth-csatlakoztatás esetén azonban erőteljesen túlreprezentáltnak és egysíkúnak fogjuk érezni a legmélyebb tartományt, ezt valószínűleg direkt tervezték ilyenre, így próbálták elérni az „ez aztán nagyot szól a méretéhez képest"-reakciókat. Ez az effektus egyébként rányomja a bélyegét a teljes hangzásvilágra, egy már-már zavaró vibrálást akkor is érezni fogunk, amikor annak ott semmi dolga nem lenne.

Ha microSD-t teszünk bele, akkor csatlakoztatott telefon nélkül is képes zenelejátszásra.
Ha microSD-t teszünk bele, akkor csatlakoztatott telefon nélkül is képes zenelejátszásra. [+]

Megragadó pont is van azért a hangjában, egy kisebb helyiségben például egész korrekt térérzetet csinál maga köré, és még a maximális hangerején sem mutat torzítást, karcosságot vagy idegesítő sziszegést. Mindazonáltal nagyon érezhetőek a hibái akkor, amikor sok részletet kell megmutatnia egyszerre, egy könnyed hangszerjátékot néha meglepően szépen ad vissza, de ahogy jön némi ének, vagy belépnek háttérhangszerek, egyszerűen szétesik a kártyavár. Az általános hangzásvilága egyébként is sötét és zárt, magasban nyújtja a leggyengébb produkciót a hangszóró.

Az 1500 mAh kapacitású akkumulátor körülbelül 3 óra alatt töltődik fel teljesen, az elméleti üzemidő természetesen nagyon optimistán 8 óra, nálunk vezeték nélkül, maximális hangerőn körülbelül 3,5-et hozott, AUX-kábellel csatlakoztatva azonban 5 óra sem irreális, és már a klasszisokkal jobb hangminőség miatt is megéri vezetékkel csatlakoztatni a forráshoz, ha van rá lehetőségünk.

Színvilágát tekintve hasonlít az LG G5 aranyszínű hátlapjára.
Színvilágát tekintve hasonlít az LG G5 aranyszínű hátlapjára. [+]

Összegzésként nem is mondhatnánk mást, minthogy a Mi Speaker egy nagyon jó vétel. 12 900 forintért a piac egyik legjobb ajánlata, a TDK Lor A12 hasonló árszinten érhető el ugyan, de pontosan feleannyi aktív hangkeltőt tartalmaz, mint a Xiaomi, ez a hangminőségében is érződik, és akkor még nem is beszéltünk azokról az extra funkciókról, mint a telefonálási lehetőség, vagy a mobil nélküli zenelejátszás microSD segítségével. Természetesen a ló másik oldalára sem eshetünk át, ez a kütyü az ötször ennyibe kerülő hangszórókkal szemben megkérdőjelezhetetlen vereséget szenvedne a legtöbb szempont szerint, ennek egy részét a legfrissebb Bluetooth-kodekek hiányának, egy részét a hangolásának, egy részét pedig a hangszórók alapvető minőségének tudhatja be. Helyén kezelve azonban nagyon szerethető eszköz válhat belőle, tőlünk pedig jogosan hódította el a Tetszett plecsnit!

Xiaomi Mi Bluetooth Speaker

szentkuti11

A tesztkészüléket az Eustock.hu küldte el nekünk, vásárláshoz kérem kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Xiaomi Mi Bluetooth Speaker
Xiaomi Mi Bluetooth Speaker Általános
Technológia Bluetooth 4.0 + AUX + microSD
Méret 168 x 58 x 24,5 milliméter
Tömeg 270 gramm
Színvariációk arany, kék
NFC nincs
Hardver
SoC típusa Avnera AV3102
Teljesítmény 2 x 3W (4 Ohm, THD<1%)
Hangsugárzók mérete 36 milliméter
Frekvenciaátvitel 85 Hz - 20 000 Hz
Mikrofon van, szimpla
Memória
Belső tároló nincs
Memória bővíthetősége microSDHC (maximum 32 GB)
Multimédia
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Akkumulátor kapacitása 1500 mAh-s
Akkumulátor feszültsége 3,8 V
Üzemidő akár 8 óra
Egyebek
microUSB csatlakozó (töltéshez)

Azóta történt

Előzmények

  • Ultimate Ears Boom 2 - partibomba

    Bár az amerikai székhelyű gyártónak bőven van tapasztalata komolyabb hangkeltők gyártásában, a Boom 2 inkább egy divatmodell, annak viszont megfelelő.

  • Samsung Radiant-360 R7 - tovaterjedő zene

    Hatalmas Bluetooth hangszóró járt nálunk a dél-koreai gyártótól, ami 360 fokban sugárzó hanghullámokat, WiFi csatlakozást és 25 wattos összteljesítményt ígér, de beépített akkumulátora nincs.

Hirdetés