Xiaomi-Microsoft megegyezés – jöhet a nyugati nyitás?

A Xiaomi jelenleg a legnépszerűbb gyártó a Kínai Népköztársaságban, ám annyira erős a belső konkurenciája, hogy a szakértők szerint el kell jönni a komolyabb nyugati nyitás pillanatának (olyan országokban, mint India vagy Brazília, már jelen vannak). Az egyik akadálya az európai és amerikai betörésnek a megfelelő jogi védettség hiánya – sokan gondolják úgy, hogy amint betennék a lábukat, a Xiaomit azonnal beperelnék a konkurens vállalatok különféle mobilos szabadalmak megsértéséért.

Két remek ajánlat a Xiaomitól: a Redmi 3 és a Mi 5.
Szeptembertől felbukkannak a Microsoft appok az újabb Xiaomi telefonokon [+]

Mint ismert, a Microsoft egy sor androidos eszközökben használt szabadalom birtokosa, és óriás összegeket akaszt le évről évre a zöld robotos gyártóktól nem publikus licenc-szerződéseivel. Most a Xiaomival jutottak komoly megegyezésre, és a keretszerződés részeként a kínai gyártó hozzájuthat a megfelelő szabadalmakhoz, hogy végre nyisson a nyugati piacok fele. A megegyezés részeként szeptembertől fel fognak bukkanni olyan Microsoft appok az újabb Xiaomi okostelefonokon, mint a Word, az Excel vagy a Skype, és mindkét fél hosszútávú megegyezést helyez kilátásba sajtóközleményében.


A Mi Pad 2-nek van Windows 10-es változata, ám az új keretszerződés sokkal jövedelmezőbb lehet a Microsoftnak[+]

A Reuters egyenesen 1500 Microsoft szabadalom felvásárlásáról beszél, és egy brit elemzőt megszólaltatva komolyabb nemzetközi nyitást vizionál a kínai gyártó részéről. „A megegyezés elegendő szabadalmi hátteret biztosíthat a Xiaominak a nyugati terjeszkedéshez. A gyártó komoly harcot vív Kínában a belépőszintű konkurenciával, úgyhogy a tengerentúli megjelenés szükségszerűvé vált” – mondta Sameer Singh. Florian Müller szaktanácsadó, aki a Microsofttal és az Oracle-lel is dolgozott már együtt jogi konzulensként, meglepőnek nevezte, hogy a Microsoft eladott a szabadalmaiból. „Elképzelhető, hogy a redmondiak így, bizonyos szabadalmak átadásával tudták a Xiaomit rávenni androidos szabadalmi adójuk megfizetésére.”

A Mi Box új változata Amerikában is bemutatkozott
A Mi Box új változata Amerikában is bemutatkozott (forrás: AndroidAuthority) [+]

A Microsoft és a Xiaomi neve egyébként nem először fonódik össze: már fejlesztési fázisban ki lehetett próbálni a Windows 10 Mobile-t az Mi 4 okostelefonon, a Mi Pad 2-nek pedig akad ablakos operációs rendszert futtató változata. A windowsos mobileszközök ugyanakkor nem fogynak túl jól mostanság, így nem meglepő, hogy a Microsoft nem is erőlteti meg magát ezen a fronton, ehelyett igyekszik androidos licencpartnerei sorát bővíteni, tőlük ugyanis összehasonlíthatatlanul több pénz folyik be. Egy korábbi elemzés szerint 2017-re a bevételük a zöld robotos készülékek után 8,8 milliárd dollárra bővülhet, és pereskedések helyett a Xiaominak is jobb zárt ajtók mögött megegyezni. A kérdés ezek után az, hogy ha mindez a nyugati nyitás előjele, mikor és hol jelenhetnek meg az első Xiaomi mobilok hivatalosan. A tévés Mi Box már eljutott Amerikába.

Előzmények

Hirdetés